Je bent hier
Home > Columns > Zorgpremie

Zorgpremie

Velen van ons zijn eraan gewend en verwachten het ook. Maar lang niet iedereen is jaarlijks voorbereid op de stijgende zorgpremie. Al jaren wordt de zorgpremie verhoogd met een bepaald percentage. Wat de reden hiervan is, weet ik niet. Als de kosten voor ziekenhuisopname of medicatie zijn toegenomen dan is het logisch dat zorgverzekeraars hun premies verhogen. De stijgende zorgpremie kan te maken hebben met van alles. Voor mij blijft het een giswerk want ik houd mij daar niet mee bezig.

Natuurlijk klaag ook ik over de stijgende zorgpremie, maar zoals velen van ons betaal ik deze maandelijks keurig op tijd. Sterker nog, ik laat deze automatisch van mijn rekening halen zodat ik er geen omkijken meer naar heb. Dat is veel makkelijker en ik hoef er dan niet maandelijks bij stil te staan dat wij, naar mijn mening, veel te veel aan zorgpremie betalen. Betalen vind ik per definitie niet erg, tenslotte willen we allemaal, indien nodig, een goede zorg en met kinderen in huis wil je geen risico nemen. Maar zoals ieder ander mens wil ik graag waar voor mijn geld. En op het moment ontbreekt dit gevoel volledig bij mij.

Laat het dus duidelijk zijn dat ik het niet erg vind om mijn zorgpremie te betalen, maar waar ik enorm van baal is het feit dat je voor steeds meer medicijnen moet betalen. Daar word ik dus niet goed van. Was ik onlangs met dochterlief van 14 maanden naar de huisarts geweest omdat zij bijna drie weken lang zeer moeizaam ontlast. Het is een drama wanneer zij moet poepen. Het gehuil en geschreeuw dat ermee gepaard gaat is hartverscheurend. Zo’n klein vrouwtje met zoveel pijn door haar verharde ontlasting. Na al het geschreeuw en gesnik blijkt enkel een rot klein drolletje eruit gekomen te zijn. Daar doe je het totaal niet voor.

Deze mama kon de pijn en geschreeuw van haar peuter dochter niet meer aan en klopte aan bij de huisarts. Deze schreef een recept uit dat wij bij de apotheek konden halen. Tot mijn grote verbazing moest ik ervoor betalen. Weliswaar gaat het om een klein bedrag van 16,38 euro maar waarom jaarlijks de zorgpremie verhogen terwijl wij daarentegen voor steeds meer recepten moeten betalen? Waarvoor betalen wij dan maandelijks zo’n hoge premie? Medicatie die je een jaar geleden nog gratis meekreeg moet je anno 2011 voor betalen.

Uiteraard mompel je bij de apotheek wat en vraag je om verduidelijking, waarom desbetreffende medicijn dat dochtertje lief hard nodig heeft voor een zachte ontlasting moet betalen. Ook vermeld je erbij dat je niet enkel basis verzekerd bent maar ook aanvullend. Dat de reden dat je aanvullend verzekerd bent is om dergelijke situaties te vermijden, om steeds te moeten betalen voor recepten. Ook de apotheekmedewerkster kon hier uiteraard niets aan doen noch veranderen. Dus daar sta je dan met de keuze ‘nemen of laten’. Neem je het niet, houd je je geld in je zak. Maar wie lijdt er hieronder? Precies, dochtertjelief. En dat is absoluut niet de bedoeling, kleine meid heeft genoeg pijn en aan haar pijn moet een einde komen.

Weten dat je kindje het medicijn nodig heeft loop je, uiteraard nadat je ervoor betaald hebt, met het medicijn in je hand de apotheek uit. Over gedwongen keuzes gesproken…

Nu maar hopen dat het wondermiddeltje aanslaat en dat dochtertjelief weer zonder gehuil en geschreeuw kan poepen. Wat zal dat een verademing zijn.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “Zorgpremie

 1. We gaan steeds meer betalen, en dat is eigenlijk met alles zo.

  Heel langzaam worden en er aan alle kanten een paar euro’s per maand weggesnoept, en we merken het niet, maar heel langzaam worden die paar euro’s heel veel euro’s.

  Wat betreft de zorgverzekering,

  Ik betaal nu zo’n 40 euro meer per maand,…. betaal nu 170 aan eigen risico, terwijl dit 150 was geloof ik, en dan hebben we het inderdaad nog niet over de medicijnen die je maar zelf moet betalen.

