Je bent hier
Home > Columns > Bekkeninstabiliteit: Aanstelleritis?

Bekkeninstabiliteit: Aanstelleritis?

Als je zwanger bent en je hebt geen klachten, mag je je gezegend noemen.
Maar als je bekkeninstabiliteit krijgt, is het al heel gauw: “Stel je niet aan, zwanger zijn is geen ziekte hoor” of “Vroeger hadden wij hier ook geen last van”. Ik denk dat er veel meer vrouwen last hebben van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit, dan dat wij ons allemaal beseffen. Het word namelijk (te) vaak bestempeld als lage rug pijn of bandenpijn.

Hieronder een tekst die ik geschreven heb toen ik zwanger was op een website wat hierover gaat:

Het is zeker geen aanstelleritis! Ik ben op dit moment zwanger en heb sinds de 14e week last van bekkeninstabiliteit. Ik zit al in de ziektewet sinds de 17e week! Het is nu eind november en heb een rolstoel sinds september, omdat ik anders de stad niet meer in kan. Ik ben op dit moment 31 weken zwanger en het gaat steeds slechter. Ik ben uitbehandeld bij de fysio, omdat ik de oefeningen niet meer kan doen. Ik huil elke dag van de pijn. Ik kan ’s avonds zo goed als niet meer lopen en moet me dan ook nog naar boven slepen om naar bed te gaan. Ik mag maar twee keer per dag de trap gebruiken. Eén keer naar beneden en één keer naar boven. Dat is alles! Het huishouden kan ik niet meer doen. Daarvoor komt m’n moeder één keer in de twee weken en in die andere weken, komt m’n beste vriendin hier schoonmaken. Ik kan de hond niet uitlaten, dus die moet nu in de tuin… iets wat ik heel erg vind. Vandaag moet ik naar de gynaecoloog, omdat ik doorverwezen ben door de verloskundige. Ik trek die pijn niet meer. Slaap haast niet meer door de pijn en ik moet nog zo lang. Dat kan ook niet de bedoeling zijn… HET IS DUS ZEKER GÉÉN AANSTELLERITIS!

Zelfs het UWV werkt niet altijd mee wat bekkeninstabiliteit betreft. De arbo-artsen vinden al gauw dat je je aanstelt en dat je niet zo moet zeuren. Het UWV zou zich eigenlijk eens meer moeten gaan verdiepen in bepaalde aandoeningen zoals bekkeninstabiliteit en wat bekkeninstabiliteit kan veroorzaken. Het is namelijk niet alleen zo dat je bekkeninstabiliteit door zwangerschap kan krijgen.
Als je geluk hebt en je krijgt het in je zwangerschap, dan wil het UWV nog wel eens een beetje schappelijk zijn, maar als het hier niet door komt (of niet meer), dan moet je je niet aanstellen en maar gewoon weer aan het werk gaan. Liefst nog fulltime ook.
Sommige mensen kunnen dit gewoon niet en staan zo goed als met hun rug tegen de muur en hebben een heel groot gevecht (vaak met een rechter in the middle) om hun gelijk te krijgen en om serieus genomen te worden voor hun klachten.

Mijn boodschap voor dit column is dus ook: Laat je niet kisten en vecht voor je lichaam.

Patricia
ik ben Patricia en ik ben 27 jaar. Ik ben getrouwd met een hele lieve man. Hij is 34 jaar. Samen hebben we een zoontje van 16 maanden. Mijn zoontje en in zijn beiden op dezelfde datum jarig en ook nog eens om bijna dezelfde tijd geboren… Mijn man werkt als vrachtwagenchauffeur/schoonmaker. Ikzelf zit nog thuis. Nog wel. Vanaf eind mei ga ik 3 maanden stage lopen bij een bedrijf die ondanks mijn lichaamsklachten en beperkingen het toch wil proberen met mij. Als na die 3 maanden blijkt dat ik het aankan, krijg ik daar een contract en ben ik dus ook een werkende moeder. En met de revalidatie zal het straks alleen nog maar beter moeten gaan. Ik heb namelijk HMS (hypermobiliteitssyndroom). We hebben nog 2 poezenbeestjes in huis. 1 Kater en 1 poes. Hele gezellige boel in huis dus :D Groetjes Patricia
https://www.mommyonline.nl

11 thoughts on “Bekkeninstabiliteit: Aanstelleritis?

