Je bent hier
Home > Baby & Kind > Kinderboeken Tips | Dagboek van een Muts serie

Kinderboeken Tips | Dagboek van een Muts serie

Oudste dochterlief is dol op lezen. Heerlijk hoe zij zich kan afzonderen om een boek te lezen, laat me overigens aan mijn jonge ik denken. Sinds enige maanden is ze helemaal fan van de Dagboek van een Muts boeken. Een paar maanden terug kreeg ze het eerste deel en sindsdien wilde ze alleen maar meer. Binnen no time had ze het boek verslindt en omdat je als ouder het lezen bij je kinderen graag stimuleert moesten de andere delen vanzelfsprekend ook komen. Lang hoefde dochterlief niet op het complete serie te wachten; met kerst kon ze namelijk haar verzameling compleet maken. Ondertussen zit dochterlief helemaal in het verhaal, hoogtijd voor mij dus om aandacht aan de Dagboek van een Muts serie te besteden.

Dagboek van een muts

De Dagboek van een muts is de succesvolle boekenserie geschreven door de Amerikaanse jeugdboekenschrijfster Rachel Renée Russell.  Rachel Renée Russell is advocate, maar ze vindt het leuker om jeugdboeken te schrijven (ook omdat een pyjama in de rechtszaal niet is toegestaan). Haar serie Dagboek van een muts verschijnt in maar liefst 35 landen en is wereldwijd een daverend succes. Zoek ’t lekker uit! werd genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2013. In 2017 won ze de prijs met Puppy love. De hoofdpersoon van Dagboek van een muts heet Nikki Maxwell, de voornaam van Rachels eigen dochters. Beide dochters, Nikki en Erin, helpen Rachel met het maken van de illustraties. Daarnaast zijn ze een bron van inspiratie, want veel van de muts-verhalen zijn gebaseerd op schoolervaringen van Nikki en Erin Russell.

Echte meidenboekenserie

De boekenserie Dagboek van een muts is een echte meidenboekenserie, lekker vrolijk gekleurd en van hardcover. Er zijn inmiddels 13 boeken uit deze serie verschenen en stuk voor stuk allemaal lekker dik, ga van een gemiddelde dikte van 288 uit. De boeken zijn met een speelse lettertype, wat op een handschrift lijkt, in een dagboekvorm geschreven en bevatten, om de teksten te ondersteunen, veel tekeningen. Dat ontrafeld gelijk ook de enorm dikte van de boeken: ze zijn dik, maar er staan per bladzijde relatief weinig tekst op. De boeken lezen snel weg. Je kunt ze los lezen, maar als je de serie achter elkaar leest, is dat natuurlijk veel leuker! Naast dat de Dagboek van een muts serie erg leuk om te lezen is, zijn de delen 3½ en 8½ ook nog eens bedoeld om zelf in te schrijven. In deze twee delen biedt de schrijfster lezers de mogelijkheid om zelf in het boek een eigen dagboekje bij te houden. Erg leuk!

Dagboek van een Muts serie gaat over Nikki Maxwell, een tienermeisje van 14 jaar dat dankzij het contract dat haar vader, ongediertebestrijder, met de school sluit, voor het eerst naar een dure privéschool gaat. Ze kent er niemand en vindt dan ook dat ze een coole smartphone moet krijgen om een plek te veroveren. Die krijgt ze uiteraard niet, maar daarentegen krijgt ze van haar moeder een dagboek. Hoezo gebroken hart? Alleen een totale muts zou iets opschrijven in een dagboek, vond Nikki. Maar toch raakt ze langzaamaan vertrouwd met haar dagboek. In haar dagboek schrijft Nikki over wat ze allemaal meemaakt en al haar ellende kan ze erin kwijt. Maar ook schrijft ze vele pagina’s vol over het populaire perfect uitziend meisje MacKenzie, haar geheime liefde Brandon en haar BFF’s! Er gaat uiteraard in het leven van Nikki nog wel eens wat mis maar hoe overleefd ze alle gebeurtenissen?

Dagboek van een Muts serie van Rachel Renée Russell is een absolute aanrader voor meiden tot ongeveer 12 jaar. Ook erg leuk voor meiden die niet zo van lezen houden.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top