Je bent hier
Home > Columns > Ultrarechtse invloeden!

Ultrarechtse invloeden!

En we zijn weer terug bij af. Af? Waren we ooit vertrokken dan? Nou, ik dacht het wel; eindelijk meer vrouwen in het bedrijfsleven, hogere posten, betere banen en misschien zelfs ietsje beter betaald dan eerst –maar nog altijd minder dan mannen die hetzelfde werk doen- meer respect en waardering. Vroeger heette dat de feministische golf, vervolgens werd dat braaf emancipatie genoemd en de laatste decennia was het redelijk normaal om als vrouw buitenshuis te werken en je eigen boontjes te kunnen doppen. We kunnen tenslotte niet allemaal een rijke vent trouwen!

Maar dan altijd als het een beetje vooruit lijkt te gaan komt er weer zo’n incompetente oetlul ergens in de politiek op de gedachte: we moeten gaan bezuinigen. Stel je voor dat de staatskas te licht wordt. Dat Frankrijk structureel een lichte staatskas heeft volgens EU-normen, daar hoor je geen enkele Fransoos over. Waarom zouden wij Nederlanders dit dan wel doen? Het zal mij een biet zijn of Trix op een minder dikke laag pluche moet gaan zitten of dat regeringsleden niet langer in een dikke auto rondrijden maar in een lekkere kleine Smart. Zinloos geld uitgeven, dat kan de regering wel ja. En als het dan weer te erg dreigt te worden, gaat de botte bijl weer in de mensheid. En altijd op de verkeerde dingen: gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. Er werd onlangs gebruld dat de kwaliteit van ons onderwijs zo slecht is. Ja vind je het gek? Niemand wil voor een hongerloontje voor de klas staan, om van alle maffe regeltjes maar niet te spreken. Het vak is vreselijk onaantrekkelijk gemaakt en wat krijg je dan? Domme lui voor de klas die niets kunnen overbrengen zoals de oude garde die ik nog in mijn jeugd had wel kon! Maar nee, de overheid staat op kapitaalvernietiging. Dus slecht onderwijs en vervolgens een beroerde arbeidsmarkt, want er is niets geleerd. En gezondheidszorg? Het mes er in; de prijzen zijn te hoog, de marktwerking werkt niet naar behoren en de mensen klagen teveel. Zou ik ook doen met moordende diensten, een enorme werkdruk en continu moeten roeien met riemen op droog water. Hou toch op zeg! Ondankbaar werk is het geworden, terwijl het vroeger zo lovend was.

Okee, okee , er is altijd wel een plus waarom er niet bezuinigd op iets moet worden en altijd en min waarom het juist wel kan. Ik zou het bijvoorbeeld helemaal niet erg vinden als de accijns op tabak en alcohol skyhigh zou worden. De overheid lekker innen –dat willen ze toch- en dankzij het stopgehalte van mensen die het niet meer kunnen betalen (of willen betalen!) minder ziektes etc cetera. Of fors bezuinigen op ontwikkelingshulp. Klinkt wat radicaal, maar als wij met zijn allen miljoenen kunnen ophoesten bij een ramp elders, dan denk ik dat we dan gewoon moeten doen als het zo uitkomt. Bovendien hebben we in Nederland zelf bijzonder veel verborgen armoede, dus laten we het alsjeblieft eerst eens daar naartoe doen. Maarja…dan heb ik het alleen nog maar over bezuinigingen.

Momenteel ben ik onwijs pissig over het onderwerp kinderopvang. Nou gaan ze daar ineens weer fors op bezuinigen omdat het hele plan lijkt ten onder te gaan aan het eigen succes. Ouders moeten fors meer gaan betalen. Waar doe je dat van als je salaris niet meegroeit? Ja zegt er een schlemiel op tv; dan zullen de parttime werkende moeders wel weer thuis gaan zitten. Ja wat zou jij doen als je met werk slechts 100 euro overhoudt meer met kidsopvang dan zonder? Maar wat is dit voor gigantische stap achteruit in de geschiedenis van de emancipatie??!! Welke ultrarechtse lul heeft dit nu weer bedacht? Ben ik net zo blij dat ik drie dagen werk kan combineren met de zorg voor mijn kinderen, moet het toch niet zo zijn dat ik alleen nog maar werk voor de poetjagers? En verd-! nog aan toe; wat denken ze wel, dat ik met mijn twee HBO-studies zin heb om de hele dag thuis te zitten? Lekker moederen? Dat doe ik al vier dagen in de week en iedere avond. Mag ik alsjeblieft werken om me ook nog een zelfstandige, gewaardeerde vrouw te voelen? Iemand die kapitaal inbrengt dankzij haar kennis, kunde en inzet? Wat moet ik 24/7 thuis in mijn leven? Ja gezellig met de kids, maar ik ben ook nog iets meer dan alleen maar mama, ik ben ook KITTY. En Kitty heeft gestudeerd en wil zichzelf ontplooien. Kitty wil zich nuttig voelen op een ander niveau. Kitty wil ook vol trots een geldelijk steentje bijdragen aan het huishouden. Ik ben geen verlengstuk van mijn werkende vent; een afhankelijk vogeltje of zo! Ik ben een zelfstandige human being met eigen dromen en wensen en de behoefte aan een wereld waarin ik dat kan uiten. Als ik puur en alleen thuis hadden willen poetsen en voor de kinderen had willen zorgen dan was ik wel voetbalvrouw geworden. Dan had ik trouwens niet eens hoeven poetsen…

