Je bent hier
Home > Columns > Column: Kamperen maar dan anders

Column: Kamperen maar dan anders

kamperenHet was eigenlijk papa zijn idee. Hij had bedacht Maaike te verrassen met een nachtje in de tent. Maaike was enthousiast wat betreft de helft van zijn plan. In de tent slapen zag ze wel zitten maar niet met papa, Maaike wilde met mama in de tent. En mama… die was naast vereerd ook erg in haar nopjes met het idee!

Nadat man de tent had opgezet kon de voorpret beginnen. Samen met Maaike kamde ik de plaatselijke Action uit op zoek naar kampeerspulletjes. Kaarsen, zaklampen, waaiers en nog een handvol ‘meidendingen’ die weinig tot niets met kamperen te maken hebben maar het geheel wel opleuken. Ik had een avond uitgekozen dat papa de hort op was zodat wij niet gestoord zouden worden door een sneue blik vanuit de woonkamer van een teleurgestelde vader die zelf zo graag in de tent had willen liggen met zijn dochter. Papa had zijn eigen feestje in de vorm van een barbecue op zijn werk dus konden Maaike en ik onbezwaard en zonder schuldgevoel, optimaal van onze meidennacht genieten. Ik kon niet  wachten en had al helemaal bedacht hoe ons nachtje in de tent eruit zou gaan zien.
Tot het donker zouden we gezellig samen voor de tent zitten met de nodige versnaperingen. We zouden ons vergrijpen aan cola en rode wijn terwijl we gezellig babbelend zouden spelen op onze tablet. Als het donkerder werd zouden we gezellig een lichtje aandoen om uiteindelijk gezellig samen in slaap te vallen, dicht tegen elkaar in de tent.

Dus daar zaten we op onze stoelen en voor de tent. Ik had mijn tablet op schoot en zat een spelletje free-cell te spelen en Maaike zat wat te wrijven over haar kleine tablet.
“Mama mag ik op jouw tablet?”
“Nee Maaike jij hebt je eigen tablet.”
“Maar daar zitten helemaal geen leuke spelletjes op.”
“Er staan genoeg spelletjes op Maaike en allemaal spelletjes die je zelf hebt uitgezocht.”
Met een ontevreden gezicht ging dochterlief nukkig zitten duimen in haar stoel terwijl ze mij een boze blik toewierp.
“Mama, zullen we de tent in gaan?”
“Jij mag wel de tent in, mama blijft hier nog even zitten, ik vind het nog te vroeg om te gaan slapen. Als jij in de tent gaat liggen dan zet ik mijn stoel wel in de voortent, dan zit ik lekker dicht bij je.”
Ik zeulde mijn stoel en het tafeltje de voortent in terwijl dochter in haar slaapzak kroop. Met een vertederde glimlach keek ik toe hoe Maaike haar slaapzak aan het testen was.
“Mama, ik moet plassen.”
Gelukkig stond de tent op nog geen drie meter lopen van onze voordeur dus hoefde er niet primitief op het gazon of in de border geplast te worden. Nadat dochter had geplast kon er verder gekampeerd worden. Ik kroop weer op mijn stoel, dochter weer in haar slaapzak en de avond kon weer verder.
“Mama ik wil niet meer slapen, mag ik mijn tablet?”
Nadat ik Maaike haar tablet overhandigd had ging ik weer op mijn oude plekje zitten met uitzicht op mijn dochter.
“Mama kom je er bij in de tent, ik vind het niet gezellig zo.”
Ik zuchtte, ik had niet zoveel zin om al in de tent te kruipen maar ik snapte wel dat kamperen voor Maaike pas echt leuk is als we ook echt samen in de tent zitten. Dus trok ik mijn joggingbroek uit en kroop gezellig naast Maaike in mijn eigen slaapzak. Net lang genoeg om me te herinneren hoe akelig het is om met heet weer in een slaapzak te liggen omdat alles meteen aan je vastplakt. Zodra ik in een slaapzak kruip voel ik een haast onbedwingbare drang naar boven komen om wijdbeens te gaan liggen wat natuurlijk niet kan wat ervoor zorgt dat al mijn opgekropte claustrofobische neigingen tegelijk naar boven komen.
“Mama…ik moet alweer plassen.”
“Ah nee hè Maaike, je bent net geweest! Hé gatver moet dat nou echt? Pfff, nou hier heb je de sleutel, ga maar even zelf.”
Terwijl ik zuchtend en geïrriteerd verder stoeide met mijn slaapzak kroop Maaike timide uit die van haarzelf op weg naar de voordeur.
“Mama ik krijg de deur niet open!”
Ik slikte mijn vloek in om toch luid mopperend uit mijn slaapzak en uit de tent te kruipen. Maaike stond te prutsen bij de voordeur en ik slaagde er niet in om mijn frustratie te verbergen.
Nadat zowel Maaike als ik hadden geplast kroop ik weer naast mijn dochter in de tent.
“Sorry Maaike dat ik zo mopperde, dat was niet helemaal eerlijk van mama, ik beloof plechtig dat ik niet meer zo boos zal doen. Vind je het nog wel een beetje leuk met mama in de tent?”
Maaike knikte maar liet nog wel even benepen weten: “Ik vind het fijner als ik wel gewoon mag plassen.”

Het duurde niet lang voordat Maaike in slaap viel maar ik kon de slaap niet vatten. Ik ergerde me aan de slaapzak waar ik aan vast bleef plakken, aan onze kleine Jack Russell die langs mijn hoofd naar buiten schoot omdat hij iets dacht te horen en aan de temperatuur die simpelweg te hoog was om lekker bij weg te dommelen. Terwijl Maaike zachtjes lag te snurken zat ik klaar wakker met mijn tablet op schoot mijn tijd vol te maken in de hoop dat ik spoedig zoveel slaap zou krijgen dat mijn ogen vanzelf dicht zouden vallen en ik dus uiteindelijk vanzelf slaap.
Na een onrustige, klamme, kleffe en benauwde nacht werd ik de volgende morgen te vroeg wakker. Maaike lag nog steeds zachtjes te snurken en zelfs de Jack Russell lag nog diep in slaap. Er zat niks anders op dan mijn tablet maar weer te pakken en mijn tijd vol te maken tot mijn tentgenoten wakker zouden worden.
Ik had me mijn nachtje met mijn dochter ietsje anders voorgesteld. Kamperen is blijkbaar niet aan mij besteed maar aan Maaike gelukkig ook niet. Toen ik haar vroeg of ze de volgende nacht weer in de tent wilde slapen liet ze weten: “Nee mama, vanavond wil ik weer gewoon bij jullie in bed logeren.”

Karina Andeweg
Ik ben Karina Andeweg en moeder van twee kinderen; Ruud (3 maart 2003) en Maaike (28 februari 2007). Het is mijn streven om het leven niet al te serieus te nemen en er niet te zwaar aan te tillen. In mijn columns hoop ik regelmatig een lach en soms een traan van herkenning op jullie gezicht te kunnen brengen en gun ik jullie een kijkje in mijn leven..

4 thoughts on “Column: Kamperen maar dan anders

  1. Leuke stuk! Samen kamperen kunnen jullie nu wel doorstrepen 🙂
    Ik hou ook niet van kamperen, veel te ongemakkelijk voor mij en al die beestjes…. nee liever niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top