Je bent hier
Home > Headlines > Tips | Het geheim van een gezonde relatie

Tips | Het geheim van een gezonde relatie

handenEen relatie in stand houden vergt energie, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. Maar juist omdat er kinderen bij betrokken zijn werken we er nog harder aan om de relatie gezond te houden. Helaas spreken mannen en vrouwen niet (altijd) dezelfde taal en is het nog steeds geen man gelukt de vrouwelijke taal te ontcijferen. Wij vrouwen staan erom bekend dat we vaak het een zeggen terwijl we het andere bedoelen en daarnaast verwachten we dat manlief onze gedachten begrijpt. De kans dat dit gebeurt is zeer klein. Net als je wederhelft hebben ook wij vrouwen in de relatie slechte gewoontes waar we per direct mee moeten stoppen. Wij geven tips, uit eigen ervaring, om jouw relatie gezond te houden.

Je gedachten uiten: Wij vrouwen kunnen in grote mate de behoeften van geliefden aanvoelen en gaan er vaak vanuit dat de mannen dit ook kunnen. Maar dit is zelden het geval. Uitzoeken wat er met de vrouw aan de hand is, daar zijn mannen niet goed in. En raden wekt frustratie. Verwacht niet dat hij er wel achter zal komen wat jou dwars zit. Ongeacht hoeveel hij van jou houdt; hij heeft je nodig om hem te vertellen wat je dwars zit. En een dapper gezicht opzetten en doen alsof er niets aan de hand is, is voor hem niet alleen verwarrend maar ook geen oplossing. Negatieve gevoelens voor jezelf houden doet een relatie tenslotte geen goed. Wees eerlijk over hoe je je voelt, en het kan eigenlijk alleen maar beter worden!

Je partner willen veranderen: Wij vrouwen hebben, bewust of onbewust, een beeld van de ‘perfecte’ man. Natuurlijk weten we dat zoiets als een perfecte man niet bestaat maar desondanks hebben we een lijst met tekortkomingen in ons hoofd die we wel en niet in een man accepteren. Maar helaas leer je een persoon pas echt goed kennen op het moment dat de relatie een serieuze vorm aangenomen heeft en jullie samenwonen. Je partner proberen te veranderen helpt zelden. Accepteer hem liever zoals hij is en pas jezelf (waar mogelijk) aan.

Vrijheid: Een gezonde relatie draait in grote lijnen om partnerschap. Maar desondanks mag de individuele vrijheid niet vergeten worden. Binnen een relatie moet het mogelijk zijn om je eigen gang te gaan zonder dat dit voor spanning, ruzies of wantrouw zorgt. Gun je partner ook de gelegenheid om bijvoorbeeld met vrienden af te spreken. Bewegingsvrijheid is in een relatie dus belangrijk. Maar nog belangrijker is de vrijheid om je mening te uiten zonder dat de ander zich aangevallen of beledigd voelt. Wij hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat dit voor een relatie zeer ongezond is. Gun elkaar de vrijheid. Het kan in feite je relatie veel beter maken wanneer je een balans hebt tussen samenzijn en individuele tijd. Belemmeringen in een relatie kan namelijk voor veel wrijving zorgen.

Te hoge verwachtingen: natuurlijk mag je best iets verwachten. Maar te hoge verwachtingen kunnen alleen maar tot teleurstellingen leiden. Zoals eerder gezegd kunnen mannen geen gedachten lezen; het is oneerlijk om verwachtingen te hebben zonder dat je partner weet welke deze zijn, om hem vervolgens te verwijten dat hij ze niet uitvoert. Maak hem duidelijk wat je verwacht, zonder veeleisend over te komen; praat in de ik-vorm en vermijd het woord ‘nooit’ zo veel mogelijk (Ik zou graag willen dat je….Ik zou het fijn vinden als je…) in plaats van in de jij-vorm (Jij doet nooit dit/jij doet nooit eens dat).

Doe iets met kritiek en sluit compromissen: kritiek ontvangen is nooit leuk en al helemaal niet als je het er niet mee eens bent. Toch zit er vaak een kern van waarheid in en doe daar je voordeel mee. Koppigheid lost niets op. Als de een water bij de wijn doet, doet de ander dat meestal ook vanzelf. Andersom werkt dat net zo: wie halsstarrig blijft volharden zal dat ook terugkrijgen. Wat je geeft krijg je (meestal) ook terug.

Lol maken: Samen lol maken. Het lijkt zo simpel, maar vooral met kleine kindjes is dit ingrediënt al snel iets wat wordt vergeten, terwijl het zo belangrijk is. Samen in een deuk liggen, de humor inzien van het opvoeden. Probeer dat vooral niet te verliezen. Lachen is gezond en vooral binnen een relatie.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Tips | Het geheim van een gezonde relatie

  1. Bij dat eerste punt is het bij ons net andersom, ik ben een beetje de ‘man’ in de relatie haha. Maar goed, zolang je maar één hebt die het wat beter aanvoelt is het gelukkig nog geen probleem 🙂

    Verder ben ik het heel erg met je eens.

    Ik vind overigens lol maken met kindjes juist wel heel makkelijk, want hij is echt een supergrappig papa 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top