Je bent hier
Home > Columns > Money Monday: Mijn man en ik hebben aparte rekeningen

Money Monday: Mijn man en ik hebben aparte rekeningen

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. 

Mijn man en ik zijn erg verschillend. Hij man, ik vrouw. Hij blank, ik donker. Hij introvert, Ik extrovert. Ik luister naar 100%NL, Hij naar happy hardcore. Ik hou van reizen en hij blijft liever thuis. We zijn eigenlijk elkaars tegenpolen. Dat we überhaupt getrouwd zijn is een wonder.

Maar daar houdt het niet op. Ik heb een gat in mijn hand en geef graag geld uit. Dagobert Duck kan nog iets van mijn man leren. Zo zuinig is hij. Toch hebben we zelden ruzie over geld en dat komt door 1 ding of eigenlijk twee dingen. We hebben aparte rekeningen. Nu hebben veel stellen aparte rekeningen, maar ze hebben ook een gezamenlijke rekening, Wij hebben ook geen gezamenlijke rekening. En het werkt. Voor ons!

Hoe is dit ontstaan? Ooit trok ik bij mijn man in. Hij had een huurhuis en een fulltime baan. Ik woonde nog bij mijn moeder, werkte twee dagen en studeerde nog. Hij was zo blij dat ik bij hem kwam wonen! Hij vergat om iets aan de verdeling van de kosten te doen. In principe veranderde er op financieel gebied niets voor hem. Ik kwam alleen gebruik maken van zijn woonruimte. En zijn gas en zijn water.

Toen wij trouwden sprak ik met hem over gezamenlijke rekening. Ik had begrepen dat het normaal is dat getrouwde stellen een gezamenlijke rekening hebben.  Hij vond het niet nodig. Hij had inmiddels door dat ik geld uitgaf als water. Hij wilde niet ontdekken dat ik zijn rekening had geplunderd. Ik vond het ook prima. Ik wilde niet zo een vrouw zijn die haar aankopen moest verstoppen of verbergen.

Ook na het kopen van ons appartement en het krijgen van de  kinderen veranderde niets. Ik mijn rekening. Hij de zijne. Na de geboorte van de kinderen veranderde wel iets in mijn uitgavepatroon. Er kwamen vaste lasten bij. Tot dan toe had mijn man de vaste lasten, zoals de hypotheek en de energierekening, betaald. Nu kwamen alle kosten van de kinderen voor mijn rekening. Ik betaal de kinderopvang, maar ik krijg ook de kinderbijslag!

Een groot voordeel van het hebben van mijn eigen rekening is dat ik mijn eigen geld kan uitgeven zonder dat ik hoef te overleggen. Ik kan het naar eigen inzicht uitgeven. Dit vind ik een gevoel van vrijheid en dat vind ik belangrijk. Ook is een cadeau een echt cadeau.

Eens in de zoveel tijd controleren we elkaar. Ik kijk of hij de hypotheek wel betaald en wat hij controleert weet ik eigenlijk niet. Hij zegt niets als er dagelijks pakketjes komen en ik zeg niets als ik zijn spaargeld zie groeien. Want uiteindelijk zijn we getrouwd in ‘gemeenschap van goederen’. Dus zijn spaargeld is ook van mij. Ik moet hem alleen vermoorden om er aan te kunnen komen, maar levend levert hij meer op 🙂

Hebben jij en jouw partner gezamenlijke rekening of heeft ieder zijn/haar eigen rekening?

Tot een volgende keer!
Graciella,

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

2 thoughts on “Money Monday: Mijn man en ik hebben aparte rekeningen

  1. Mijn man en ik zijn meer dan 30 jaar getrouwd en we hebben nooit een gezamenlijke rekening gehad. Onze vaste lasten hebben we verdeeld, hij betaald zijn dingen en ik de mijne. Ook voor ons werkt dit prima. Maar in onze geval, hebben we geen kinderen.

  2. Mijn ex en ik hadden een gezamenlijke rekening maar voor ons werkte dat niet, dus uiteindelijk zijn we voor aparte rekeningen gegaan en dat werkte prima.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top