Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: De huizenmarkt

Money Monday: De huizenmarkt

De huizenmarkt

15 maanden geleden zeiden we ja tegen ons huidig huis. Na jarenlang twijfelen hakten wij de knoop door en kochten we een enorm duur huis. Een normale rijtjeshuis voor een half miljoen. Gelukkig verkochten we ons appartement ook erg goed. Nu hebben we nog een hypotheek openstaan van 280.000 euro voor een rente van 1,4%!

De woningmarkt verandert!

Ik heb twee jaar getwijfeld om een nieuw huis te kopen. De prijzen vond ik onmenselijk hoog. De huizenmarkt hield ik nauwlettend in de gaten. Toen de coronacrisis kwam, was ik erg enthousiast. Door de crisis zouden de huizenprijzen dalen, aldus de experts. De prognose kwam niet uit. De huizenprijzen bleven stijgen. Uiteindelijk hakten wij de knoop door en kochten wij onze huidige woning.

15 maanden na het kopen van mijn huis is de huizenmarkt inderdaad veranderd. De hypotheekrente is gestegen. Momenteel varieert de rente tussen de 3 en de 4%. Door de hogere rente kunnen mensen minder geld lenen. De huizenmarkt raakt wat minder verhit. De huisprijzen dalen en soms duurt het wat langer voor dat een huis wordt verkocht. Ook wordt er wat minder overboden.
Het normaliseren van de huizenmarkt juich ik toe. De prijzen waren absurd hoog. Vooral voor starters was het onmogelijk om een huis te kunnen kopen.

In mijn omgeving merk ik weinig van de dalende huisprijzen. De prijzen blijven relatief hoog. Wel merk ik dat het wat langer duurt voordat het bordje ‘verkocht’ wordt geplaatst. Begrijpelijk; want de vraag naar huizen is groter dan het aanbod.

De hamvraag is; Had ik beter nu een huis kunnen kopen? Ik denk het niet. In mijn omgeving zijn de huisprijzen nog hoog. De hypotheekrente is wel gestegen. Wij hadden dus wat minder geld kunnen lenen. Grote kans dat wij ons huis niet hadden kunnen kopen. Ik had niet gedacht dat ik dit ooit nog zou zeggen, maar ik ben blij dat ik ons huis duur heb gekocht. Vanwege de hypotheekrente zou mijn huis nu nog duurder zijn

Merken jullie iets van de veranderde huizenmarkt?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top