Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Parfum en geuren

Parfum en geuren

Wij vrouwen dragen het bijna allemaal. We kunnen het ons haast niet meer voorstellen om zonder te moeten. Een heerlijk geurtje waar je helemaal zelfverzekerd bij voelt. Een parfum behoort zeker tot de basis cosmetica-uitrusting van ieder vrouw. Velen van ons hebben zelfs meerdere geuren voor de afwisseling. Ook ik heb meerdere geuren. Ik hou er namelijk van om zo nu en dan een ander geurtje op te doen. Bij sommige gelegenheden vind ik dat een bepaalde geur beter past dan weer een ander geurtje. Geuren zijn ook goede geheugensteuntje om speciale gelegenheden te herinneren. Gebruik bij een speciale gelegenheid een aparte geurtje. Zo zul je wanneer je het desbetreffende geurtje ruikt altijd aan het speciale gelegenheid terugdenken.

Anno nu kom je talloze merken en geuren tegen. Om nou alle geuren na te gaan is natuurlijk niet te doen. Maar hoe kies je voor een geur die bij jou past? Dat kan een lastige opgave zijn.

Een parfum is een mengsel van verschillende geurstoffen opgelost in (meestal) alcohol. Een geurtje bestaat standaard uit drie noten, namelijk: topnoot, hartnoot en basisnoot. Wanneer je een geurtje opdoet ruik je als eerst de topnoten, snel daarna zul je de hartnoten reuken en de basisnoten zullen het langst blijven. Overweeg je om een nieuw geurtje te kopen, dan is het raadzaam een sample mee naar huis te vragen. Een sample kun je praktisch bij iedere drogisterij of parfumerie vragen. En zo kun je enkele dagen uitproberen of de desbetreffende geur wel echt bij jou past. Door de drie verschillende noten verandert ieder geurtje namelijk in de loop van de dag en op je hand spuiten is niet voldoende om een reëel beeld te krijgen.

Je hebt vier soorten ‘parfums’, namelijk:
Parfum: de puurste vorm en daarmee ook de duurste. Bevat 15 tot 30% aan geurconcentraat en houdt 8 tot 12uur.
Eau de parfum: langhoudend en goedkoper dan een parfum. Bevat 7 tot 15 % aan geurstoffen en houdt 6 tot 8 uur.
Eau de toilette: verfrissende of ter aanvulling van een parfum gedurende de dag. Bevat 5 tot 10 % aan geurstoffen en houdt 4 tot 6 uur.
Eau Fraiche: licht geurwater, vaak met citrusnoten. Bevat 3 tot 5 % aan geurstoffen en houdt 3 tot 5 uur.
(Bron Yves Rocher)

Het verschil zit hem dus in de puurheid. Het is ook handig om te weten dat een parfum, welke vorm dan ook, bij iedereen anders ruikt.

Na vele jaren weet ik inmiddels precies wat ik in een parfum zoek en wat ik lekker vind. Ik hou van zoete en romantische geuren, meestal met een snufje vanille. Belangrijk vind ik dat een goed parfum lang blijft hangen en dat je het niet meerdere malen op de dag hoeft op te doen.
Met zoveel geurtjes op de markt is het bijna onmogelijk om niet van meerdere geuren te houden.
Ik wil derhalve mijn top vijf lekkerste geuren van het afgelopen jaren met jullie delen. Inmiddels zijn er tal van nieuwe geuren bijgekomen maar onderstaande geuren behoorden jarenlang tot mijn favorieten.

1 Vanderbilt Classic
Naar mijn mening een van de lekkerste vrouwengeur die praktisch in alle drogisterijen verkrijgbaar is met een vanillegeurtje. Gloria Vanderbilt is een geraffineerd, oosters-bloemig parfum met een mix van rozen.

2 Cap Nature Vanille
Een heerlijke vanillegeur van Yves Rocher (oude collectie).

3 Lagerfeld Sun Moon Stars
Een zoete, fruitige, verleidelijke en vrouwelijke geur die lang blijft hangen.

4 Maroussia
Een heerlijke geur met oosterse bloemen voor vrouwen met passie en mysterie

5 Black onyx Female erotics

Dit was dus mijn ‘vaste’ assortiment geuren waar ik het afgelopen jaren eigenlijk niet zonder kon, maar inmiddels zijn er ook weer nieuwe geuren bijgekomen.

Wat is jouw favoriete geurtje?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top