Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Circular Fashion Show Tijdens Amsterdam Fashion Week

Circular Fashion Show Tijdens Amsterdam Fashion Week

In mijn laatste Behind the Mommy Scenes artikel kon je al lezen dat ik vorige week samen met manlief bij de 27e editie van Mercedes Benz Fashion Week aanwezig was. Zoals alle voorgaande jaren vond dit op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam plaats. Ik was voor de ‘circular fashion’ show uitgenodigd dat door de gemeente Amsterdam georganiseerd werd. Tijdens deze show showden zes alumni van de Gerrit Rietveld Academie en het Amsterdam Fashion Institute hun creaties. De designers hebben uitsluitend gerecyclede kleding voor hun ontwerpen gebruikt. Het zestal is gecoacht door Hans Ubbink (Designer), Niels Klavers (Hoofddocent Rietveld) en Peter Leferink (Hoofddocent F&D AMFI). Lees en bekijk de foto’s van deze Circular Fashion Show Tijdens Amsterdam Fashion Week..

Oude kleding
De designers hebben nieuwe creaties van gebruikte kleding gemaakt. De items zijn verzameld tijdens de vrijmarkten van Koningsdag dit jaar. Kleding die hier niet is verkocht -en anders werd weggegooid- is verzameld en verwerkt tot nieuwe designs.

Designers
Het zestal heeft hun persoonlijke inspiratie gebruikt voor het creëren van de verschillende collecties. Zo is de damescollectie van Britt Beider gekarakteriseerd door mannelijke kledingitems die vertaald zijn naar vrouwelijke silhouetten en vormen. En heeft Marije Seijn haar collectie opgebouwd met kledingstukken van oude stukken leer die beschilderd zijn met figuratieve prints. Vita Stasiukynaite creëerde een zakelijke kledingcollectie door de items uit elkaar te halen en gebruik te maken van de originele patronen. Kledingstukken opnieuw hun schoonheid teruggeven, is daarentegen de inspiratie voor Arielle van der Vaart geweest. Ze vlocht en recyclede de materialen en zette daarmee een collectie neer die symbool staat voor kracht. Binnen de collectie van Tijme Veldt staat het label van een kledingstuk centraal, wat ervoor zorgt dat het label een kledingstuk op zichzelf wordt. Sarah Mayer liet zich juist inspireren door de huidige klimaatverandering en haar collectie was gericht op het transformeren van haar kledingstukken in iets nieuws en bruikbaars.

De cirkel is rond binnen circulaire economie
De collectie wordt  aankomend jaar op een aantal plaatsen geëxposeerd, voordat de items een vaste plek krijgen bij een nieuwe eigenaar. Daarmee wordt de cirkel rond gemaakt binnen de circulaire economie. Sinds 18 juli is de collectie te bewonderen in Xbank.

Amsterdam maakt er wat van
De ‘circular fashion’ show was de kick off van de overkoepelende campagne; ‘Amsterdam maakt er wat van’  waarin een schoon Amsterdam de hoofdrol speelt. Dit geldt niet alleen in de mode-industrie, maar ook in de muziek en food-branche.

Een super initiatief is de ‘circular fashion’ show zeker wel. Het bewijst maar weer dat 100% gerecyclede kleding niet alleen duurzaam maar zeker ook fashionable zijn. Het is leuk om te zien dat deze getalenteerde ontwerpers van bestaande kledingstukken totaal iets anders wisten te creëren. Erg fijn dat de kledingstukken nieuwe leven ingeblazen zijn en niet in een afvalhoop terecht zijn gekomen. En ook leuk dat we voor de show deels in het verzamel- en maakproces meegenomen zijn. Hoe dan ook: de show was absoluut inspirerend. Het inspireert om zelf ook te recyclen, wat volgens mij het hele insteek moet zijn geweest. Wat mij betreft; een top show en een super initiatief!

 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top