Dus ik ben kwaad dat de politiek alle mama’s weer achteruit gaat plaatsen en gezinnen in geldelijke problemen gaat brengen omdat dankzij de rechtse invloeden de vrouw weer naar het aanrecht wordt gedirigeerd. Dan gaan we weer aan de sherry met de buurvrouwen dagelijks over en weer op bezoek. Wordt er alleen nog maar gepraat over luiers en over ‘ zij van hiernaast en die foute man van d’r…’ en ondertussen onze mannen maar sloven voor de hypotheek, de vakanties, de boodschappen en de ontelbare flessen sherry die al deze wanhopige truttebellen achterover gaan slaan. Hoe nutteloos kun je je voelen? Ik word al Gallisch van de gedachte alleen al. Hondsberoerd zelfs. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kinderen zelf. Tiaro vindt het heerlijk op het kdv; lekker spelen met andere kinderen, dingen leren en nog wat opvoedkundigs meekrijgen. En Amber ligt er ook altijd heerlijk kraaiend bij.

Ik kan alleen maar werken dankzij de goede zorgen van de leidsters daar. Ik heb maar twee dagen, want ook ik heb een opa en oma aan huis oppassend. Maar voor mij betekenen die twee dagen niet alleen uitstekende zorg voor onze kinderen, maar ook twee dagen vrijheid voor mij. De vrijheid om degene te zijn die ik ook wil zijn. Die ik ook moet zijn. Ik kan niet anders. Want mijn kinderen hebben een betere moeder als hun moeder ook een paar dagen kan werken. Voor zichzelf. Een eigen, heerlijk egoïstische persoonlijkheid. Iemand die de wereld op haar manier ook een stukje beter maakt. Maar dat ziet de politiek niet. Die zien niet al die steengoede mama’s die juist met hun ervaringen, doorzettingsvermogen en regelkracht uniek zijn op de arbeidsmarkt. Maarja, what else is new….het moederschap is niet in geld of economische waarde uit te drukken voor de politiek. Maar geloof me. Mama’s zijn de besten. Zonder twijfel.

Geschreven door: Kitty De Hesse

3 thoughts on “Ultrarechtse invloeden!

 1. Net nu dat het lijkt dat steeds meer vrouwen, die ervoor kiezen om buitenshuis te werken, daadwerkelijk gaan werken moet de overheid gaan bezuinigen op de kinderopvang.
  Wat voor zien heeft het dan nog om part-time te gaan werken wanneer al je zuurverdiende geld naar de kinderopvang gaat. Echt belangelijk. Wat moeten wij vrouwen dan gaan doen als we niet part-time kunnen werken terwijl wij dat wel heel graag zouden willen? Wordt er ook daaraan gedacht?
  Op twitter las ik een berichtje van iemand die zogenaamd de oplossing had gevonden: Kinderbijslag stop zetten en met de vrijgekomen geld kinderopvang gratis maken.
  Mijn eerste reactie op deze twitter: dit moet zeker een man zijn!!!

  De overheid bezuinigd op heel veel dingen, als ze op de kinderbijslag gaan bezuinigen of stopzetten maken ze het voor heel veel gezinnen onmogelijk om nog rond te komen

 2. Ik ben moeder van 2 jonge kinderen daarnaast studeer ik omdat ik graag een leuke baan wil hebben waarbij ik me zelf kan ontplooien en niet afhankelijk hoef te zijn van de portomonee van me man. Maar de staat denkt daar anders over ze willen graag dat iedereen gaat werken want we zitten met de vergrijzing (dat zitten we trouwens al jaren) maar goed alle jongeren van nu moeten die plekken op gaan vullen. Vrouwen moeten dus gaan werken en vervolgens mag je je salarisje (want een salaris) kun je het eigenlijk tegenwoordig al niet meer noemen aan de kinderopvang geven zodat je alsnog naar de portomonee van je man moet vragen. Dat noemt men dan emancipatie. Nou dan hebben we tot onze 90ste verjaardag gewerkt en dan zouden we pensioen moeten krijgen maar ohja het geld is op. Nederland behoort tot 1 van de rijkste landen ter wereld dat kan kloppen ja want wij burgers werken alleen nog maar voor de overheid zodat zij het laatje kunnen vullen en wij diegene die ECHT gewerkt hebben blijven berooid achter nou mensen ik weet het wel ik haal me diploma,s en dan boek ik een enkele reis weg uit Nederland naar een land waar mijn talenten wel gewaardeerd worden en waar ik van mijn zelf verdiende centjes lekker mag genieten.

 3. Mooi stukje, waarin je je mening heel duidelijk opschrijft.
  Ik ben het alleen niet helemaal eens met jou. Ik vind de insteek niet goed: Net of de opvang van kinderen alleen het probleem van de moeder is. Als de kinderopvang duurder wordt of minder beschikbaar is, is het net zo goed de verantwoordelijkheid van de vader om daar iets aan te doen. Uit onderzoek van duurder worden van kinderopvang in het verleden is gebleken dat dat nauwelijks invloed heeft op de arbeidsparticipatie van vrouwen. Ik begrijp wel dat het vervelend is om veel voor kinderopvang te betalen, maar je kunt het ook zo inzien dat daardoor kinderen prima opgevangen worden en ouders de mogelijkheid hebben om zich te ontpooien, de opvang is het geld waard voor de ouders. Een bijdrage van de overheid daarbij is mooi en persoonlijk vind ik het een prima besteding van overheidsgeld, maar zij moeten het wel afzetten tegen andere uitgaven. Een stap richting bankroet zoals in Frankrijk is natuurlijk geen optie, dat is de rekening leggen bij toekomstige generaties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top