Je bent hier
Home > Columns > Jaapie de Agapornis

Jaapie de Agapornis

Na het overlijden van onze dierbare tamme parkiet, Tiekie, besloot ik om ons verdriet wat te stelpen, met het aankopen van een Tamme Agapornis, Dat is een dwergpapegaai. Ja zo stond het er vermeld op marktplaats. Met kooi en toebehoren, zelfs zijn voer erbij. Ze wilden hem niet meer ivm met het krijgen van een baby.
Mijn dochter en ik waren erg opgewonden dat hij ons had uitverkoren uit alle mails, om juist “zijn” vogel te mogen hebben. Omdat ik gratis toch wel heel erg voor niks vond, kocht ik voor 25 euro babykleertjes. Je weet wel wat leggings en t’shirtjes met lange mouwtjes. Zo schattig! Een vriend van me bracht ons ernaartoe, het was een heel eind rijden. Maar dat gaf ons niet, vol verwachting en met de babykleertjes in de erbij aangeschafte cadeauverpakking. Zaten we vol spanning in de auto Dat zal vast een verassing zijn dacht ik nog. Eenmaal binnen in de nieuwbouwwoning zagen we hem zitten in de kooi die we ook mee zouden krijgen. Hij pakte de kleertjes uit en was erg blij en verrast. Wij konden onze ogen niet van de kooi houden.
Even later kwam het gevleugelde wonder de kooi zelf uit. Hij liet zich graag op de vinger nemen door de baas. Ooh.. wat is hij tam scandeerde wij in koor, en zo lief ook. De gewezen baas van de vogel vertelde dat zij Jaapie heette, terwijl het een vrouwtje was. Hij liet hem voor de show papier in stukjes scheuren. Deze vogel was voor ons gemaakt!! Even later verlieten we het huis, met vogel in de kooi en alle toebehoren. Hij zei er wel bij ,de vogel eerst 3 dagen met rust te laten, om aan zijn nieuwe omgeving te wennen.
Na drie dagen konden we dan ook niet wachten, en openden de kooi, ik stak mijn hand erin om hem te aaien. PIK!!!! En vast zat hij aan mijn hand, erger nog!! hij liet niet meer los. Ik dacht nog “ San stel je niet aan, het is maar een vogel, en liet hem vervolgens uit de kooi. Hij vloog direct op het hoofd af van mijn dochter en zat daar zo leek het, heel rustig. Ineens vloog hij op me af, plantte zich op mijn schouder, en beetje me in het stukje vlees dat je gehoorgang beschermt. Weer hield hij vast, ik gaf een gil, het bloed liep eruit , Ik besloot niet zo snel op te geven, de pogingen van mijn kant, en nog wat wondjes verder kwam ik eindelijk tot de conclusie, dat dit het hem niet werd.! Zijn snavel was echt scherp en hij beet dus door! Toen heb ik besloten de vogel aan de vader van een maat van mij te geven, die hem wel tam zou krijgen na 40 jaar ervaring. Het ging precies en week goed. Toen vloog hij de goede man, zo hard aan, dat zijn eelterige handen tot bloedens toe openlagen. Daarna is hij verplaats naar zijn volière. Waar hij direct de eetbak liep te bewaken, als de dominant onder de vogels, Jaapie, leeft nog steeds .Hij kreeg niet een kans, niet twee niet drie maar vier kansen! Nou maar hopen dat het goed met hem/haar blijft gaan.
Dag Jaapie

9 thoughts on “Jaapie de Agapornis

 1. vreemd dan he…. dan ga je haast denken dat ze hem wat gegeven hebben. Maar soms kan het inderdaad gewoon aan de veilige omgeving liggen …. Vervelend…. Hebben jullie nog weer een vervanging genomen of toch maar vogelloos gebleven?

 2. Tsja Sandra, daar sta je dan met je goeie gedrag….en alle liefdevolle voorbereidingen.
  Fijn dat Japie toch nog zoveel kansen heeft gekregen.
  Ze zeggen wel eens: “het is de aard van het beestje…..”
  Of misschien gewoon erg eenkennig.
  Ik denk dat het goed is dat je niet te lang hebt “doorgemodderd” met Japie.
  Voor het beestje ook beter.

 3. Hai Cindy,

  Thanx voor je reaktie,

  Wat moeten ze hem hebben gegeven dan?
  Nee we zijn nu van vogels naar tamme ratten gegaan.
  Alsik zeg tam, dan bedoel ik ook tam hahah.
  Deze 2 heren zijn poeslief.
  Er wordt nooit gebeten.
  Even geen vogeltjes meer voor ons,
  daar komt nog bij dat er bij mij een vogelallergie is ontdekt.
  Maar dit is ook leuk, helemaal voor mijn dochter.
  Groetjes Sandra

 4. Zou het niet weten, maar is toch vreemd dat ie daar zo stil en rustig is en bij jullie zoveel bijt?!
  Onze vogel was ook tam in de winkel, bleek ziek te zijn….:S

 5. gooh dat heb je weer geweldig geschreven sandra heb hier echt zitten lachen en begreep wat jouw argapornis (perzikkop) gedaan heeft lol.
  duidelijk een loopje met jullie gelopen maar dat is net als bij kinderen duim erop houden ik hoop dat de andere vogels in die voilerre dat wel gaan doen anders is beestje zo tonnetje rond van het bewaken en opeten van dat voer hahahaha

 6. o ja het heeft snavel dus je krijgt er geen mond en klauwzeer van hihi

 7. Hoi Bianca, Jaapie nam een loopje met iedereen. Zelfs met de vogelaar met 40 jaar ervaring, die hem in huis nam…lol Achteraf jammer, maar hij/zij doet het goed in de voliere, al is Jaapie wel de dominanste vogel, die er daar is.
  Groetjes sandra

 8. Vogeltjes zijn leuk, maar er zijn grenzen aan leukigheid! Goed en vermakelijk stukkie!
  groet,Ton

 9. Dank je Ton,
  wat leuk om hier eens wat heren aan te treffen,
  groetjes Sandra

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top