  Grofweg, geef ik minimaal 2000 euro per jaar uit aan mijn zorgverzekering, daar schrik ik nu eigenlijk best van nu ik dit sommetje net even gemaakt heb. Vorig jaar heb ik maar voor 1600 euro zorg “verbruikt”

  Kan ik dat dan niet beter zelf betalen?……

 2. Het kost inderdaad allemaal heel veel geld.
  De poepproblemen zijn herkenbaar, Marie had ze ook. Ik wou dat ik ook zo snel naar de huisarts gestapt was! Toen zij een baby was, zaten we te klooien met Lactulose en klysma’s … 🙁 Eenmaal bij de huisarts werden we doorverwezen naar en kinderarts en die schreef Movicolon voor. Hadden we dat maar eerder geweten! Ze kreeg het vanaf haar anderhalfde en heeft het gebruikt to ze vijf of zes was … Tegenwoordig gaat het goed. En ja, volgens mij had de Movicolon ook een eigen bijdrage.
  Verzekeringen kosten veel geld, omdat er bezuinigd wordt in de zorg, en de inflatie meegerekend wordt. Toch zitten we in Nederland heel erg goed. Wacht maar eens tot je echt in het ziekenhuis ligt, dan ben je blij dat je verzekerd bent! En als ik kijk naar wat Elian de maatschappij allemaal kost, jeminee, dat wil je niet weten! Alle disciplines die bemoeienis met hem hebben gehad, de overleggen met juffen en IB-ers en artsen enzovoort en het PGB dat we nu krijgen … dan ben ik erg blij dat we in Nederland wonen! En tja, wij betalen elke dag ongeveer een euro voor zijn medicijnen, natuurlijk zou ik dat bedrag liever lager zien, maar o, wat ben ik dankbaar dat zaken voor dit soort kinderen (voorlopig) nog goed geregeld zijn!
  Succes in ieder geval, ik hoop dat de problemen voorbij gaan.

 3. De zorg in Nederland is inderdaad erg goed geregeld. Daar mogen wij alle zeker blij om zijn.

  Ik kan natuurlijk begrijpen dat wanneer je een zorg kind hebt of dat jij zelf veel medische zorg nodig hebt, je het zeker niet erg vindt om zorgpremie te betalen, je betaald het met liefde. Want de zorgkosten die je ontvangt is wellicht hoger als de zorgpremie die je betaald. Als moeder van een te vroeg geboren kind heb ik hiermee te maken gehad.
  Maar er zijn er ook een grote groep mensen die nauwelijk gebruik maakt van de zorg, die slechts 1 keer in het jaar een bezoek aan de huisarts brengen, voor deze groep mensen is het weer wat anders.

  Voor de goede zorg die wij hier in Nederland krijgen, betalen wij gewoon voor. Ook ik ben van mening dat wij voor steeds meer medicatie moeten betalen. Een eigen bijdrage in de kosten zou nog begrijpelijk zijn, maar om het volle bedrag te moeten betalen vind ik ook minder. Je gaat ervan uit dat je hiervoor je zorgpremie betaal en helemaal wanneer je aanvullend verzekerd bent.
  Dan is mijn vraag: voor wat nemen wij dan nog een aanvullende verzekering als je vervolgens je medicatie zelf moet betalen? Dan heb je aan de basis verzekering toch genoeg?

  Jaarlijks de zorgpremie verhogen en daarin tegen moeten wij voor onze medicijnen betalen. Ik zie hier geen logica in.

 4. Ja het klopt absoluut dat wij het hier in Nederland niet slecht hebben qua zorg.

  Echter als ik zie wat wij jaarlijks betalen aan de premie, het eigen risico en niet te vergeten dat de aftrek bij de belastng ook is verdwenen dan neemt dit een grote hap weg van het budget. Tevens ben ik zelf ook nog chronisch ziek, mijn man en dochter ook. Bij de laatste twee zijn het de longen en bij mij een heleboel. Dus je betaald zorgpremie, eigen risico, een eigen bijdrage bij diverse medicijnen en je betaald je dan ook nog eens blauw aan de parkeerkosten bij het ziekenhuis, omdat iedereen bij ons thuis vaker dan eens per jaar op controle moet. Alleen al onze parkeerkosten bij het ziekenhuis bedragen meer dan € 100,- per jaar. Absoluut geen kleinigheid. En ja op de fiets gaan is een optie maar helaas is mijn geval zelden mogelijk ivm mijn klachten.

  Dus al met al een flinke kostenpost die jaarlijks stijgt en wie weet waar het ophoudt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top