 1. Jeetje, zo te lezen had jij echt zware bekkeninstabiliteit, om in een rolstoel te belanden.

  Ik had bij mijn zwangerschappen ook veel last van bekkeninstabiliteit, heb ook fysio gehad.

  Het is inderdaad zo dat er veel zwangere met bekkeninstabiliteit rondlopen, en zoals jij schrijft, veel begrip vanuit de maatschappij krijg je in sommige gevallen niet. Dat is erg jammer
  In zo’n situatie voel jij je al rot genoeg en dan moet je jezelf nog verdedigen tegenover mensen die van mening zijn dat het ‘wel mee valt’.
  Het is helaas niet enkel de mannen die zich niets erbij kunnen voorstellen maar ook veel vrouwen/moeders schijnen dit niet te kunnen
  Het is natuurlijk belachelijk dat je als zwangere vrouw een ‘gevecht’ aan moet gaan om te kunnen bewijzen dat je echt pijn hebt en daardoor niet ‘normaal’ kunt functioneren.

 2. aanstellers zijn het! De mensen die zich er mee moeten bemoeien en er altijd wel een mening over hebben dat wij ons aanstellen….. Jah niet wij de aanstellers he! Ik had het zelf ook, lag er ook al met een week of 14 uit. Vreselijk was het….. Je hele zwangerschap wordt toch verziekt door die vreselijke pijn. En je kan je ding niet meer doen, niet alles zelf klaarmaken voor je baby. Vaak voel je je door je dikker wordende buik al niet zo vrouwelijk en sexy meer, maar ik kan je vertellen dat als je zon pijn heb dat je bijna alleen nog maar rust kan houden je je helemaal niet sexy meer voelt hoor…. Dus niet alleen lichamelijk heb je er last van, ook psychisch, emotioneel en sociaal…….

 3. Jeetje meid… Dat moet echt een hele zware periode zijn geweest!
  JE moet zeker blijven vechten hiervoor hoor, doktersverklaringen, bedrijfsartsen, afspraken bij de fysio… Gewoon alles op tafel leggen daar… laat ze dan nog maar eens zeggen dat het aanstelleritus is!

 4. @ Nicky: ik had zeker zware bekkeninstabiliteit. Op het laatst moest ons logeerbed zelfs naar beneden omdat ik niet meer naar boven kon. Kijk als je BI (bekkeninstabiliteit) krijgt tijdens de zwangerschap, heb je nog “geluk” want dan werkt het UWV meestal wel mee, maar als je BI hebt buiten je zwangerschap (zoals ik), dan moet je je niet aanstellen.
  Maar inderdaad, je voelt je gewoon heel rot als je zoveel pijn hebt in je zwangerschap. Maar ik heb me er niet van weerhouden om te genieten van mijn zwangerschap, want daar was het te mooi voor.

  @ Cindy: in zekere zin, word je zwangerschap inderdaad verziekt, maar ik heb gelukkig (totdat ik hem nauwelijks meer voelde) flink genoten van mijn zwangerschap. Ik heb het ook zeker nog een keer voor over, want dat ik het weer krijgt staat vast.

  @ Monica: het is nog steeds een zware periode, maar de “last” van het zwanger zijn is eraf. Ik weet nu wat minder, maar de pijn is er nog steeds. En dat blijven vechten doe ik zeer zeker wel. Ben bezig met een rechtzaak, want fulltime (wat ik altijd gewerkt heb), kan ik gewoon niet meer en het UWV vind van wel.

