Je bent hier
Home > Columns > Column – staand plassen of zittend

Column – staand plassen of zittend

staand plassenAls meisje is plassen een geval van zitten en eruit laten stromen. Daarbij blijft het toilet ook nog eens schoon. Een koude kunst zullen we maar zeggen. Het plasproces bij jongens verloopt daarentegen anders. Voor hen is het een opgave om zonder urinespatten de wc te verlaten. Althans, zo blijkt uit het gedrag van mijn mannelijk nakomelingen.

Als ik naar het plasgedrag van mijn jongens kijk dan moet ik helaas bekennen dat dit iets is waar ik niet trots op kan zijn. Het omgaan met hun plassers schijnt nogal lastig te zijn of hun richtingsgevoel is niet op het niveau dat het moet zijn. Naast de wc-pot plassen is dan ook iets wat hier in huis niet bij hoge uitzondering gebeurt. Het toilet vies achterlaten, denk hierbij aan urinespatten op de muur en een plasje op de vloer, is een stinkend probleem dat mij veel doet klagen. En laat de toiletruimte nou juist een van de ruimtes in huis zijn waar ik niet graag schoonmaak.

Mijn jongens veroorzaken dus geregeld een zeikboel op het toilet. Naast dat dit zeer onhygiënisch is stinkt het ook nog eens behoorlijk. En wie wordt er nou vrolijk van om op een natte wc-bril te zitten? De vraag of dit probleempje een geval van haastigheid of slordigheid is of dat ze er echt niets aan kunnen doen bleef in mijn hoofd tollen. Het frustreerde me hoe dan ook dat ik bijna dagelijks een plasje achter de wc-pot moest aantreffen.

Het onderzeiken van mijn wc-ruimte is natuurlijk niet iets van nu. Mijn oudste is inmiddels 13 jaar en met dit probleem kamp ik dan ook al jaren. Jaren terug had ik als oplossing: zittend plassen. En ik moet zeggen dat dat mij wel beviel. Totdat ik ergens een artikel las waarin stond beschreven dat zittend plassen voor jongens niet goed zou zijn en zelfs schadelijk. Toen gaf ik het gevecht op en mochten de jongens weer, vrij en blij, staand plassen.

Dat de plasgedrag van mijn jongens niet ongewoon is, is mij inmiddels wel meer dan duidelijk. Bij het staand plassen op een normale wc schijnt het, voor zowel de kleine als grote mannen, onmogelijk te zijn om geen urinespetters buiten de pot te krijgen. Tijdens het plassen spetteren de druppels omhoog en daar valt niets aan te doen. Als ouder moet je dit dus voor lief nemen of je kinderen simpelweg aanleren om zittend te plassen.

Zelf ben ik op het punt beland dat ik mijn – jaren geleden genomen- besluit wil herzien. Dit te danken aan dit artikel waarin beschreven staat dat zittend plassen juist goed voor jongens is. Staand plassen schijnt zelfs ongezond te zijn, want op deze manier leegt de blaas zich niet goed en dat kan weer risico’s met zich meebrengen.

Wat vind je van het artikel en leren jullie jongens zittend te plassen of gewoon staand?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

5 thoughts on “Column – staand plassen of zittend

  1. We leren het beide. Jongens hebben een groot voordeel, die kunnen onderweg als ze hele hoge nood hebben makkelijker plassen door dat ze kunnen staan. Bij meisjes moet je je in allerlei bochten wringen om te zorgen dat
    ze niet nat worden. Dus dat staand plassen is wel heel makkelijk.

  2. Dat vind ik dus het probleem van al die artikelen en onderzoeken..
    Het ene onderzoek toont aan dat iets slecht is terwijl t andere onderzoek zegt van ‘nee is heel goed juist’! Ja en dan? Naar welke “luister” je? Of doe je gewoon wat je instinct ingeeft?

  3. Hier wordt zittend aangeleerd als het straks tijd is. Om precies die redenen dus. Mijn lief heeft als kind zijn heel veel last van zijn urinewegen gehad en er is toen der tijd door zijn uroloog aangegeven dat zittend plassen veel beter is ook voor een jongen.

  4. Mijn vriend plast soms gewoon zitten, en ik vind dat prima, want als hij staat dan blijven er gegarandeerd vieze druppels achter op de vloer, en je mag drie keer raden wie die mag schoonmaken…

  5. Ook ik heb hier het urineprobleem met zoonlief en met manlief. Het blijkt geen onwil te zijn, geen kwestie van geen richtinggevoel maarrrr…. soms zit de huid een beetje verkleefd bij de urinebuis en sproeit het daardoor alle kanten op. Eerst even het velletje “los” maken en dan komt er (als het goed is…) een keurig straal die zo welgemikt in de pot belandt. Overigens plassen mijn mannen zowel zittend als staand, net wat ze willen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top