Je bent hier
Home > Headlines > Column Sandy | Afscheid Koninginnedag

Column Sandy | Afscheid Koninginnedag

koningsdagKoninginnedag bestaat al eeuwen en is voortgekomen uit Prinsessedag. Prinsessedag was een nationale feestdag dat op de 9de verjaardag van prinses Wilhelmina, de oma van Koningin Beatrix, voor het eerst werd gevierd. Toen Wilhelmina’s vader overleed veranderde de naam van de dag in Koninginnedag. Vijftig jaar lang was 31 augustus een feestdag.
In 1948 werd Juliana koningin en viel Koninginnedag sindsdien op haar verjaardag, namelijk 30 april. Toen Beatrix koningin werd heeft ze gezegd dat ze Koninginnedag graag op 30 april wilde blijven vieren als eerbetoon aan haar moeder, maar waarschijnlijk ook omdat haar eigen verjaardag in de winter valt

Na vele voorbereidingen is het eindelijk zover; Koninginnedag zoals wij dat nu nog kennen. Vandaag 30 april vieren we voor het laatst Koninginnedag en zal vanaf 2014 naast de benaming dat in Koningsdag veranderd ook de datum naar 27 april veranderen.

Wat betekent Koninginnedag/Koningsdag voor jou en wat vind jij ervan dat de viering in het vervolg op 27 April plaats zal vinden?

Dat ik waarschijnlijk nooit meer een Koninginnedag zal meemaken vind ik een gek idee. Als ik heel oud word maak ik het wellicht nog mee; maar op deze leeftijd zal ik vast niet lallend feesten in de kroeg. 😉 En dat deze dag voortaan op 27 april gevierd zal worden is ook even wennen; net zo vreemd als wanneer Kerstmis voortaan gevierd zal worden op 21 december. (Yvonne van der Wal)

Koninginnedag is voor mij een dag waarop we als gezin bij elkaar zijn. Een dag waarop we met z’n allen over de vrijmarkt struinen, oranje tompoezen eten en gehuld zijn in oranje kleren, hoedjes en petten. Maar het is ook een dag dat Nederland laat zien dat we samen één zijn, samen feest kunnen vieren en op deze manier laten zien dat we onze Koningin een warm hart toedragen. Hier ben ik best een beetje trots op.
Helaas is Nederland ook een land van meningen. We deinzen niet terug om ongezouten onze mening te geven via de social media (denk aan alle commotie rondom het Koningslied). Ik waardeer de vrijheid van meningsuiting in ons land, maar schrik soms van het ontbreken van respect.
Desalniettemin kijk ik uit naar 30 april, al voelt deze dag ook als een afscheid, het afscheid van onze Koningin, maar ook het afscheid van een lange traditie.
Volgend jaar zal 30 april een gewone dag zijn. Dat wordt even schakelen. Maar zoals het met alle veranderingen gaat, we wennen er wel weer aan.
Onze nieuwe Koning Willem-Alexander zet hiermee een geheel eigen traditie neer. Ik kan deze eigenheid alleen maar waarderen. En ach een datum is ook maar een datum. Het gaat erom dat we met z’n allen samen zijn, oranje kleren aantrekken, oranje tompoezen eten, over de vrijmarkt struinen en niet vergeten dat we dit doen omdat onze Koning weer een jaartje ouder wordt en we hem een warm hart toedragen. Ik hoop dat deze traditie niét verbroken wordt 😉 (Monique Koedam)

Koninginnedag betekend voor mij tegenwoordig meer leuke dingen doen met de kinderen. Voorheen was het eerder het stappen en de gezelligheid. Wij doen er niet zoveel aan. De naam verandert al dus ik vind dat traditiegetrouw de datum moet blijven staan. De koningin was die dag toch officieel ook niet jarig? (Cindy)

Nu al een paar keer ben ik gecorrigeerd door mijn dochter: ‘nee mam, geen Koninginnedag maar Koningsdag!’ Dat is nog wel even wennen.
Vind het wel erg leuk dat ze Koningsspelen op scholen door heel Nederland geïntroduceerd hebben, d’r in houden, zeg ik.
Het allerleukste van Koninginnedag/Koningsdag vind ik dat je vrij bent. Verder vind ik Willem Alexander en Maxima een leuk stel en wens ze alle geluk als nieuwe koning en koningin! Trouwens Beatrix heeft het ook heel goed gedaan hoor. (Saskia Born)