 5. Hoe je sterk. Het is inderdaad enorm zwaar. Ikzelf had al rugklachten en kreeg daar in de zwangerschap ook erg vroeg bekkeninstabiliteit bij. Gezien mijn rugklachten geschiedenis was het UWV gelukkig begripvol, maar prettig is het niet. Het heeft bij mij nog meer als een jaar na de bevalling geduurd voordat ik “pijnvrij” was. Dit tussen haakjes, omdat het af en toe nog wil opvlammen. Laat je neit gek maken de mensen die echt om je geven weten dat je je niet aanstelt

 6. Hallo, zijn jullie naar het speciale bekkeninstabilteit poli geweest of info over gehad zodat hun jullie verder kunnen helpen.Bekkeninstabiliteit is nog steeds een ondergeschoven kindje. Heel veel sterkte.probeer wel te genieten van je baby in je buik.let ook tijdens de bevalling goed op.
  sterkte en veel geluk met je baby

 7. @ Claudia: Ik hou me zeker sterk hoor. Al is het wel moeilijk, maar heb genoeg bewijzen. Ik had inderdaad voor mijn zwangerschap ook al zeer regelmatig last van mijn rug, maar klaagde er eigenlijk nooit over, ging gewoon maar door. Maar je hebt gelijk hoor. De mensen die echt om mij geven, weten dat ik me niet aanstel.

  @ Leesgraag: Ik heb in de zwangerschap (op het laatst) een bekkentherapeute in het ziekenhuis gehad. Ik was bij de fysio, die ook een cursus had gehad voor bekkeninstabiliteit, uitbehandeld. Ik ben niet bij een bekkeninstabiliteitpoli geweest. Wist niet eens dat dit bestond.
  Ik ben niet zwanger meer. Mijn zoontje is inmiddels 17,5 maanden oud alweer. Bij mijn bevalling heeft de verpleegkundige ook nog mijn linkerbeen los gelaten, terwijl deze nog geheel verdoofd was van de ruggeprik, dus die is toen ook nog helemaal naar buitengeklapt. Dit verklaard ook, dat de meeste pijn ook altijd links zit.
  Ik heb de diagnose HMS gekregen. Dit balletje is gaan rollen door mijn bekkeninstabiliteit.

 8. Goedzo! Een rechtzaak zal je zeker weten winnen! Ik heb ook al een paar keer zo m’n “onenigeheden” met het UWV en de sociale dienst gehad… Meestal schrikken ze al terug als je er alleen maar mee dreigt, dus als je het echt doet, zullen ze vast snel toegeven!

  Ik hoop echt voor je dat het allemaal wat beter word, dat je niet meer zo veel last hebt en lekker kan genieten van het leven!

 9. @ Monica: ik geniet wel hoor. Enige nadeel is dat als ik iets leuks gedaan heb (waar ik vreselijk van genoten heb) dat ik dan de dag erna (of soms ’s avonds al) “gestraft” word. Maar ik heb dan wel zoiets van: ik heb in iedergeval genoten en nu ga ik weer even rustig aan doen. Heb dan meestal ook wel extra pijnmedicatie nodig.

 10. Heb gisteren tehoren gekregen dat ik zware bekkeninstabiliteit heb… even slikken.. m’n jongste is nu anderhalf. tijdens de 2 zwangerschappen heb ik ook last gehad van mijn bekken maar wat nu dus de boel echt instabiel heeft gemaakt is dat mijn jongste dochtertje met de zuignap is gehaald.. dat is dus echt het kapot maken van je bekken, volgens de bekkenspecialist waar ik gister ben geweest (doorverwezen vanuit de gyn overigens na constatering lichte baarmoederverzakking).
  Dus nu gaan we aan de slag en mag ik dus niets meer doen.. gelukkig dat mijn jongste al zelf loopt en ook de trap al op kan… vandaag gaat manlief even langs de ikea om extra krukjes te halen, zodat ze zelf de commode op kan klimmen, boven en beneden….

  Sporten is nu niet aan de orde.. fietsen met mate.. geen kracht zetten tidjens het fiesten enzo.. tja.. dat is toch lastig als je 2 kinderkes op de fiets hebt zitten en je aan een dijk woont… maar goed, we gaan er het beste van maken.

  Allemaal heel veel succes met de BI en zorg goed voor jezelf. Je hebt tenslotte maar 1 lichaam en daar wil jezelf en ook je kinderen en man nog heel wat jaren mee door….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top