Je bent hier
Home > Headlines > 10x Voordelen van groot gezin

10x Voordelen van groot gezin

happy familyWaar het vroeger meer regel dan uitzondering was kom je tegenwoordig steeds minder vaak grote gezinnen tegen die uit vier of meer kinderen bestaan. Het hedendaagse moderne gezin bestaat uit max. drie kinderen en daarom wordt er meestal vreemd gekeken wanneer je bekendmaakt dat je een huis vol kinderen hebt. Veel vooroordelen hangen er rond maar een groot gezin is niet alleen maar stressvol en hectisch. Sterker nog, de voordelen overschaduwen met gemak de nadelen en dat is wat een huis vol kinderen prachtig maakt. Zelf ben ik moeder van vijf kinderen en ik weet uit ervaring dat het leven als moeder van vijf niet altijd even gemakkelijk is – dat is het met 1 kind ook niet – en vol uitdaging zit. Maar gelukkig heeft het hebben van een groot gezin tal van onbetaalbare beloningen dat je leven rijkelijk vervullen. Ik zet 10 van mijn favorieten op een rijtje:

1) Veel liefde
Absoluut mijn favoriet! In een gezin met vijf kinderen heb je veel liefde om je heen. Kinderen geven zo veel liefde en vreugde en daar word je mee overladen. De liefde, kusjes en knuffels die je van je kinderen krijgt is overweldigend elke dag weer!

2) Broeder-/zusterliefde
Naast de liefde die manlief en ik als ouders ontvangen is het ook erg mooi om de liefde tussen onze kinderen te zien. De interesse in elkaar, de interactie tussen elkaar, de bezorgdheid voor elkaar, hoe ze elkaar blijven motiveren om het beter te doen ect, dit zie ik toch echt als een verrijking in hun leven. De hechte band tussen mijn kinderen zie ik als een zegen.

3) Gezelligheid
Ik houd van de gezelligheid in een groot gezin. Naast liefde is er veel gezelligheid in huis; er is altijd wel iets te beleven en de kinderen hebben altijd wel een leuk verhaal te vertellen.

4) Nooit saai/geen verveling
Ik kan je zeggen dat er bij ons zelden een saai moment in huis is. Er is altijd wel iets te doen, zowel voor de kinderen als voor manlief en ik. De kinderen hebben altijd wel iemand om mee te spelen en je kinderen samen zien spelen bezorgt je als moeder ook de nodige vreugde. Ik zou graag willen vertellen dat mijn kinderen zich nooit vervelen, maar ook in een groot gezin kunnen kinderen zich vervelen. Als moeder vind ik dit overigens wel bewonderenswaardig om te zien.

5) Nooit eenzaam
Bij ons thuis is eenzaamheid een begrip dat niet voorkomt. In een huis met zeven personen is er altijd wel iemand waarbij je terecht kunt, mee kunt praten, iets leuks mee kunt doen of gewoon samen mee kunt chillen.

6) Entertainen?
In een huis gevuld met kinderen hoeven ouders hun kinderen niet constant te entertainen. Ik weet nog met mijn oudste; toen was ik constant met hem bezig, ik voelde me zelfs schuldig wanneer hij een lange tijd alleen speelde. Met vijf kinderen heb ik dit absoluut niet. De kinderen hebben elkaar en vermaken zich meer dan prima en dat maakt mij als moeder alleen maar trotser.

7) Samen spelen samen delen
In een groot gezin moeten kinderen veel meer samen delen en dit leren zij van jongs af aan. Ze leren naast delen ook samenwerken, met elkaar communiceren en afspraken maken, want soms moet je op je beurt wachten voordat je met een bepaald speelgoed kunt spelen. Dit zijn allemaal punten waar zij buitenshuis veel aan hebben.

8) Ruzies zelf oplossen
Er wordt bij ons heel wat afgevochten.  Soms moet je als scheidsrechter optreden en bemiddelen, maar de kinderen leren ook ruzies en onenigheid onderling op te lossen. Daarnaast leren ze ook om voor zichzelf op te komen.

9) Beschermend gevoel
Als ouder ben je altijd om je kinderen bezorgd! In een groot gezin wordt je bezorgdheid ook nog eens enkele malen vermenigvuldigd. Maar mijn bezorgdheid om mijn kinderen wordt ook voor een klein deel weer door henzelf ontnomen. Ik weet bij voorbaat dat mijn kinderen altijd op elkaar zullen letten en voor elkaar op zullen komen. Maar ook dat mijn twee meiden drie grote broers hebben bij wie ze zich beschermd zullen voelen. Dit draagt bij dat mijn moederlijke bezorgdheid weer naar een redelijk gezond niveau daalt.

10) Jong van geest en van buiten
Kinderen in huis helpen je om je jong te voelen en daarnaast helpen ze je je geest scherp te houden. Het is mooi om de wereld door de ogen van een kind te zien, de bewondering voor kleine dingen waar je normaliter niet bij stil staat. Als ouder leer je van je kind en groei je met je kind mee. Je staat voor meer dingen open. Een kinderlach is besmettelijk, net als hun enthousiasme en energie. In een groot gezin is dit alles dus veelvoudig!

Uiteraard zijn er nog tal van voordelen van een groot gezin te benoemen maar zoals ik al eerder aangaf beperk ik mij tot deze 10 punten. En ondertussen werk ik aan een lijst met nadelen van een groot gezin want ook deze zijn er!

Hoeveel kinderen heb je nu en hoeveel zou je graag willen?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “10x Voordelen van groot gezin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top