Je bent hier
Home > Columns > ADHD een Trend?

ADHD een Trend?

ADHD een Trend?

Over ADHD/PDD-NOS/ADD

Allemaal afkortingen waarvan we van de helft de betekenis niet eens weten, vliegen ons dagelijks om de oren.

Kindje lekker druk aan het spelen? hmm zal wel ADHD hebben. Kindje wat even rustig in zijn uppie wil spelen? Zal wel PDD-NOS hebben……Labelen, worden de kinderen daar nou echt beter van?

Vroeger waren jongens ‘gewoon’ druk en meisjes ‘dromerig’ , nu hebben ze ADHD of ADD. ADD is te vergelijken met ADHD alleen zit het hyperactieve er niet bij, het is een concentratiestoornis.

De aanleiding van dit artikel is een net gekeken documentaire van Zembla over de ’trend’ ADHD.

Uit verschillende artikelen blijkt dat naar schatting 1 op de 20 kinderen ADHD zou hebben. Ook wordt naar schatting bij 9 van de 10 kinderen de verkeerde diagnose gesteld….
Uit de documentaire van Zembla komt sterk de sociale druk naar voren. Ouders worden nagenoeg gedwongen, veelal door school, om kinderen aan de medicijnen te zetten. Het zou anders niet goed genoeg kunnen functioneren, is lastig voor de docent en de klas en er zou veel meer uit te halen zijn wat nu niet naar boven komt door het verstoorde gedrag. Natuurlijk wil je als ouder het allerbeste voor je kind. Vandaar dat medicatie vaak een goede oplossing is zodat het kind beter kan funcitioneren.
Voorbeeld uit de documentaire wordt een docent genoemd die het moeilijk heeft met de klas. ‘Ik heb 3 AHDH’ers, 2 met PDD-NOS en twee ADD’ers, kortom ik kan zo niet lesgeven’. ‘Hier moet wat aan gedaan worden. De kinderen hebben medicijnen nodig want andere kinderen hebben er onder te lijden’. Hebben ze hiermee een punt?
Kan mij de volgende Ja en nee voorstellen:
JA, het is erg moeilijk om een grote klas in het gareel te houden met daarin kinderen met een gedragsstoornis. De ‘gewone’ (een diagnose op zich) kinderen kunnen er zeker onder te lijden hebben omdat veel (negatieve) aandacht uit zal gaan naar de druktemakkertjes. Ja het is vreselijk moeilijk voor de docent om een duidelijke structuur aan te bieden en ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Medicijnen of een dieet zou het kind makkelijke maken in de klas. Is het onmogelijk?
NEE. Er is tegenwoordig verschrikkelijk veel mogelijk in begeleiding en verschillende lesmethodes. Kinderen moeten als individu behandeld worden. Gelukkig streven steeds meer scholen naar een individuele aanpak. Het oude volledig klassikaal lesgeven verdwijnt steeds meer. Niks mis met klassikaal maar voor kinderen met een gedragsstoornis is het drama. De concentratieboog is gewoon veel te kort.

Wanneer een kind echt ADHD heeft kunnen medicijnen de oplossing zijn. Het geeft hun de rust die ze nodig hebben, iets wat ze vaak zeer moeilijk kunnen vinden. Moeilijk is het ook voor de omgeving want ze zien er niet uit alsof hun wat zou mankeren. Aan de medicijnen zitten natuurlijk voor en nadelen. Nadelen zijn de grote bijwerkingen als depressiviteit, hartritmestoornissen, gewichtsafname,psychische aandoeningen,hoofdpijn en meer. In sommige gevallen hoor je dat mensen hun eigen kinderen niet meer terug herkennen omdat ze zo totaal anders zijn met de medicijnen, in negatieve of positieve zin. Natuurlijk wil je niet eens de bijsluiter van een paracetamol lezen qua bijwerkingen. Positief is het nagenoeg directe resultaat. Kinderen worden rustiger, kunnen zich vaak beter concentreren en krijgen huiswerk daadwerkelijk af. Ze zijn makkelijker in een groep waardoor o.a. de sfeer een stuk aangenamer kan worden.

Het schijnt alleen helaas dat na een lang gebruik van de medicijnen de werking veel minder wordt. Het lichaam raakt er aan gewend. Vraag dan is ‘wat nu?’ Er is ook een andere mogelijkheid om de effecten van ADHD te verminderen. Vooral een speciaal dieet zou wonderen moeten doen. Het is een lang en intensief traject wat enorm veel doorzettingsvermogen vraagt van alle betrokkenen.

Nogmaals NEE ik zeg zeker niet dat de medicijnen verkeerd zijn maar dat er ook andere oplossingen zijn zoals een dieet en een andere omgang met kinderen op school. Als ouder ken je je kind het allerbeste. Ga op zoek naar een methode die bij jullie en het kind past.

Julia (docent,moeder)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top