Je bent hier
Home > Columns > Ik zeg vaarwel tegen mijn bakfiets

Ik zeg vaarwel tegen mijn bakfiets

Ik ben een trotse bakfietsmoeder! Al zeker 6 lange jaren maak ik met mijn volle bak en een snelheid van maar liefst 10 km per uur een boel Amsterdamse straten onveilig. En daarnaast zorg ik bij velen voor irritaties op de wegen. Dat is tenminste als ik sommige medeweggebruikers mag geloven die ik zelf tot de groep ‘onveilige weggebruikers’ reken. Maar dat terzijde. Voor alle mede Amsterdamse weggebruikers die zich mateloos aan bakfietsmoeders ergeren; jullie zullen denk ik heel blij met mij zijn, want heel binnenkort zullen jullie een bakfietsmoeder armer zijn. Als dat geen goed begin van het nieuwe jaar is en een reden voor een fuif weet ik het ook niet meer.

Het einde van een tijdperk is voor mij in zicht. Een fijn tijdperk waar ik me niet langer aan vast kan houden. Hoe jammer ik het ook vind, het is tijd voor een nieuw begin, een nieuwe fase. Ik weet nog goed hoe dolgelukkig ik destijds met mijn nieuwe bakfiets was. Ik vond het ideaal, een uitkomst om met mijn jonge kinderen op pad te gaan. Geen auto in drukke Amsterdamse wegen te hoeven gebruiken. Met mijn bakfiets kon ik mezelf en mijn kids goed verplaatsen en dat zonder al te veel moeite. Een lange tijd heb ik dan ook dagelijks drie kinderen met de bakfiets vervoerd. Want waarom met de auto de kids naar school brengen als het met de bakfiets ook kan? Waarom bij de supermarkt om parkeerplekken vechten als het evengoed met de bakfiets kan? Dat ik met mijn volle bak en een snelheid van maar liefst 10 km per uur andere weggebruikers vertraag is weliswaar frustrerend voor hen. Maar laten we eerlijk zijn: een extra automobilist heeft Amsterdam echt niet nodig. En de groep mensen die zich aan bakfietsmoeders storen zijn vaak dezelfde mensen die keer op keer te laat van huis vertrekken en dan zich om alles opwinden omdat ze zich overal doorheen willen haasten. En daarnaast zijn er maar weinig wegen waar automobilist en fietsers een weg moeten delen. Als je het mij vraagt is een bakfiets voor jonge gezinnen ideaal, zeker als je net als ik in een stad woont waar alle voorzieningen op redelijke afstand te vinden zijn.

Ik heb er jaren niet aan willen denken, want wat zou ik zonder mijn geliefde bakfiets doen? Maar toch gaat het gebeuren, ik doe mijn bakfiets weg. Na heel lang getwijfeld te hebben heb ik door twee zwakke knieën besloten mijn bakfiets voor een dames/omafiets in te ruilen. Een lange tijd heb ik het ontkend en geforceerd maar het fietsen op een bakfiets gaat bij mij niet meer. Het is na al die jaren voor mij te zwaar geworden, mijn knieën kunnen het zware trappen niet meer aan. En dat is allesbehalve prettig. Iedere cel in mijn lichaam geeft aan dat het mooi is geweest en daar heb ik nu ook vrede mee. Het is goed zo!

Ik heb fijne jaren op mijn bakfiets gehad. En wat heb ik in al die jaren gigantisch veel voordelen eruit kunnen halen. Ik vond het heerlijk om dagelijks mijn kids op de bakfiets naar school te brengen. Helemaal wanneer we op tijd van huis vertrokken en lekker rustig konden fietsen. En het was ook nooit een probleem om daarna direct naar de supermarkt door te fietsen om een loadshit aan boodschappen te halen. Wat kan er een hoop in zo’n bakfiets, heerlijk! In de supermarkt hoefde ik nooit te bepalen wat wel of niet meekon en dus nooit tot een volgend bezoek hoefde te wachten. Alles ging mee en belandde in mijn bakfiets. En het feit dat een volgeladen bakfiets het trappen nog zwaarder maakt boeide mij niet. Het was denk ik voor mij de manier om in (top)conditie te blijven. Naast fietsen doe ik namelijk niet aan sporten, daar heb ik als moeder van 5 toch zeker helemaal geen tijd voor…
Het is omdat mijn jongste kind inmiddels al bijna 7 jaar is en ook al jaren zelfstandig fietst, anders was ik misschien wel voor een elektrische bakfiets gegaan. Het grote voordeel van een bakfiets met het gemak van een normale fiets. Hoe heerlijk zou dat zijn geweest.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top