Je bent hier
Home > Columns > 6x waar je mee te maken hebt wanneer je peuter zindelijk aan het worden is

6x waar je mee te maken hebt wanneer je peuter zindelijk aan het worden is

zindelijkheidstrainingMijn jongste is onlangs vijf geworden en al jaren uit de luiers. Ik heb denk ik, nadat ze zindelijk was, ruim een half jaar luiers bewaard voor het geval dat ik ze toch nog nodig zou hebben. Gelukkig was het niet nodig geweest en is ons huis inmiddels luiervrij. Een peuter die zindelijk is, is vergeleken met het verschonen van luiers veel makkelijker. Dat weet ik nu maar al te goed! Maar tijdens de zindelijkheidstraining van mijn kinderen liep ik keer op keer tegen punten aan die mij de periode dat ze nog in luiers zaten deed missen. Herken jij deze punten?

Plassen voordat je het huis uit gaat.
Negen van de tien keer wanneer ik, voordat we het huis uitgingen, aan mijn peuter vroeg of hij/zij nog even moest plassen was het antwoord nee. Maar wanneer ik ze dan toch verplichtte om even op de wc te zitten kwam er altijd wel wat uit. Peuters kunnen hun plas niet goed ophouden en pas wanneer de nood hoog is voelen ze dat ze moeten. Plassen ze niet voordat je het huis uitgaat dan zul je de prijs hiervoor betalen.

Ongelukje zit in een klein broekje.
Al doende leert men; je wilt niet met je kindje op stap zijn en dat hij/zij zichzelf onderplast of erger nog, zonder dat je over reservekleding beschikt. Gedurende de zindelijkheidstraining van mijn kinderen had ik standaard een luier en extra kleding in mijn tas zitten. Geloof me, ik heb ze vaker dan ik me kan herinneren nodig gehad. Ga je met je peuter het huis uit? Zorg er te allen tijde voor dat je een reserveonderbroek en broek/rokje bij je hebt. Een ongelukje kan gebeuren maar reservekleding is natuurlijk de pleister op de wond.

Verken je omgeving.
Voordat ik in de wondere wereld van de zindelijkheidstrainingen belandde wist ik niet hoe belangrijk het was je omgeving op toiletruimtes te verkennen. Want als ouder met een peuter die zijn behoeftes haast niet kan inhouden is het belangrijk om te weten waar er in het openbaar de mogelijkheden zijn om geplast en gepoept te worden.

Wees altijd voorbereid.
Vind je met je peuter boodschappen doen in de supermarkt al lastig? Wacht maar tot er ook nog eens heel nodig geplast of gepoept moet worden. Het aantal keren dat ik een volle boodschappenwagen achter heb moeten laten om een toiletpauze in te lassen is niet bij te houden. Voorbij is de tijd dat je nog kunt wachten om met de luier aan de slag te gaan, het moet NU! Op zo’n moment besef je opeens hoeveel je de luier eigenlijk wel mist.

Een lange autorit.
Een lange autorit met je peuter zal niet meer hetzelfde zijn. Het makkelijke aan een luier is dat je het verschonen ervan altijd even kunt uitstellen of gewoon in de auto aan de slag kunt gaan. Met een peuter die met zindelijkheidstraining bezig is, is dit wel anders. Je zult dus vaker dan voorheen een korte pauze moeten inlassen wil je niet dat je auto onder geplast of gepoept wordt.

Neem behalve reservekleding ook altijd een rol wc-papier of natte doekjes mee.
Ongelukjes kunnen altijd en overal gebeuren, ook daar waar nét geen wc-papier voorhanden is (een toilet bij een recreatieplas bijvoorbeeld of ergens langs de autoweg). Dan kun je wel schone kleding bij je hebben, maar je moet die poepsporen op die peuterbeentjes natuurlijk wel kunnen schoonmaken.

Fotobron

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “6x waar je mee te maken hebt wanneer je peuter zindelijk aan het worden is

  1. Zelf nu dat mijn kinderen ouder zijn moet ik ze nog steeds voordat we het huis uitgaan, zeggen om naar de toilette te gaan.

  2. Onze jongste is de laatste maanden 24 uur per dag droog. Alleen net zoals zijn zus heeft hij problemen met zijn ontlasting. Hij wil niet op de wc of het potje poepen. Dus de luiers zijn hier de deur nog niet uit hij heeft elke dag nog een luier aan. Anders doet hij het zo in zijn onderbroek.
    De eerste tijd had ik altijd een potje in de auto. Als ze dan moesten plassen kon dat altijd nog even op het potje. Ze worden er wel handig in om op de meerijden stoel op het potje te plassen 😉

  3. zo herkenbaar! Billendoekjes moeten echt standaard in je tas zitten, ze komen vrijwel altijd wel van pas.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top