Je bent hier
Home > Columns > Moeder worden

Moeder worden

Over de allermooiste, meest geurende en kleurrijke rozen met de meest prikkende doornen

Moeder worden. Moeder zijn. Het allermooiste wonder en tegelijkertijd de grootste uitdaging van het leven.
Om te beginnen als je kindje geboren is, – en dan heb ik het nog niet eens over alle kwaaltjes die kunnen ontstaan tijdens je zwangerschap of de bijna onmogelijke bevalling – verwacht men toch enigszins dat je hemelhoog op een roze wolk vertoeft. Mag het ook een onsje minder roze of roze in ontwikkeling zijn?

Het moederschap verandert alles in je leven. Je schuift een generatie op. Je maakt zowel fysiek als geestelijk plaats voor ‘the next generation’. En ook ben je opeens helemaal verantwoordelijk voor dat wondertje dat met je meegroeit, eerst in de buik en daarna erbuiten. De hormonen gieren door je lichaam, waardoor je af en toe niet meer voor je zelf in kan staan en een karikatuur van je zelf bent. Als de doos van Pandora komen er gevoelens naar boven die je dacht niet (meer) te hebben. Ook verandert je relatie (oh ja, manlief wil ook nog aandacht) en het ernstige slaaptekort doopt je tot een levende zombie.
Het dagelijks leven dendert in een sneltreinvaart gewoon over je heen en heeft weinig boodschap aan het feit dat door de komst van je nieuwe aanwinst jouw leven vrolijk – al gelang de hormoonspiegel – op z’n kop staat.
Al roept je omgeving zo nu en dan de ‘oh-zo-ware- clichés’: “geniet er nu maar van, het gaat allemaal zo snel” of “joh, het gaat allemaal wel weer over, even op je tanden bijten.” Maar wat te doen als je inmiddels aan een kunstgebit toe bent?!
Als je er midden in zit, helpen die uitspraken allemaal geen snars, integendeel!
Ook wordt je geconfronteerd met allerlei opvoedperikelen en onzekerheden. Zeker in het begin denk je regelmatig dingen als: ‘Doe ik het wel goed?’, ‘Loopt mijn kind niet achter?’ Dan heb je ook nog opvoedinstanties als het consultatiebureau die de vooroordelen van de Freudiaanse verspreking van ‘consternatiebureau’ soms wel erg veel eer aan doen. “Oooh, wil je een kwartiertje langer uitslapen? Dan verzet je het dagritme toch gewoon met een kwartiertje !”, zegt het consternatiebur….uuuhhhh ik bedoel consultatiebureau! Bovendien weet ik echt wel hoe ik mijn wekker een kwartiertje kan verzetten, maar daar had ik het per slot van rekening dan ook niet over. Ik had het hier natuurlijk over mijn kind! Maar misschien bestaan er nog ergens katten die je dat wijs kan maken, maar natuurlijk geen moeder die al maanden op haar tandvlees loopt wegens ernstig slaaptekort.

Dan heb je ook nog de commercie die – hoe gemakkelijke prooi – inhaakt op je nieuwe positie. Welkom in de doelgroep van gezinnen! Opeens ben je interessant marketingmateriaal voor gezinsvakanties, gezinsuitjes, kindvriendelijke restaurants etc. Je brievenbus en inbox puilt vanaf nu aan uit met allerlei aanbiedingen, boodschappen, reclame en telefonisch weten ze je ook te vinden.

Of wat dacht je dan van de supermarkt? Alle ‘zoete’ ogen van Dora, Bob de Bouwer, Spongebob, Piet Piraat, K3 en Kabouter Plop kijken je – op dat moment nog – schattige kind zoet aan met een koop- mij-nu-maar-gewoon- blik. Als ouder kan je je voornemen in ieder geval die produkten niet te kopen, maar helaas pindakaas…. De commercie riekt geld want ze weten dat kinderen hele goede volhouders zijn en papa en mama weinig energie hebben, dus de ideale combinatie van ‘oké- ik- koop- het -wel-voor-één keertje-voor-je-en- opstaan-van-die-grond-nu’! Oren stomend wandelt menig ouder verder; kind blij, ouder met een gemengd gevoel blij (lees: opgelucht dat het drama over is).

Vanaf het moment dat je een kind hebt, valt het me op dat mensen nog sneller een oordeel over je kunnen vellen, direct en heel snel hun mening klaar hebben en soms aan je opdringen. Tja, kinderen doen nu eenmaal niet direct wat men sociaal wenselijk vindt, daar zijn het kinderen voor, gelukkig! En jij, je kan niet anders dan kleur bekennen. Hopelijk je lievelingskleur!

Tja, het moederschap (ouderschap) gaat niet altijd over rozen of hemelhoge roze wolken maar zeker ook over de meest prikkende doornen en aardse regenwolken.
Maar als het over rozen gaat, dan wel over de allermooiste, meest geurende en kleurrijke rozen die je ooit gezien hebt!

Saskia Born
Saskia Mes-Born is getrouwd en moeder van twee dochters. Naast het moederschap schrijft ze graag werkt ze als ZZP-er als clown Jip
https://www.mommyonline.nl

2 thoughts on “Moeder worden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top