Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Ouderschap+ > Blogs > 9 dingen waar ik als moeder onzeker over ben

9 dingen waar ik als moeder onzeker over ben

Of ik Sarah wel gelukkig genoeg maak.
Ik maak Sarah graag aan het lachen en vermaak haar met boekjes, liedjes, blokjes en verstoppertje spelen. Ze kan zichzelf gelukkig ook heel goed vermaken. Ondanks dat het een vrolijke meid is en heel vaak lacht, twijfel ik wel eens of ik haar gelukkig genoeg maakt. Mist ze niks? Krijgt ze alles wat ze nodig heeft? Hoe kijkt ze later op haar kindertijd terug? Als moeder én perfectionist is dat gevoel bijna niet te voorkomen.

Of mijn/onze manier van opvoeden goed genoeg is.
Ik fantaseer regelmatig wat voor meid Sarah uiteindelijk zal worden. Zal ze beleeft zijn naar anderen? En behulpzaam? Slaat ze geen verkeerde wegen in? Elke manier van opvoeden is anders en iedereen heeft zo zijn of haar redenen. Maar welke is de beste? Tenslotte wil je het allerbeste voor je kinderen. Welke manier dan ook, zolang Sarah goed terecht komt en geen gevaarlijke en verkeerde dingen gaat doen, ben ik gelukkig.

Of we haar niet teveel verwennen.
Ik wilde nooit een verwend kind, ik had er een hekel aan. Maar nu ik zelf een dochter heb en zij alle aandacht krijgt, wil ik haar alles geven wat ze wil. Slim is dat niet, want ik wil dat ze ook beseft en leert dat ze niet alles zomaar krijgt. Maar toch gun je je kindje alles en dat vind ik lastig. Als ik bijvoorbeeld een krijsende Sarah bij het speelgoed in de winkel weg moet halen omdat ze het wil hebben of er mee wil spelen.

Over mijn andere lijf sinds de bevalling.
Ik denk een heel herkenbaar punt voor vele moeders. Mijn lijf en bouw lijken heel anders. Ik had altijd wel wat heupen, maar er zit nu een extra laagje op. Mijn billen daarentegen zijn niet zo vol meer en zijn platter geworden. Blijkbaar zijn mijn kussentjes gaan wandelen. Ik moet er nog steeds aan wennen. Gelukkig ben ik nog steeds trots op mijn lijf, platte billen of niet.

Of ik mijn man nog wel genoeg aandacht geef.
Een kindje, werken, een blog en een man. Alles heeft aandacht nodig en ik doe het met liefde. Toch stel ik prioriteiten in met name mijn dochter en het werk. Het veranderen van je relatie hoort erbij, maar het maakt mij wel eens onzeker. Verwaarloos ik niemand?

Als ze ziek is: of ik wel oplettend genoeg ben of juist te overbezorgd.
Wat is juist? Wanneer moet ik mij wel zorgen maken en wanneer juist minder? We zijn geen dokter, geen helderzienden. Dus zeker weten doe je het nooit. Ik ben onzeker over mijn soms overbezorgde moedergevoelens, terwijl ik altijd zo nuchter was als wat.

Als ik mijzelf soms vergelijk met andere moeders.
Ik denk dat elke moeder dit in zekere zin wel doet. Het maakt mij wel eens onzeker als ik een moeder van een druk gezin zie, met een baan, met sportdiscipline…zij lijkt het allemaal prima rond te kunnen boksen zonder tegenslagen. Waarom kan ik dat niet?

Hoe Sarah het later zal vinden als enig kind.
Er is een kans dat ze alleen blijft, zonder een broertje of zusje. Of we een kindje gaan adopteren of een draagmoeder zoeken is nog niet zeker. Wat zou zij ervan vinden om ‘alleen’ te blijven? Indien we ervoor kiezen dat we zo compleet zijn, doen we haar er geen tekort mee? Het maakt mij onzeker welke keuze wij moeten maken. Natuurlijk denken we ook aan onze wensen, maar die van Sarah zijn net zo belangrijk.

Of ik haar uiteindelijk een gelukkig mens zie worden.
En dit is nog wel het belangrijkste doel voor mij; Sarah gelukkig zien zijn en worden. Een dame die weet wat ze wil en die goed mee kan komen in de maatschappij. Ik ga mijn best doen, meer kan ik niet doen. Maar wat zal ik opgelucht zijn als ik haar zie stralen als volwassen vrouw. En dan realiseren dat het onzeker zijn eigenlijk helemaal niet nodig was!

Geertje BoekhouderIk ben Geertje Boekhouder, een 29 jarige positieveling met blauwe ogen en wonend in Ede. Sinds maart 2014 ben ik de trotse moeder van mijn dochtertje Sarah. Naast moeder ben ik ook hartpatiënt. En dat is pittig, maar ik zie het ook zeker als een uitdaging. Van oorsprong ben ik verpleegkundige maar daarnaast ligt mijn passie in schrijven, lezen en snuffelen op blogjes en online magazines. Naast voor Mommyonline schrijf ik dagelijks op mijn blog lifesabout.nl. Tevens heb ik een enorme zwak voor make-up, mode en gadgets en daar steek ik mijn neus dan ook graag in.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “9 dingen waar ik als moeder onzeker over ben

  1. Volgensmij is het ouderschap een grote bom van onzekerheid. Iedereen doet het anders. Maar je moet ook maar zo denken; iedereen doet het op zijn eigen manier goed. Dus jij vast ook. Jij kent je kindje het beste. En zo relativeer ik mijn onzekerheid soms ook maar gewoon.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top