Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: De kinderopvang

Money Monday: De kinderopvang

De kinderopvang

Mijn man en ik hebben de kosten onevenredig verdeeld. Hij betaald ongeveer alles en ik betaal de kinderopvang. Elk maand klaag ik over de rekening van de kinderopvang. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het oprecht een dure grap vind. Ik moet betalen om te kunnen werken. Ik ben van mening dat alle vrouwen, dus ook moeders, in essentie financieel onafhankelijk moeten kunnen zijn, maar als ik naar de kosten van de kinderopvang kijk begrijp ik dat veel vrouwen minder gaan werken op het moment dat er kinderen komen. Over dit dilemma wil ik een andere keer schrijven. Dit keer wil ik het hebben over de kinderopvang zelf.

Er zijn verschillende manieren van betaalde kinderopvang. De meest voorkomende is de gastouder of het kinderdagverblijf. Toen ik koos voor de opvang koos ik bewust voor het kinderdagverblijf. De gastouder is in principe goedkoper. De uurprijs is lager en je betaalt alleen voor de afgenomen uren. Als je kind van 08.30 uur tot 16.00 uur komt dan betaal je voor die uren. Dit is anders bij het kinderdagverblijf. Daar betaal je voor dagdelen. Meestal kan je kiezen voor halve of voor hele dagdelen. Mijn kinderen gingen hele dagen, dus ik betaalde van 7.30 tot 18.30 uur. Haalde ik ze om vijf uur op, dan betaal ik toch voor het hele dag.

De opvang is eigenlijk nog duurder dan dat ik betaal. Elke maand krijg ik geld van de belastingdienst. Dat dit systeem niet werkt hebben we gemerkt. Het toeslagenschandaal is nog steeds bezig. Toch blijft de opvang een dure grap. De opvang is duurder dan onze hypotheek en dan gaan er maar 2 kinderen en dan mogen ze maar 2 dagen gaan.

Als nieuwe moeder wilde ik dichtbij mijn kind zijn, dus ik koos voor een opvang dichtbij mijn school. Mijn school stond in een welvarende wijk. De opvang had, volgens mij, haar prijs daarop aangepast. Op de opvang kreeg mijn dochter pampers om en ze kreeg biologisch eten. Ik vond het best. Als er iets gebeurde, was ik er binnen 5 minuten bij de opvang!

Na de eerste, kwam de tweede en de derde. Ik dacht niet na over de kosten. Ik klaagde er wel over. Per 1 juni heb ik een nieuwe baan. Dit betekende een nieuwe opvang. Wederom koos ik voor het kinderdagverblijf. Ditmaal dicht bij huis. Nog geen 5 minuten van mijn huis, maar wel 20 minuten van het werk. Ik weet nu dat je over het algemeen niet vaak wordt gebeld. Voor corona ben ik in 4 jaar tijd, 5 keer gebeld en heb ik ze 2 keer eerder opgehaald. Toen ik de prijs van de nieuwe opvang zag schrok ik mij rot. Ik ga 150 euro minder betalen! Bij de nieuwe opvang krijgen ze kruidvat luiers, maar dat is het enige verschil! Ik heb bijna spijt dat ik dit niet eerder heb bekeken. Het had mij zoveel kunnen schelen. Uiteraard is de zorg voor en het plezier van de kinderen het belangrijkste. Nou, ik kan je vertellen; ze komen elke keer blij thuis. Dikke prima dus; zij blij; mijn portemonnee ook blij.

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top