Je bent hier
Home > Columns > Werkende moeder: deel 12 papadag

Werkende moeder: deel 12 papadag

Papa moppert. Mopperdemop mopperdemop. Hij ijsbeert heen en weer door het huis, al spullen oprapend. Mopperdemopperdemop. Hij verplaatst spullen van de vloer naar waar ze horen. Pop op de speelgoedkist, potloden in de etui, papiertjes in de prullenbak. Hij blijft mopperen. Mopperdemopperdemop. Jassen aan de kapstokken, schoenen in de gang. Mopperdemopperdemop. Ondertussen observeert dochterlief hem vanaf de trap.

 Papa boos, beter even ontwijken. Papa blijft mopperen. Mopperdemopperdemop. Kopjes in de vaatwasser, vuile shirtjes bij de was, en oh die was. Hardere mopper. Zucht en steun. Kleren in de wasmachine, zeep erbij, deur van de wasmachine met een knal dicht. Mopperdemopperdemop. De trap af naar beneden. Alwaar dochterlief de pop weer van de speelgoedkist heeft gehaald, de potloden op de grond heeft gelegd, naast honderden kleine papiertjes. Het gemopper wordt even 2 decibel luider. MOPPERDEMOPPERDEMOP.

Dochterlief trekt een wenkbrauw omhoog. Ze is geenszins van plan zich ook maar een biet aan te trekken van die mopperende papa. Ze wil spelen met de pop, en straks nog even kleuren en wellicht daarna kleien, of zoiets. Ze haalt haar kleine schoudertjes op en zucht diep. Waarschijnlijk weet dat kleine monster al wel dat papa het daar niet mee eens is, en dat ze toch moet opruimen. Maar het kleine monster is niet van plan zich gemakkelijk gewonnen te geven.

Papa moppert. Zuchtend probeert hij alles om haar te laten opruimen. Maar kleine monster heeft daar helemaal geen zin in. Kleine monster is net zo eigenwijs als dat papa chagrijnig is. Dus drentelt ze achter hem aan, en pikt alles weer terug, wat papa net heeft opgeruimd. Oei, slecht plan. Papa wordt nu echt boos. Papa dreig met kliko’s waar alle spullen in zullen verdwijnen.  Kleine monster is toch wel even onder de indruk en gaat ogenschijnlijk braaf helpen met opruimen. Ogenschijnlijk, want zodra papa even naar de gang loopt om een rondslingerende sporttas op te ruimen, mikt ze alles weer op de grond en loopt snel naar buiten. Naar de trampoline waar het veilig is.

Dacht ze, want papa heeft haar door. Mopperdemopperdemop. Papa roept kleine monster weer naar binnen. En zwijgend ruimen ze het rondslingerende speelgoed op. Daarna gaat papa achter zijn laptop zitten. Mopperdemopperdemop. Klaarblijkelijk doet laptop niet wat papa wil. Hoop gesteun, hoop gekreun en nog veel meer gezucht. Met een rood hoofd van de inspanning verplaatst papa zich naar buiten. Gras is gegroeid. Gras is veel te hoog. Papa snift, want papa heeft hooikoorts. Mopperdemopperdemop.

Papa heeft de  grasmaaier uit de schuur gehaald en steekt de stekker in het stopcontact. Kleine monster vindt dat reuze interessant, zo’n echte grasmaaier. Kleine monster pakt haar speelgoed grasmaaier uit de schuur. Kleine monster loopt baantjes over het gras. Precies daar waar papa aan het maaien moet. Mopperdemopperdemop. Kleine monster wordt opzij gestuurd, maar kleine monster wil helpen! Stomme papa!

Als papa even in de schuur gaat om iets te pakken, gaat kleine monster proberen of de grote grasmaaier ook bij haar werkt. Gelukkig is dat niet zo, maar dan wil kleine monster samen met papa de grote grasmaaier gebruiken. Papa zucht. Dit gaat een lang karweitje worden. Gelukkig komt er redding. Een vriendinnetje komt er aan. Kleine monster laat verrukt de grasmaaier los en begint enthousiast te praten met vriendinnetje. Ze gaan op de step, ze gaan in de zandbak, ze gaan in huis.
Papa maait rustig het gras. Hij moppert niet meer. Hij knipt de randjes, veegt het gras bijeen en zet de grasmaaier terug in de schuur. Dan loopt hij naar binnen. MOPPERDEMOPPERDEMOP.

Het huis is geëxplodeerd. Beide speelgoedkisten zijn leeg en alle spullen liggen door de hele woonkamer. Alle keukenlades zijn voorzien van een knuffelbeer of pop. De jassen zijn van de kapstok getrokken en dienen als dekentjes. Lepels zijn uit de lades gehaald om de poppen te voeren. En natuurlijk heeft kleine monster een tekening gemaakt voor opa met potloden, veel plakband en knipseltjes. Kleine monster is ondertussen uitgeteld en ligt in diepe slaap op de bank.
Zuchtend ruimt papa op. Papa-dag, hoor ik hem denken. Hij is blij dat hij morgen weer mag werken.

2 thoughts on “Werkende moeder: deel 12 papadag

  1. Hahahah, heel leuk geschreven. Ik zag het helemaal voor me, het gemopper
    En wij vrouwen doen van alles zonder erbij te mopperen 🙂

  2. Inderdaad, en dan is het bij ons als papa thuis komt nog netjes opgeruimd, staat het eten (bijna) op tafel, is de was gedaan en zijn wij nog wel enigszins vrolijk haha! HIer is papadag echt voor papa en kind en wordt er dus in huis niets gedaan. Dat kan mama na haar nachtdiensten allemaal nog eens gaan doen…. Maar goed papa en kindlief vermaken zich prima…. Dan heb ik toch liever een papa die wat moppert tijdens het opruimen (waarvoor ik hem aanraad dit pas te doen als kind op bedje ligt….. of op de bank haha) ipv dat ie bijna niets doet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top