Je bent hier
Home > Columns > Eindexamen

Eindexamen

Vandaag beginnen de landelijke eindexamens. In feite zou ik daar niet warm of koud van moeten worden. Tenslotte is het al weer jaren geleden dat ik zwetend en zwoegend in de gymzaal zat om te trachten eindelijk eens van de Middelbare School af te komen. Inmiddels had ik al zeven jaar in dat pand rondgezworven. Tijd om daar eens een einde aan te gaan maken. Dat leek makkelijker gezegd dan gedaan. Ook dit keer kwam ik er niet zonder kleerscheuren vanaf. Na de schoolvakantie stonden er voor mij nog twee herexamens op het programma. Die heb ik gehaald. Vraag me niet hoe. Volgens mij hadden de leraren ondertussen een zo hoog jeuk en kriebelgehalte wanneer ze alleen al mijn naam zagen staan, dat ze blindelings de stempel ‘geschikt’ op het examen hebben geknald.

Nu is mijn nazaat aan de beurt. Om geheel beslagen ten ijs te komen heb ik gisteren al de nodige voorbereidingen getroffen. Ik heb geen zin om vijf minuten voor het examen begint nog eens volledig in de stress te schieten omdat mijnheer, weer eens, iets niet kan vinden.

Daarom; Nederlands woordenboek, check. Tenminste dat zou je denken. Het staat het hele jaar in de boekenkast alleen nu even niet. Geen idee waar ik dat ding zou moeten zoeken. Op de vraag of het soms, heel misschien, in zijn kluisje ligt, krijg ik slechts een vernietigende blik. Wat moet je in vredesnaam met een woordenboek in je kluisje. Volgens mij ligt er uberhaupt helemaal niets in dat kluisje van hem. Op een paar rotte boterhammen, een bakje pittige kipsalade en een mes, om de boterhammen te smeren, na. Wanneer je tegenwoordig iets wilt weten google je die vraag en zoek je het zeker niet op in een woordenboek. Jammer alleen dat je tijdens het examen niet mag googlen.

Grafische rekenmachine. Check. Batterijen. Oef. Niet aan gedacht. Deze moeder wel, gelukkig maar weer. Weken geleden al in huis gemaakt. Goed verstopt. Ook weer teruggevonden. Liggen inmiddels klaar voor gebruik.

Frans, Duits, Engels woordenboek. Check.

Passer, geodriehoek, liniaal. Spoorloos. Maar de tekendoos van zijn kleine broertje biedt in deze uitkomst. Die is nog, redelijk, zuinig op zijn spullen. Dus ook deze, onontbeerlijke attributen liggen klaar.

Bosatlas, juiste druk. Yes.

Volgende week moet hij ook nog afrijden. Wat een geluk dat hij niet zelf een auto hoeft mee te nemen.

One thought on “Eindexamen

  1. Gelukkig hoef ik de komende jaren niet aan eindexamens te denken, eerst nog groep 7 en 8 en dan de keuze voor een middelbare school. Ik zie het helemaal voor me, wat een stress wanneer je hetzelfde dag nog spulletjes klaar moet leggen.Helaas denken zij er niet zo over. Het zou toch veel onnodige stress voorkomen maar hoe zorg je ervoor dat juist zij dat inzien?

    Veel succes aan jouw zoon met zijn examens maar ook veel succes bij het afrijden. Hopend dat hij beide haalt en wat betreft het rijden: laat hem jou wel overal naar toe rijden

    Groetjes
    Nicky

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top