Je bent hier
Home > Headlines > Blog Charlotte | Ritueel van een slaapkopje

Blog Charlotte | Ritueel van een slaapkopje

aukje slaapAukje is erg makkelijk als het op slapen aankomt. Zodra we zeggen dat het bedtijd is, dan loopt ze al naar de trap en zegt ze “boov” (boven). Ook horen we haar niet meer zodra ze in bed ligt. Ideaal! Maar ze is heus niet altijd zo makkelijk geweest hoor…

Toen ze net was geboren sliep ze gewoon goed. Ze sliep bijna de hele dag omdat ze (heb ik me laten vertellen) erg moe was van de bevalling. Meestal viel ze tijdens het voeden in slaap en dan legden we haar in haar wiegje. Maar na ongeveer anderhalve week werd ze steevast na ongeveer 20 minuutjes weer wakker. Om de een of andere reden sliep ze gewoon niet goed in haar wiegje (overdag dan, over de nachten hebben we nooit te klagen gehad gelukkig). Vanaf dat moment zijn we vanalles gaan proberen, maar of we Aukje nou in de wieg, in de box, in de wandelwagen of zelfs op de doomoo legden, elke keer werd ze wakker na maximaal 20 minuten. Omdat ik me had laten vertellen dat je je kindje niet kan verwennen in de eerste maanden, liep ik dus bijna de hele dag met een slapend meisje in mijn armen. Want wanneer ze bij mij of bij haar papa lag, dan sliep ze als een roosje! Stiekem vond ik het ook wel fijn, de hele dag knuffelen met mijn meisje, maar er waren ook veel momenten dat ik het erg onhandig vond dat ik verder niks kon doen.
Op een gegeven moment (ik denk dat Aukje toen ongeveer 3 maanden was)zijn we gaan proberen om haar op haar buik in bed te leggen. Eens kijken wat hiervan het effect zou zijn… Het was even wennen, maar al gauw kwamen we erachter dat dit dus de oplossing was voor Aukje! Wat fijn!

Nu is Aukje inmiddels ruim 19 maanden en is ze een echt slaapkopje. Ze slaapt overdag nog maar 1 keer, maar dat is dan ook meteen een lange ruk van 2,5/3 uur waar ik effectief gebruik van moet maken haha. Omdat ze ’s ochtends gemiddeld rond 7 uur wakker is, wordt ze tegen 11 uur ook wel weer moe. Als ik haar dan in de auto zet valt ze gegarandeerd in slaap! Om deze reden lunchen we ook nog aan de vroege kant, maar ik ga ervanuit dat we dat over een tijdje wel wat kunnen verpaatsen. Om half 12 gaan we boterhammen eten. Na het eten nog even kort spelen en tegen 12 uur gaan we naar boven. Pyama aan, slaapzak aan, een kusje en ik leg ze op haar buik in bed (dat is een gewoonte van toen ze kleiner was haha) want zodra ze in bed ligt draait ze op haar zij om te zwaaien en “da” (dag) te zeggen. Regelmatig draait ze zich om in haar slaap, ze is een echte wiebelkont! Dan ligt ze op haar buik, dan op haar rug en weer een andere keer op haar zij. Ook ligt ze 9 van de 10 keer met haar hoofd bij het voeteneinde… Dat heeft ze trouwens niet van een vreemde want ik was vroeger ook zo’n draaikont in bed hihi.
Rond half 3 wordt ze uitgeslapen en (meestal) vrolijk wakker en nadat ze eerst al haar knuffels uit bed heeft gegooid begint ze met kletsen. Als het te lang duurt gaat ze jammeren totdat ik haar uit bed haal.

’s Avonds is het ritueel ietsje uitgebreider. Aukje gaat om ongeveer 7 uur naar bed. Om de dag gaat ze na het eten lekker in bad of in de douche met papa. De andere dag wassen we haar snoetje, handjes, billetjes en indien nodig haar voetjes met een washandje en wat babyzeep. Als het warm weer is vind ik het fijn om haar elke dag in bad te doen i.v.m. zweten en zonnebrand, maar ik merk dat dat niet zo goed is voor haar huidje dus vandaar nu om de dag. Daarna doen we haar pyama en slaapzak aan en dan gaan we tandjes poetsen. Dit is bij Aukje niet favoriet dus we doen het met z’n tweeën en halen ondertussen de gekste capriolen uit om Aukje aan het lachen te krijgen (dan gaat haar mond namelijk open, en dat is gezelliger dan een krijsende open mond 😉 ) Na het tanden poetsen een slokje water en nog even rollebollen met papa op het grote bed. Dan lezen we een kort verhaaltje voor en nadat we een dikke kus hebben gekregen leggen we haar in bed. We zetten een muziekdoosje aan, Aukje zwaait, en als we geluk hebben krijgen we ook nog een handkus en dan gaat ze liggen. Welterusten Aukje!

Hebben jullie makkelijke slapers thuis?

Charlotte Habraken
Ik ben Charlotte Habraken en ik ben 29 jaar. Sinds 2,5 jaar ben ik getrouwd met Maikel en sinds 1,5 jaar zijn wij de trotse ouders van onze eigenwijze maar o zo lieve dochter Aukje. Twee dagen van de week sta ik voor de klas op een basisschool en daarnaast werk ik ook regelmatig mee in het bedrijf van mijn man. Sinds kort ben in lichtelijk verslaafd aan Instagram (#aukjeswereld) omdat ik het heerlijk vind om naar de foto's van anderen te kijken, en om zelf foto's te delen.

4 thoughts on “Blog Charlotte | Ritueel van een slaapkopje

  1. Leuk om te lezen! Mijn zoontje werd ook steeds wakker toen hij zo klein was, en ik heb m ook steeds bij me gehouden. Ik vond het ook heel gezellig, maar ben wel blij dat hij t nu alleen kan, dat slapen 🙂

  2. Ja dat vind ik ook hoor hihi. Maar soms zou ik wel willen dat ze voor één keertje weer lekker tegen me aan in slaap viel 😉

  3. Hier ook een makkelijke slaper. Al vanaf 6 weken sliep hij door. Slaap ook overal. Zo ont-zet-tend blij. Daarna is hij welgeteld 1 keer s’nachts wakker worden. Hij was toen ziek. Hij is nu 1 jaar en 7 maanden, maar ik krijg hem maar niet naar 1 slaapje per dag. Meneertje is om 11:00 uur s’ochtends zooo moe, dat ik hem echt op bed moet leggen. Dan slaapt hij 1,5 uur en dan aan het einde van de middag ook nog een uurtje. Ach ja, wie weet over een paar maandjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top