Je bent hier
Home > Columns > Continurooster op basisscholen

Continurooster op basisscholen

schoolpleinAl eeuwen is het schoolrooster in Nederland vanaf 8.30 uur tot zo’n 12.00 uur, en van 13.15 uur tot 15.15 uur. Sommige scholen ’s middags van 13.00 u tot 15.00 u. Anno nu stappen steeds meer scholen over op het zogeheten continurooster, dat wil zeggen non-stop tot 14.00 uur op school blijven. Dit houdt dus in dat het overblijven komt te vervallen en ouders hun kroost om twaalf uur niet meer hoeven op te vangen.

Onder ouders wordt er veel over de voor- en nadelen van een continurooster gediscussieerd. Ook mij houdt het bezig. De school waar mijn kids op zitten hebben het continurooster nog niet ingevoerd. Maar ik kan haast niet wachten totdat het zover is.

Als moeder van vijf kinderen van wie één op de middelbare school en drie op de basisschool, zitten manlief en ik al een ruime tijd in het basisschoolwereldje. Ook de komende acht jaar zullen we ons nog in dit wereldje bevinden. Op-en-neer naar school en het gejaag tussen de middag is voor ons dus totaal geen onbekend terrein. Maar ook het niet voort kunnen zetten van afspraken of constant op de klok moeten kijken om de kids te halen zal dan tot het verleden behoren. Met een continurooster is het slechts één keer brengen en halen.

Naast voordelen voor de ouders biedt een continurooster naar mijn inzicht ook voor de kinderen meer rust. Het is altijd haasten om tussen de middag naar huis te fietsen. En een broodje eten moet ook gehaast gebeuren zodat ze wederom op tijd naar school gebracht kunnen worden. In het kort ben je dus vooral aan het racen, en rustig een boterham naar binnen werken zit er dan vaak niet in.

Ik ben zeker een voorstander van het continurooster op basisscholen maar ongetwijfeld zullen er ook ouders zijn die tegen dit continurooster zijn. Wat is jouw standpunt?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

6 thoughts on “Continurooster op basisscholen

  1. Wat mij betreft mogen ze dit overal doen. Dat heen-en-weer gerace, daar word ik af en toe gek van. En m’n zoontje is volgens mij een van de weinigen die nog thuis eten. Je kunt geen kant op, je moet in de buurt blijven want voor je het weet is het alweer zo ver. Het schijnt ook nog eens beter te zijn voor de concentratie bij kinderen. Die concentratie zwakt af na een uurtje thuis geweest te zijn waardoor ze in de middag minder goed informatie tot zich nemen.

  2. Bij ons zijn ze ook bezig met het continurooster, van mij hoeft het op zich niet zo nodig.
    Mijn kinderen gaan 3 dagen per week naar de overblijf en om 15.15 uur sta ik op het schoolplein.
    Ik werk dus tijdens schooltijden. Komt dat continurooster er dan zouden mijn kinderen weer naar de BSO moeten, want ik werk immers tot 15.00 uur…..extra kosten voor ons dus.

  3. Hi Nanette, betaal je nu niet ook voor de tussenschoolse opvang/overblijf dan? 🙂 Hier wel als je daar gebruik van maakt. Het overblijven is hier geregeld door dezelfde mensen als naschoolse opvang. Dus als er continurooster is, vervallen de kosten weer voor tussenschoolse opvang (toch?). Dus dat uurtje tussenschoolse opvang verplaatst in principe dan gewoon.

  4. Wat een goed artikel! Ik heb nog geen kinderen, maar vind een continurooster absoluut heel handig! Het is gewoon niet meer van deze tijd om de kids tussen de middag naar huis te sturen voor de lunch!

  5. Ik weet niet beter! Mijn meiden zitten op Montessori en hebben vanaf dag 1 kleuterklas continuerooster gehad ( 08:30 – 14:30) Héérlijk!! Ik kan me voorstellen dat het voor werkende ouders (waarvan de kinderen overbleven) ‘lastig’ is dat ze nu s ‘middags een uur eerder op het schoolplein moeten staan maar op alle andere vlakken is het zo fijn!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top