Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Handig: de vier belangrijkste make-uptips

Handig: de vier belangrijkste make-uptips

1. De huid (foundation/poeder)

Zorg goed voor je huid, reinig dagelijks en investeer in een goede foundation voor jouw huidtype. Make-up oogt nu eenmaal het mooist op een egale, gezonde huid. Je kunt je ogen nog zo mooi opmaken, maar het toont niet fraai op een onrustige huid vol oneffenheden. Make-up begint bij de basis; is die goed, dan heb je niet veel meer nodig om het af te maken. En…kies de juiste kleur foundation! Niets zo lelijk als een te donkere foundation. Foundation is ervoor bedoeld om te egaliseren, niet om een kleurtje te geven (daar zijn blushers voor). Test een kleur op je kaaklijn, niet op de hand. De hand heeft vaak een andere teint dan je gezicht. De kleur moet als het ware ‘verdwijnen’ in je huid. Twijfel je tussen twee tinten? Ga dan voor de lichtste variant. Heb je een droge, rijpere huid? Ga dan voor een foundation die een crèmige textuur heeft, om een craquelé-effect te vermijden. Heb je een vette huid, kies dan een olievrije foundation. Om te fixeren en glimmen tegen te gaan, gebruik je transparante poeder, zodat het beter blijft zitten. Wees overigens matig met poeder als je een droge, rijpere huid hebt; het gaat dan al snel in de huidplooitjes zitten.

2. De ogen (oogschaduw/oogpotlood)

Onthoud dit: lichte kleuren halen optisch naar voren en maken groter, donkere kleuren duwen (optisch) naar achteren en maken kleiner. Hangende oogleden kun je bijvoorbeeld optisch liften door het hangende gedeelte donkerder te kleuren, waarbij je het wenkbrauwbot (vlak onder je wenkbrauw) licht laat. Zo zie je er meteen uitgerust uit! Heb je kleine oogleden, dan zijn ‘smokey eyes’ geen goed idee; in dat geval kun je je oogleden beter zo licht mogelijk maken. Wallen kun je minder op laten vallen door de aandacht vooral naar de bovenkant van je ogen te richten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een eyeliner of oogpotlood vlak langs de bovenste wimperrand, maar vermijd daarbij de onderste wimperrand. Daarnaast zijn er speciale oogconcealers te koop, waarmee je je wallen lichter kunt maken. Donkere, blauwige kringen lijken minder blauw als je een oogconcealer kiest in een oranje-achtige tint. Ook handig om te weten: glanzende oogschaduw accentueert rimpels en fijne lijntjes. Wees daar dus zeer matig mee indien je een rijpere huid hebt. Heb je je ogen vrij zwaar opgemaakt? Houd je lippen dan ingetogen (en andersom).

3. De lippen (lippenstift/lippotlood)

Ook hier geldt de regel: hoe donkerder de kleur, hoe kleiner. Heb je smalle lippen? Ga dan voor een zachte, lichte tint. Andersom werkt dat net zo: heb je volle, dikke lippen en wil je ze optisch kleiner laten lijken? Kies dan een donkere kleur. Wat in dat geval ook helpt is om een lippotlood aan te brengen aan de binnenkant van je lipcontour en dat opvullen met lippenstift. Lippenstift blijft beter zitten als je eerst je lippen helemaal inkleurt met lippotlood. Lippotloden zijn vaak wat droger, waardoor de lippenstift zich beter kan hechten. Of breng een klein laagje poeder aan tussen twee laagjes lippenstift. Test een kleur op de vingertoppen; die komen het meeste overeen met de kleur van je lippen, zodat je goed kunt zien hoe het eruit komt te zien. Op de hand lijkt een kleur veel feller dan op de lippen/vingertoppen. Nog een tip: tanden lijken geler bij warme, oranjeachtige pigmenten (oranje, zalm, oranjerood, warmrood, bronstinten), en lijken juist weer witter bij lippenstift met een koele, blauwe ondertoon, zoals lilatinten, roze tinten, paars/plum-kleuren en bordeauxrood. En daar is ie weer: heb je je ogen vrij zwaar opgemaakt? Houd je lippen dan ingetogen, en andersom.

4. De wenkbrauwen (wenkbrauwpoeder/wenkbrauwpotlood)

Wist je dat je wenkbrauwen voor 80% je gezicht bepalen? Zou je geen wenkbrauwen hebben, dan zou dat letterlijk geen gezicht zijn. Epileer overtollige haartjes weg, daarmee krijg je meteen een soort lifteffect; rommelige, borstelige wenkbrauwen maken al snel oud. Let op de vorm: er bestaan setjes met sjabloontjes om over je wenkbrauw heen te leggen, zodat je de vorm zo in kunt kleuren en/of daarbuiten haartjes weg kunt epileren. Je kunt ze accentueren met een wenkbrauwpotlood of beter nog; wenkbrauwpoeder aangebracht met een wenkbrauwkwastje, dat oogt wat natuurlijker en zachter. Dep het kwastje op de kleur en volg met je kwastje de wenkbrauwvorm. Wenkbrauwpoeder is mat van kleur. Je zou daarvoor ook heel goed een oogschaduw kunnen gebruiken, mits deze mat is. Kies een kleur die de kleur van je kapsel zo dicht mogelijk benadert. Bij sommige wenkbrauwen zijn aan de buitenkant/zijkant bijna geen haartjes te zien. Kleur dat zacht bij met wenkbrauwpoeder. Zo lijken de ogen ook groter. Denk eraan dat je niet te ver door tekent/kleurt. Daar is een eenvoudig ezelsbruggetje voor:

Leg een potlood vanaf de neusvleugel recht naar boven. Waar het potlood langskomt daar beginnen de wenkbrauwen. Vallen er wat haartjes buiten dan kun je die weg epileren. Hetzelfde doe je vanaf de neusvleugel naar de buitenste ooghoeken, daar waar het potlood langsgaat, is de plek om de wenkbrauw te stoppen en kun je eventueel bijtekenen, kleuren of juist epileren.

Eigenlijk zijn dit natuurlijk veel meer dan vier tips. Toch nog op zoek naar meer make-uptips? Bezoek dan eens de site www.makemeover.org Deze site moet wel hoog nodig geüpdate worden, maar de make-uptips zijn altijd actueel, reuze handig en met duidelijke voorbeelden!

yvonneYvonne van der Wal (1975) is moeder van twee jonge kinderen en schrijfster van het boek ‘Help! Ik ben moe(der)! Tekstschrijven is een uit de hand gelopen hobby en tekstcorrectie haar passie.

Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

5 thoughts on “Handig: de vier belangrijkste make-uptips

  1. Wat een fijne basis tips!
    én vergeet je oren en nek niet bij aanbrengen van de foundation! soms zie je meiden lopen met zo’n heerlijk foundation ‘masker’ op #fail 😉
    Goed artikel! 😀

  2. Dat masker krijg je alleen als je een te donkere foundation neemt. Als je dezelfde tint kiest als je eigen teint, dan heb je dus ook geen wittere hals. Sowieso is de hals wat lichter doordat het minder zon opvangt. Om die overgang minder opvallend te maken kun je in plaats van foundation beter een beetje blusher of bronspoeder op je hals aanbrengen (met een grote kwast). 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top