Je bent hier
Home > Lifestyle > Gespot > Woombie

Woombie

Na negen maanden wordt je kindje geboren. Je kindje heeft al die maanden, en zeker de laatste paar, krap in jouw baarmoeder gezeten en dus niet veel bewegingsruimte gehad.
Zo ineens is die ruimte voor je kleine baby wel heel erg groot. En dit kan voor sommige babys problemen geven. Doordat ze teveel ruimte hebben schrikken ze vaak van hun eigen bewegingen, armen die ineens voorbij komen, of slaan of krabben zichzelf vaak. Inbakeren is een oeroude traditie die terug te voeren is naar de 18e eeuw. In die tijd werden pasgeboren baby’s vooral ingebakerd omdat men dacht dat dit kneuzingen van de geboorte hielp helen, het bijvoorbeeld flaporen voorkwam en zorde voor een rechte rug. Later kwamen ze hier op terug, het inbakeren zoals het toen gebeurde zorgde voor een groeiachterstand.
Tegenwoordig worden pasgeborenen sinds een jaar of 10 weer ingebakerd. Op een andere manier als vroeger wel te verstaan. Men kwam erachter dat babys steeds vaker slecht sliepen, meer huilden, minder dronken en onrustiger werden. Doordat er tegenwoordig richtlijnen zijn voor het inbakeren, er veel meer informatie is over warmtestuwing en groeiontwikkeling gaat het inbakeren een stuk veiliger dan in de 18e eeuw. Het is niet meer belastend voor de heupjes, er ontstaat geen groeiachterstand meer en babys worden op een heel andere manier ingebakerd.

Tegenwoordig worden vooral babys die moeite hebben met slapen ingebakerd. Het idee achter het inbakeren is het verkleinen van de ruimte die ervoor zorgt dat de baby zich veilig voelt en zich zo makkelijker kan overgeven aan de slaap. Er zijn een aantal verschillende producten op de markt die je helpt je kindje goed en veilig in te bakeren. Een van deze producten is de Woombie. Afgeleid van het engelse woord voor baarmoeder. Want in principe geef je je baby door het inbakeren het gevoel weer terug bij mama in de baarmoeder te zijn.

De Woombie is een stretchy inbakerzak gemaakt van katoen en spendex. De stretch zorgt ervoor dat de baby de beentjes kan strekken wat de motorische ontwikkeling bevorderd. Eigenaresse Karen Barski had in gedachten bij het maken van de Woombie “waarom baby’s strak inbakeren terwijl niet alle baby’s dit nodig hebben”. Sommige baby’s hebben alleen last van schrikreflexen of kunnen de slaap niet vatten. Net dat extra beetje geborgenheid kan al voldoende zijn voor je kindje en dat geeft de Woombie.
Er zijn maar liefst 8 verschillende soorten Woombie’s. Voor de erg onrustige baby, voor baby’s met schrikreflexen en/of zwaaiende armpjes of voor bijv. baby’s die zichzelf in het gezichtje krabben. Als je baby pas geboren is baker je hem of haar in met armpjes in de zak. Naar mate je kindje ouder wordt zal dit niet meer nodig zijn en bestaat er ook een Woombie waar je door middel van drukknoopjes kan zorgen voor een armgat. Mocht je baby de vrijheid nog niet aankunnen en hier onrustig door worden is heel makkelijk door de drukkers het armsgat weer dicht te maken. Ook bestaat er een Woombie waarbij de beentjes “vrij” zijn, de leggies. Deze kan bij zowel de kleintjes als de oudere baby’s gebruikt worden.  Het idee hierachter is inbakeren in de maxicosi voor als je weg moet of thuis bijvoorbeeld in de babyswing inbakeren.

De Woombie zorgt voor:
•Het bevorderen van comfort, veiligheid, rust en een langer slaap cyclus.
•Bevorderd de motorische ontwikkeling doordat de baby zich kan rekken.
•Verminderen van buikkrampen
•Houd babys gezicht onbedekt.
•Lichtgewicht en ademende stof vermindert het risico van oververhitting.
•Voorkomt dat de baby uit zichzelf kan krassen in het gezicht
•Gemakkelijk zonder Velcro rand te openen.
•Geweldig voor de nachtrust, borstvoeding, slaapje tussendoor, wandelwagen
Al met al dus een fantastisch product om in huis te halen als je een baby heb die niet goed zijn of haar slaap kan pakken door wat voor reden dan ook.

Mommyonline raad aan om voordat je jouw kindje gaat inbakeren je goed te laten informeren over de voordelen en eventueel nadelen. Als je borstvoeding geeft, wordt aangeraden je kindje NIET in te bakeren aangezien je dan hongersignalen mist. Een baby geeft voordat het begint te huilen al vele signalen af zoals met handje naar mondje, sabbelen op handje of vingers en meer van dat. Door inbakeren kan je baby deze signalen niet meer geven en ben je als je kindje eenmaal begint met huilen al te laat. Huilen is voor je baby het laatste redmiddel om aan te geven dat het iets wil of van je verlangt.

Mommyonline mag namens Woombie Nederland drie lezers blij maken met een Woombie. Kans maken? Beantwoord via dit formulier de volgende vraag: Vanaf wanneer wordt geadviseerd om het inbakeren af te bouwen? Antwoord te vinden op de site van Woombie Deze actie loop van 16 augustus tot en met 30 augustus 2010

Voor meer info over de Woombie’s bezoek de site www.woombienederland.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top