Je bent hier
Home > Columns > Miskraam

Miskraam

Ik vind miskraam een heel naar woord. Alsof je iets fout hebt gedaan. Ik kraam mis. Ik heb misgekraamd. Ik weet dat het geen werkwoord is, maar toch. Als je binnenbuikse baby de eerste 16 weken niet overleeft, dan is het een miskraam. Je noemt een kind na de geboorte toch ook geen raak-kraam. Nee, dat noem je dan een baby. Meestal geef je die baby ook nog een naam. Want je kind de hele tijd baby noemen, staat zo raar. Ik zou dus willen pleiten voor een nieuw woord. Een woord dat niet de suggestie wekt dat het overleden garnaaltje in je buik een ding was. Een warm en liefdevol woord. Suggesties zijn hierbij van harte welkom.

Mijn dochter vertelde mij een aantal maanden geleden heel trots dat ze blij was dat zij de eerste baby was die in mijn buik mocht wonen. Ik twijfelde even over mijn reactie. Eerlijk zijn… of niet. Ik zeg altijd dat ze niet mag liegen, dus ik vond dat ik dan ook maar het goede voorbeeld moest geven. Ik heb haar dus verteld dat er vóór haar komst nog een andere baby in mijn buik heeft gebivakkeerd. Vreemd verhaal vond ze dat. Ze vroeg zich af waar die baby dan was gebleven. Dat vond ik een goede vraag. Praktisch gezien was die baby (of het vruchtje zoals dat dan heet) nadat ik mis had gekraamd in het ziekenhuis met een apparaat uit mijn buik gezogen, maar dat vond ik iets teveel informatie voor een kind van vier. Ik wilde ook niet aan de “het is nu een sterretje aan de hemel”- toer beginnen. Ik denk dat ik die pas inzet bij het overlijden van opa’s en oma’s. Ik ben dus eerlijk geweest en heb gezegd dat ik dat niet weet.

De volgende vraag was waarom de baby dan niet was gebleven. Weer zo’n goede vraag waar ik geen duidelijk antwoord op kon geven. Ja, natuurlijk kon ik zeggen dat er waarschijnlijk iets niet goed was met de baby, dat de baby misschien wat belangrijke onderdelen miste, maar dat ging me dan weer een brug te ver. Ik heb maar wat kindvriendelijker gehouden en gezegd dat die baby eerst zeker wilde weten of mijn buik wel een goed nestje was voor Layla. Toen de baby klaar was met controleren is hij weer weggegaan om plaats te maken voor haar. Dat viel heel goed bij mijn dochter.

En hoewel het bovenstaande eigenlijk onzin is, was het wel de eerste keer dat ik op een positieve manier terugdacht aan mijn gemiste kraam. Nu nog een mooi woord ervoor.

5 thoughts on “Miskraam

 1. Hallo stephanie,

  Dat heb je goed op gelost met je vierjarige dochtertje.
  Het is ook gewoon een naar woord, maar een miskraam is ook naar.
  Fijn dat je dochter het zo goed begreep!
  Groetjes Sandra

 2. jah ik geef je helemala gelijk hoor. Een miskraam…. raar wordt voor een hele verdrietige ervaring!

 3. inderdaad een rot-woord, maar hoe zouden we het anders moeten noemen?
  Het is en blijft een gemiste kraam tijd, dus misschien was dit toch het achterliggende gedachte bij het bedenken van deze woord.

 4. mooi verhaal…van een vervelende situatie… heb net zelf een miskraam gehad en weet niet hoe ik het aan mijn kinderen moet omschrijven… heb een 2-ling van bijna 4 en die snappen er dus niks van.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top