Je bent hier
Home > Columns > De nee-fase

De nee-fase

Vol spanning en enthousiasme kijk je uit naar de eerste verjaardag van je kleine. Niet wetend welk onheil je dreigt te overvallen. Je zoekt cadeaus uit, bedenkt voor anderen wat je kleine wil hebben. Je maakt een taart voor je lieverd die zo makkelijk is en meegaand.
Dan komt de eerste verjaardag. Bij het eerste jengeltje, piepje en miepje denk je nog “het komt van alle spanning en drukte van de verjaardag”. De dagen erna is het ook nog mogelijk om dat excuus te gebruiken. Immers, ze hebben vaak de tijd nodig om weer in hun eigen ritme te komen.  Maar na 2 weken begin je toch te twijfelen.
Zo ging het hier althans. Mijn dochtertje is van kleins af aan makkelijk geweest. Naast wat opstart problemen hebben we haast geen problemen gehad. Als je haar op bed legde dan sliep ze, als je haar omkleedde dan lachte ze en ze kon heerlijk zelfstandig spelen. Tot haar eerste verjaardag, op die dag ging er een knop om.  Mama mocht niet uit het zicht, en als ik wel in het zicht was, dan hing ze me in de broekspijpen. Als het niet naar haar zin gaat, komen er woedebuien. Het begon met wapperen met de handen, nu is het plat op de buik en schoppen en slaan. Ik had niet gedacht dat een meisje van net 1 jaar zoveel herrie kon maken.
Mijn dochtertje is ook heel mondig, vol trots luister ik elke dag naar de nieuwe woordjes die ze kent en ook weet toe te passen. Vanochtend luisterde ik dan ook vol verbazing naar haar toen ik haar vroeg of ze even lekker ging spelen. “Nee”, was het antwoord. 
Nu is het gedaan met het stellen van retorische vragen. Welkom tegen het geven van opdrachten. Niet meer vragen of ze op bed wil, niet meer vragen of ze wil spelen, niet meer vragen of ze wil eten. Nee, als het belangrijk is dat het gebeurt, dan wordt het vanaf nu een opdracht. “we gaan nu eten”, of “je gaat nu op bed”.
We gaan vrolijk door hier! We gaan andere manieren proberen en vooral……..rustig blijven. Maar ondertussen kan ik niet wachten tot ze het woordje “ja” begint toe te passen!

Geschreven door: Annemarie

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “De nee-fase

  1. haha, dat woordje ja hebben wij ook lang gehad hier maar is ondertussen ook ingeruild voor het woordje NEE. Ik dacht dat dat pas kwam als ze 2 waren, maar helaas mocht dat niet zo zijn.
    Nu is Lyanne nooit zo geweest dat ze altijd alleen speelde, niet de hele dag bij mama hoefde te hangen en vrolijk met andere meeging. Nee lyanne was het tegenovergestelde. Heel erg into mama (geef haar eens ongelijk), niet alleen kunnen spelen en vermaken en slecht met slapen. Gelukkig heeft ze wel altijd goed gegeten.
    Die 1e verjaardag loopt samen met een sprongetje, vandaar de ommezwaai bij jouw dochter. Maar het maakt het er echt niet makkelijker op. Aan de andere kant moet ik wel weer lachen ook hoor als ze op haar manier aan het drammen is om haar zin te krijgen. 17,5 mnd en al een eigen wil hebben (die heeft ze overigens altijd al gehad).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top