Ik hou van tradities en hou die graag in ere… zo ook met Koninginnedag! Dit is voor mij een heerlijke dag die ik graag met vrienden op een terras doorbreng. Soezend in het zonnetje en met mijn ogen gericht op de spelende kinderen. Ik geloof niet dat dit verandert als we volgend jaar Koningsdag vieren! Die verschuiving van 30 naar 27 april daarentegen, daar begrijp ik werkelijk niks van. Na al die jaren sta ik absoluut open voor een nieuwe datum, maar die drie dagen eerder vind ik vooral verwarrend. Met het oog op de spreiding van de feestdagen was een feestje in september heel welkom geweest. Och, ik heb vast nog 30 jaar om Prinses Amalia daarvan te overtuigen. Helpen jullie mee? 😉 (Annemieke Statz)

Koninginnedag? Naar mijn mening hoort het er bij. Het hoort bij Nederland. Ik vind het gezellig. En Willem Alexander? Die komt er heus wel met Maxima aan zijn zij. Maxima is immers een vrouw van de wereld. Ik vind het een stoer wijf. Of het gevierd wordt op 30 april of vanaf volgend jaar op 27 april is mij om het even. En natuurlijk denk ik ook wel eens, kan het allemaal nog wel in deze tijd?
Kan het koningshuis het niet met minder doen dan met hun huidige salaris? 875.000 euro per jaar is enorm veel geld. Maxima kan best “gewoon” gaan shoppen bij H&M en Hema, vindt u ook niet? Ik denk dat Willem Alexander vast goed kan koken en dit ook dan ook best zelf kan. Een stofdoekje over hun antieke meubels halen? Kunnen ze goed zelf. Chauffeur? Dat is toch niet nodig. Rijbewijs hebben ze beiden vast wel en een TomTom is zo aangeschaft voor een zacht prijsje via Marktplaats. Middenklasse auto? Als het maar rijdt en hun van A naar B brengt, dan zie ik geen probleem. Een vlucht met RyanAir in plaats van een privéjet? Moet kunnen, vindt u ook niet?
Maar kan het eigenlijk echt wel? Kunnen ze op staatsbezoek bij invloedrijke mensen in een H&M outfitje, om vanuit het treinstation in een huurauto op bezoek te gaan bij de sultan van Brunei? Zouden ze zo serieus genomen worden als ze onze waar aan de man proberen te brengen?
En zou u niet precies hetzelfde doen als u in hun schoenen zou staan? Zij leven ons sprookje. Sprookjes waar wij vroeger dol op waren en waar wij geen genoeg van konden krijgen.
Het is zeker niet vreemd dat mensen zich eens achter hun oren krabben in deze tijden van economische crisis en zich afvragen of het niet met minder kan. Ik denk van niet. Ik denk dat zij op hun manier juist heel veel doen voor onze economie, alleen lopen ze er niet mee te pronken.
Koninginnedag, of vanaf 2014 koningsdag hoort erbij. We leven tenslotte in een monarchie. En om nu door de crisis te roepen dat “de poppenkast” maar moet worden afgeschaft vind ik raar. Er zijn tenslotte genoeg echte nietsnutten in Nederland die al jaren thuis op de bank zitten te profiteren van onze centen en die het prima vinden zo. Om nog maar te zwijgen over Mark Rutte en consorten. Zij kunnen het pas, naar mijn mening, met veel minder doen. Ik zie immers niet dat zij ons land helpen naar betere tijden. Dat vind ik pas “poppenkast”. Ze zouden zich ergens in een hoekje moeten gaan schamen. Dat kun je van het koningshuis naar mijn mening niet zeggen. Zij doen tenminste nog een poging.
Dus mensen ruim jullie zolder/kelder/kasten/garage uit, zoek een mooi plekje op de stoep en probeer jullie waar voor een zacht prijsje te slijten aan mensen die het nog goed kunnen gebruiken. En andersom. Ga mooie “schatten” zoeken gewoon bij u in de straat op de stoep. Geniet van de “muziek” die kleine kindjes maken, geef een applaus, complimenten. Koop zelfgemaakte harde taaie wafels voor 10 cent. Maak er een gezellig dag van. Leer je buurt kennen en drink samen een oranjebittertje. Zo worden we er toch allemaal beter van? Gezellige kneuterigheid samen met de rest van Nederland. Niks mis mee toch?
Fijne (laatste) Koninginnedag allemaal! (Sandy J)

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Column Sandy | Afscheid Koninginnedag

  1. denk dat ik volgend jaar er nog totaal in vergis haha, en gaat erg wennen worden,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top