Je bent hier
Home > Bizz-Mommy > Interview: Het Moedermelk Netwerk

Interview: Het Moedermelk Netwerk

Zelf heb ik mijn oudste dik twee jaar mogen voeden en onderhand voed ik mijn jongste nu acht maanden. Ik ben gezegend met meer dan genoeg voeding en heb vaak een vriezer vol. Het idee is bij mij opgekomen om dit te doneren. Jammer genoeg begaf onze vriezer het waardoor ik liters moedermelk weg moest gooien omdat het allemaal ontdooid was.
Voor moeders die niet gezegend zijn met een flinke productie of op een of andere manier hun eigen baby niet kunnen voeden bestaat het Moedermelk Netwerk.

Ik mocht Chella Verhoeven, de oprichtster achter het Moedermelk Netwerk, interviewen voor Mommyonline.

Wie is Chella Verhoeven?
“Mijn naam is Chella Verhoeven, lactatiekundige IBCLC en voorzitter van het Moedermelk Netwerk. Ik ben moeder van vijf kinderen en al bijna twintig jaar getrouwd met Antoine. Voordat ik lactatiekundige werd, was ik vrijwilligster/contactpersoon bij Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en deelde ik mijn ervaringen met andere moeders om hen zodoende te ‘empoweren’ bij het borstvoeden van hun eigen kindje.
Ik ben vrij creatief van aard. Of het nu gaat om het uitdenken van een systeem om moedermelk te delen, een webwinkel in elkaar te knutselen, kleding te maken achter de naaimachine, breien, haken, koken…. Ik kan en wíl het allemaal. Verder ben ik ook nog sportief aangelegd; ik houd van krachttraining, hardlopen, zwemmen en nog veel meer. Helaas zitten er niet voldoende uren in de dag omdat ook was, strijk en natuurlijk mijn man en kinderen aandacht nodig hebben! Vervelen doe ik nooit.”

Leg eens uit, wat is nou het Moedermelk Netwerk?
“Het Moedermelk Netwerk is een databank die zeven jaar geleden opgericht werd naar aanleiding van een discussie over donormelk op het Eurolac-forum; een platform voor stevige discussies over de plaats van borstvoeding in de maatschappij; gezichtspunten over de rol van ouders, gezondheidszorg, regering en industrie; ethische vraagstukken over borstvoeding versus kunstvoeding, promotie, reclame en voorlichting.
De databank van het Moedermelk Netwerk bemiddelt tussen ouders die moedermelk willen delen. Omdat het delen van moedermelk op een veilige manier moet gebeuren, geeft het Moedermelk Netwerk ook handvatten om dat op de meest veilige manier te doen. We zorgen voor een screening van donoren en gebruikers, sturen protocollen op en verzorgen bloedtesten. Alle gegevens die we tijdens dit proces verzamelen, beoordelen we en bewaren we in een archief zodat altijd terug te vinden is wat er voor en tijdens het doneren gebeurd is.”

Hoe is het idee om een moedermelk netwerk op te startenontstaan?
“Dat een Moedermelk Netwerk-databank nodig was, bleek uit een telefoongesprek met een mama die een zeer allergische baby had. Haar eigen moedermelkproductie was niet voldoende en ze wilde haar kindje per se moedermelk geven. Het idee ontstond toen om, net als vroeger, te zoeken naar een moderne manier van voeden; een moeder wilde kolven voor de baby van de allergische moeder. Op het Eurolac-discussieplatform kreeg het idee steeds meer vaste vorm.”

En wat is dan het doel van het netwerk?
“In een modern land als Nederland moet je toch op zijn minst een keuze hebben welke voeding je aan je kindje geeft als je zelf niet (voldoende) moedermelk hebt. De keuze tussen kunstvoeding en een andere kunstvoeding is géén keuze terwijl de Wereld Gezondheids Organisatie en Unicef adviseren om eerst donormelk (de melk van een andere moeder) te geven voordat de optie kunstvoeding ter sprake komt. Jammer genoeg zijn de meeste ouders hiervan niet op de hoogte en kunnen ze dus geen geïnformeerde keuze maken. Het doel van het Moedermelk Netwerk is dan ook dat alle baby’s in Nederland toegang kunnen hebben tot humane melk als hun moeder (tijdelijk) niet voldoende of zelf geen borstvoeding kan geven.”

