Je bent hier
Home > Columns > Goede Vrijdag

Goede Vrijdag

goede vrijdag

Ik kom uit een gelovige familie en ik ben dan ook christelijk opgevoed. Ik heb mijn communie gedaan en ben gedoopt. Voor ons was het de normaalste zaak om elke zondag een bezoek aan de kerk te brengen. Dan mocht je je mooiste kleren aan en werd er daarna gezellig (uitgebreid) samen gegeten. Als kind vond ik het altijd wel gezellig. Voor mij als volwassene is hier niet veel van overgebleven. Ik heb al vele jaren mijn voeten niet in welke kerk dan ook gezet. Ik ben nog steeds gelovig maar het bezoeken van een kerk doe ik gewoon niet meer.

Op mijn eigen manier ben ik dagelijks met mijn geloof bezig. Ik bid geregeld ook al is dit niet op de ‘juiste’ manier waarbij je geknield moet zitten. Maar ik voel me er prettig bij. Manlief en ik proberen ook zo veel mogelijk deel te nemen aan herdenkingen en vandaag is het Goede Vrijdag.

De vrijdag voor Pasen staat voor de christenen bekend als ‘Goede Vrijdag’. Dit is de dag dat de kruisiging en de dood van Jezus Christus herdenkt wordt. Op deze dag offerde Jezus zijn eigen leven op zodat de menselijke zonden vergeven zouden worden en dit wordt dus herdenkt.

In kerken wordt de nodige aandacht aan Goede Vrijdag besteed. Zo worden er speciale diensten gehouden en wordt er door de meeste (die hard) gelovigen gevast. Tijdens het vasten wordt er veel gebeden, wordt er niet gegeten en wanneer je wel eet is de maaltijd sober en bevat deze geen vlees.

Met Goede Vrijdag doen wij niets bijzonders. Wel is het zo dat we op deze dag geen vlees eten. Natuurlijk zijn er jaren geweest waarin ik dit glad vergeten was, maar ik probeer zo veel mogelijk mij hieraan te houden. Dit jaar was ik het ook bijna vergeten, ik besefte het vanochtend nog gelukkig net op tijd. Voor manlief en ik dus geen vleesbevattende voeding vandaag.

Wat betreft de opvoeding van onze kinderen zijn wij niet met het geloof bezig. Uiteraard eten zij gewoon wat de pot schaft, maar zij hebben bij het ontbijt gezellig ham gegeten, hier doen we niet moeilijk over.

Sta jij stil bij Goede Vrijdag?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

2 thoughts on “Goede Vrijdag

  1. mijn man heeft een ander geloof en eet dus gewoon vlees, ikzelf sla het wel over vandaag. de kinderen mogen wel gewoon vlees zijn er bjj hun ook nog niet echt mee bezig (abby 2,5 en sanne 8 maand)

  2. @Kim, wat voor geloof heeft je mijn? Is het dan niet moeilijker voor jou wanneer hij vlees eet en jij dat niet mag/kan?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top