Je bent hier
Home > Columns > Column: Schildpadden

Column: Schildpadden

schildpaddenMet je bijna volwassen kinderen samen met vakantie … dat is een soort kroon op de opvoeding.
Mijn dochter en ik zijn dol op sauna-/beauty- en wellnessweekendjes. En als ik met haar in Griekenland ben, kan ze me alles over de Griekse oudheid uitleggen. Toen we met zijn tweeën op Rhodos waren, was de taxi bovendien de helft goedkoper als zij hem – met haar jeugdige charme – aanhield.
Goed voor mijn portemonnee, dat wel, maar een deuk in mijn ego.

Samen met mijn zoon is een vakantie ook een avontuur. De avonden zijn steevast gevuld met kaartspelletjes of hij legt me enthousiast een of andere ingewikkelde wis- of scheikundeformule uit. Sinds we samen in Macedonië waren snap ik dan ook eindelijk waar de discriminant, die ik ooit bij wiskunde heb moeten leren, voor dient.
Overdag is de keuze steevast: cultuur of natuur.
Ik herinner me de excursie naar Gorem Grad; een onbewoond eiland op het drielandenpunt Macedonië, Albanië, Griekenland.
Gorem Grad is bevolkt met slangen, pelikanen en schildpadden. En zoonlief is al zijn hele leven dol op schildpadden. Als kind had hij een enorme verzameling knuffel-schildpadden en nu stond hij dan eindelijk met een levend exemplaar op zijn hand terwijl er talloze baby’tjes om zijn voeten krioelden.
Ik keek naar die een meter vijfentachtig mens en opeens waren mijn gedachten vijftien jaar terug.
We stonden in een kinderboekwinkel en zoals altijd was ik gefascineerd door alle boeken. Mijn lieve, kleine zoon liep naar de toonbank en ik hoorde hem aan de verkoopster vragen: “Hoe is het met mijn schildpad?”
Zijn schildpad?
Hij had blijkbaar onderhandeld, de vorige keer dat we hier geweest waren, en dat was hem met zijn helblonde haren en donkerbruine ogen goed gelukt.
De verkoopster dook namelijk onder de toonbank en haalde uit een la een knuffel te voorschijn. Daaraan zat een briefje waarop letterlijk stond:
“Reserveren voor …. (naam zoon). Kan nog héél lang duren voordat hij genoeg geld heeft!”

Elsbeth de JagerGeschreven door Elsbeth de Jager. Elsbeth is getrouwd en moeder van twee kinderen: een dochter van 23 en een zoon van 20. In het dagelijks leven geef zij Duits op een middelbare school en werkt ze daarnaast als vertaler en auteur van onderwijsmateriaal. Lees verder..

2 thoughts on “Column: Schildpadden

  1. Een brede glimlach bij het lezen van deze post!
    Wat gaaf! op vakantie met je bijna volwassen kinderen is idd een kroon op de opvoeding 😉 Ik moest er niet meer aan denken toen ik 18 was om met mijn ouders op vakantie te gaan! maar ik kan alleen maar hopen dat ik het zelf zo goed doe dat mijn dochters daar straks anders over denken.. 😉

  2. Wat een leuke reactie, Marije! Dank je wel 🙂
    Ik ging ook niet meer met mijn ouders op vakantie toen hoor. En nu is het juist zo bijzonder om met een kind te gaan, echt supergezellig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top