Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Geld en bewustwoording

Money Monday: Geld en bewustwoording

Zoals ik in mijn vorige blog vertelde; Sparen is niet echt mijn ding! Als ik geld heb, geef ik het uit! Inmiddels heb ik wel door dat deze denk- en handelswijze mij niet verder helpt. Op korte termijn is het leuk, maar mijn lange-termijn-doelen haal ik niet. Sparen is dus al jarenlang een issue voor mij. Ik probeer steeds iets te verzinnen om te kunnen sparen. Enkele jaren geleden had ik twee bankrekeningen en twee baantjes. Elke baan had zijn eigen rekening. Van een rekening had ik geen pinpas. Het lukte mij toen om al het geld van mijn tweede baan te sparen! Toen ik na drie jaar een pasje kreeg, ging het ook snel met het geld op de rekening; een vakantie naar Suriname, wat leuke kleding, maar ook verf en behang voor ons appartement.

De afgelopen twee jaar beheert mijn man mijn spaargeld. Ik vind het moeilijk om er voor uit te  komen, want ik sta namelijk voor onafhankelijkheid. We hebben allebei onze eigen rekening. Toch heb ik mijn spaargeld naar zijn rekening overgemaakt. Ik merkte dat ik steeds iets van mijn spaargeld af snoepte. Dat wilde ik niet. Voor mij werkt het als ik mijn spaargeld niet zie. Nu mijn spaargeld op de rekening van mijn man staat, zie ik het niet. Als ik er iets van wil, moet ik verantwoording bij mijn man afleggen. Vreselijk vind ik dat, dus het werkt. Sinds ik deze constructie heb bedacht gaat het sparen redelijk. Toch stort ik niet al het geld wat ik kan sparen op de rekening van mijn man. Waarom niet? Omdat ik dus verantwoording moet afleggen. Mijn eigen hack helpt dus maar half.

Afgelopen jaar heb ik gespaard via de MissKasmoni-Challenge. Elke week moest ik wat geld opzij zetten. Aan het einde van het jaar had ik ongeveer €1400 euro gespaard. Een mooi bedrag, maar ik had meer kunnen sparen. Wel bracht deze challenge wat bewustzijn mee. Door elke week wat geld opzij te zetten, werd ik bewust  van wat ik met mijn geld doe.

De verhuizing heeft mij nog bewuster gemaakt. Tijdens de verhuizing heb ik zoveel dingen weggegooid! Sommige dingen had ik niet eens zolang geleden aanschaft, toch is het uiteindelijk in de vuilniswagen beland. Nog steeds ben ik bezig met dingen opruimen en dingen wegdoen.

Minimalisme is niets voor mij, maar zien hoeveel ‘geld’ je weggooit heeft mijn ogen geopend. Tegenwoordig probeer ik mij steeds af te vragen; heb ik dit echt nodig? Wil ik dit echt? Ik probeer ook te wachten met een aankoop. Wil ik het na een paar dagen nog, dan koop ik het. Vergeet ik het of wil ik het niet meer, dan koop ik het niet.

Stapje voor stapje kom ik er wel. De afgelopen maanden heb ik weer twee grote (spaar)stappen gemaakt.  Ik heb daadwerkelijk potjes gemaakt op mijn spaarrekening. Ik heb ook geld gestort in de potjes. Toch merkte ik dat ik aan het einde van de maand iets terug moest storten naar mijn betaalrekening. Om dit gedrag iets in te perken, heb ik deze maand een potje ’terugstortgeld’ aangemaakt. Aan het begin van de maand stort ik wat geld erop en aan het einde van maand haal ik er geld uit. Ik hoop dat ik zo van mijn andere potjes kan afblijven!

Ook ben ik deze maand begonnen met beleggen! Elke maand wordt er een bedrag naar mijn beleggingsrekening overgemaakt. Beleggen is geen sparen, maar ik hoop op hoog rendement. Het is geld waar ik voor een langer tijd niet aan kan komen. Aangezien mijn potjes toch  voor de ‘korte’ termijn zijn, vind ik het fijn om een beleggingsrekening voor een langer termijn te hebben.

Ik twijfel of ik ook nog een spaarrekening open. Ik heb gezien dat je je spaargeld ook voor een langere tijd kan vastzetten. Ik twijfel, omdat de rente nog zo laag is en omdat de inflatie zo hoog is. Geld voor een langere tijd vastzetten levert eigenlijk niets op. Toch zou het fijn zijn om over een aantal jaar een mooi potje te hebben!

Sparen jullie? En hoe doen jullie dat?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top