Valt het je op of er verschillen zijn in verschillende regio’s?“Uit allerlei regio’s geven moeders zich op om moedermelk te delen. Je ziet natuurlijk wel dat er in de randstad meer moedermelkdonoren zijn maar in feite zijn dat ook gebieden die sowieso méér inwoners hebben. Het aantal moedermelkdonoren ligt waarschijnlijk veel hoger; ik denk dat we niet moeten onderschatten hoe veel moedermelk gedeeld wordt via allerlei fora of andere media zoals Facebook.

Om te illustreren hoeveel moedermelk donoren er in het bestand van het Moedermelk Netwerk staan, heb ik een actueel moedermelkdonoren-kaartje gemaakt per postcode”.

Verder vindt Mommyonline het altijd interessant te weten hoe een werkende moeder het allemaal combineert. Chella heeft vijf kinderen en dat is op zichzelf al druk. Chella vertelt:
“In het begin dat ik met het Moedermelk Netwerk begon had ik nog een deeltijdbaan. Vorig jaar oktober liepen de activiteiten van de Borstkolfwinkel, die ondertussen een deel uitmaakt van het Netwerk, zo uit de hand dat ik minder ging werken bij mijn werkgever. Per 1 oktober 2012 zal ik alleen nog maar voor het Moedermelk Netwerk en de Borstkolfwinkel werken. Het is mooi om te zien dat mijn passie uitgegroeid is tot een volledige baan!”

Chella voegt verder nog toe:
“Voor sommigen lijkt donormoedermelk misschien een rare keuze maar onthoud dat elke diersoort zijn eigen melk heeft. Moedermelk is speciaal afgestemd op een mensenkind en heeft zo veel ingrediënten dat kunstvoeding dat nooit kan evenaren.”

Neem ook een kijkje op de site MoedermelkNetwerk voor meer info over hen.

Question: Wat vind jij van de Moedermelk Netwerk? Zou je zelf jouw moedermelk doneren of gebruik maken van de moedermelk van een donor?

4 thoughts on “Interview: Het Moedermelk Netwerk

  1. Ik heb mijn oudste drie maanden borstvoeding gegeven. Maar op den duur liep de productie dermate terug dat ik drie kwartier bezig was met kolven voor 10 cc voeding. Dat schoot niet op, dus uiteindelijk stopte ik ermee. Dat is nu 11 jaar geleden. Goed dat er nu moedermelkdonatie bestaat. Als dat toen al kon had ik daar waarschijnlijk wel voor gekozen. 🙂

  2. Al mijn 5 kids hebben lange tijden borstvoeding gehad, ik had dan ook meer dan genoeg en ook de vriezer zat vol.
    Moedermelk doneren zou ik zeker doen als ik daarmee een ander kindje mee kan helpen. Maar zelf gebruik maken van een donormelk weet ik zo net niet. Maar goed.. uiteindelijk kies je toch wel voor het beste voor je kindje

  3. Wist ik er maar vanaf, dan had ik er zeker aan meegedaan!
    Zo’n 6 jaar geleden ons eerste kind gekregen en er nooit iets over gehoord. Mooi en goed bezig Chella!

    Nu mijn ‘Inzet voor Borstvoeding’ groter wordt, zal ik deze informatie zeker gaan doorgeven aan de vrouw die borstvoeding geeft of graag wil geven!

  4. Door een heftige ziekenhuis start in combinatie met onvoldoende/onjuiste begeleiding heb ik mijn productie niet goed op peil kunnen krijgen. Maar dankzij Chella en diverse gulle moeders geniet ons meisje nu al 10 maanden nagenoeg volledig van moedermelk. Veel mensen in onze omgeving vinden het raar, maar voor ons voelt het geweldig om ons meisje gewoon zoals het hoort met mensenmelk te kunnen voeden. Ik hoop dat nog veel donoren en vraag moeders en kindjes elkaar mogen vinden. Chella doet fantastisch werk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top