Je bent hier
Home > Columns > Column – Mama doet de afwas

Column – Mama doet de afwas

afwassenDat mensen soms benieuwd zijn naar hoe het er in een groot gezin aan toe gaat is volkomen begrijpelijk. Zo nu en dan krijg ik dan ook vragen over hoe ik bepaalde dingen regel en doe. Een van de vragen die ik al een tijdje niet meer gehoord heb maar onlangs toch toegeworpen kreeg is of we een vaatwasser hebben. Vaak wordt er dan vol ongeloof gekeken wanneer ik deze vraag met een nee beantwoord. Maar hoe doe je dat dan? Wordt er dan vervolgens gevraagd. Nou heel simpel; waar heel veel mensen een hekel aan afwassen hebben vind ik het zelf niet erg om te doen. Sterker nog, ik kan er enigszins van genieten.

Ik heb altijd al gezegd dat ik geen vaatwasser in huis zal nemen en tot op de dag van vandaag houd ik me daar aan. Het doen van de afwas is iets wat naar mijn mening echt bij het gezinsleven hoort. Hoe gezellig is het om samen met je liefje de afwas te doen terwijl jullie een goed gesprek voeren? Of zelfs met een ouder kind en dit zonder de afleiding van de tv en dergelijke. Uiteraard kun je een goed gesprek ook elders voeren maar samen zo in de keuken heeft ook iets bijzonders. Maar dat is niet de hoofdreden waarom ik afwassen helemaal niet erg vind.

In de tijd waarin we nu leven zijn we gewend aan heel veel luxe; onze kinderen groeien hiermee op en weten dan ook niet veel beter. Veel dingen worden voor ze gedaan en feitelijk verwachten we in het huishouden steeds minder van onze jeugd.  Geloof me, ook ik ben hier schuldig aan. Onze generatie groeide op met huishoudelijk taken als tafeldekken en afruimen, afwassen, bezemen en nog veel meer en als jonge mama was ik van mening dat mijn kinderen dit ook mee moesten krijgen. Afwassen is een goede huishoudelijk taak voor kinderen maar ook mijn kinderen doen zelden de afwas. Waarom? Omdat ik het liever zelf doe. Ten eerste ben ik van mening dat ze het niet goed genoeg doen. Oefening baart kunst zegt men, maar hier trek ik me blijkbaar niets van aan. Ten tweede: mijn keukenvloer komt onder het water te staan en het droog krijgen van de vloer doen ze dan weer niet goed genoeg waardoor ik uiteindelijk de klus zelf moet klaren. Maar nog belangrijker, ik vind het gewoon fijn om zelf de afwas te doen.

Ondanks dat ik de gezelligheid van het samen afwassen enorm kan waarderen of dat ik zo nu en dan geen borden, pannen en bestek hoef af te wassen, vind ik het veel fijner om de afwas alleen te doen. Voor mij is afwassen meer dan alleen het vuile keukengerei schoonmaken, het is een moment om mijn hoofd te helderen. Een moment om over zaken die mij op dat moment bezighouden na te denken. Gewoon een moment om de drukte van het gezinsleven even voor wat het is te laten en om me op mijn eigen gedachtes te richten. Dit alles is natuurlijk enkel mogelijk wanneer de kids dit toelaten en niet om de halve klap schreeuwend de keuken binnenrennen.

Ik kan me natuurlijk goed voorstellen dat er velen zijn dat het doen van de afwas een onprettige klus vinden en hierdoor dus voor een vaatwasser kiezen. En vanzelfsprekend zijn er ook dagen dat ik geen zin in de afwas heb. Maar hoe ik het in het algemeen nu zie heeft een vaatwasmachine in mijn leven geen toegevoegde waarde dus blijft het weg.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

9 thoughts on “Column – Mama doet de afwas

 1. Ik kan niet zonder me vaatwasser. Al begrijp ik wel dat de afwas een stukje ontspanning kan zijn. Heb dat met schoonmaken, doe dat het liefst zelf alleen op mijn manier. Kijk er naar uit omdat weer zelf te kunnen doen hahaha 🙂

 2. Wij hadden thuis nooit een vaatwasser. Mijn ouders nog steeds niet al willen ze die wel graag. Ik denk echt dat je met afwassen net zoveel tijd kwijt ben als met een vaatwasser. Het voordeel van zelf afwassen is dat alles direct opgruimd is. Dat moet ik met de vaatwasser nog weer doen als hij klaar is en ik net lekker zit. Voordeel van de vaatwasser weet ik nu is dat er niet hele dag afwas op het aanrecht staat 😉 ik kan me best voorstellen dat je het fijn vind, ik heb er ook geen nare herinneringen aan ook al deed ik het niet altijd met plezier.

 3. Afwassen thuis vond ik nooit een ramp, al deed ik het niet vaak.
  Afdrogen vond ik wel vreselijk haha…
  Maar nadat ik 2,5 jaar zelf zonder vaatwasser woonde en toen kon kiezen of ik wel of geen vaatwasser in de nieuwe keuken wilde.. koos ik direct voor een vaatwasser!
  Waarom? Ondanks alle keren dat we elkaar beloofden om direct de vaat te doen na het eten bleef het toch staan en oooeeeehh wat vond ik dat irritant!
  Nu is het zo weggezet en was ik alleen nog maar de pannen af en sommig servies dat niet zo goed ertegen kan.

 4. Wij hebben er wél een en daar ben ik heel blij mee. M’n koekenpan of wok doe ik altijd met de hand. En de wijnglazen ook maar verder gaat alles in de vaatwasser. Dan is het netjes…
  Op vakantie wordt er natuurlijk wel met de hand afgewassen en dat vindt mijn zoon erg leuk om te doen, zo krijgt hij het dan toch nog een beetje mee 😉
  Ik moest vroeger altijd helpen met afwassen en ik vond het altijd vreselijk stom. Nú heb ik er op zich geen hekel aan maar ik ben toch wel erg blij met m’n vaatwasser.

 5. Ik haat afwassen echt, en ik ben dus heel blij dat wij een vaatwasmachine hebben. En ook al zijn we maar met z’n tweetjes, toch raakt die vrij snel vol 🙂

 6. Ik heb zelf een ontzettende hekel aan de afwas, maar toch kies ik ervoor om ook geen vaatwasser te nemen. We hebben er wel een gehad, maar toen ‘ie kapot ging vond ik het niet nodig om een nieuwe aan te schaffen. Tenslotte bepaart het water, beter voor het milieu, en kost het mij niet langer dan 10 minuten. Maar jeetje.. Ik blijf het uiteindelijk wel een rotklus vinden, haha!

 7. Wij hebben sinds een tijdje een vaatwasser, LOVE IT. Niet eens omdat ik niet meer hoef af te wassen (vond dit nooit erg om te doen) maar dat ik gewoon een leef aanrecht heb i.p.v. de helft helemaal vol met borden e.d. Een opgeruimde keuken is een blije Saskia!

 8. Ik heb geen heel grote hekel aan afwassen maar ben wel heel blij met mijn vaatwasser. Grootste voordeel? Dat er geen aanrecht vol kopjes en bordjes meer is, heerlijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top