Je bent hier
Home > Baby & Kind > Waarom Knutselen met jonge kinderen aan te raden is

Waarom Knutselen met jonge kinderen aan te raden is

Knutselen met kinderen

De dagen worden korter, buiten wordt het kouder en nog even en de natte grauwe dagen staan weer voor de deur. Helaas is de hele dag buiten spelen er dan ook niet meer bij. Al gaan wij dan nog dagelijks een frisse neus halen hoor, wie wil er nou niet door de plassen stampen? Maar na een half uurtje natte voeten, is het toch weer tijd om naar binnen te gaan. En wat ga je dan binnen doen? Knutselen!

Knutselen met je baby

Knutselen kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Met de baby kun je schattige kunstwerken maken door zijn/haar handje in verf te dopen en op een canvas te drukken. Een geliefd cadeau voor vader-/ of moederdag. Als ze wat ouder zijn, kun je een kwast geven en ze hun eerste schilderij laten maken. Of je begint met potloden, maakt toch iets minder troep. 😊

Knutselen met je dreumes

De dreumes kun je gelukkig maken met een stuk zoutdeeg. Lekker kneden of vormpjes uit steken. Vervolgens kun je het deeg laten drogen of om het proces te versnellen in de oven afbakken. Als het kunstwerk uitgehard is, kun je het nog schilderen. Stempelen is ook een erg leuke activiteit voor een dreumes of lekker spelen met scheerschuim, wat voelt dat gek!

Knutselen met je peuter

Met een peuter kun je al een stuk meer knutselen. De fijne motoriek begint zich steeds beter te ontwikkelen en door middel van knutselen kun je dit meer stimuleren. Koop een kinderschaar en laat je kind knippen, vervolgens smeer jij de lijm op een papier en plakken zij de stukjes erop. Stickers, glitters en klei zijn ook onwijs populair bij peuters.

Als je kind gek is op kleuren, raad ik een kartonnen speelhuis aan. Deze zet je samen op en staat voor urenlang kleurplezier. Behalve kleuren, kunnen kinderen ook heerlijk spelen in en rondom het huisje. Het fantasiespel vergroot de creativiteit en het inlevingsvermogen.

Knutselen met je kleuter

Zodra je kind een kleuter is, kun je weer hele andere dingen knutselen. Knutselen stimuleert de creativiteit, het vergroot de ruimtelijke oriëntatie, het zelfvertrouwen en de concentratie. Allemaal belangrijke vaardigheden die later goed van pas kunnen komen. Ander speelgoed om deze vaardigheden te stimuleren zijn bijvoorbeeld bouwblokken. Wie kan de hoogste toren bouwen?

Hoe ouder je kind wordt, des te beter de fijne motoriek wordt en ze zelf kunnen knutselen. Sommige kinderen maken het liefst iets na van een plaatje terwijl andere kinderen liever zelf aan de slag gaan. Er is geen goed of fout als het om knutselen gaat, mijn favoriete quote is dan ook: ‘het gaat er niet om dat je binnen de lijntjes kleurt, het gaat erom dat je je eigen tekening maakt.’ En geldt dit eigenlijk niet met veel meer dan knutselen?

Zoals je kunt lezen, ik ben fan van knutselen met kinderen! Ik heb al genoeg redenen genoemd maar de belangrijkste bijna vergeten: kinderen vinden het vaak fantastisch! 😊

Mijn favoriete knutselmateriaal is een lege WC-rol. Sowieso vind ik het geweldig om met restmateriaal te knutselen, weggooien kan altijd nog maar hoe leuk als je er wat nieuws van kan maken. Zo maak ik een bloempot van een lege kokosnoot en van WC-rollen maken we superhelden armbanden.

Vind je het moeilijk om te bedenken wat je kunt knutselen? Denk dan eens aan een kant-en-klaar knutselpakket. Daarin zit alles wat je nodig hebt en instructies hoe je het moet maken. Vaak zit je aan maandelijkse abonnementen vast als je een knutselpakket wilt aanschaffen maar bij WoeWoe vind je diverse soorten knutselpakketten die je gewoon eenmalig kunt bestellen. Voor elk kind zit er wel wat leuks tussen!

Knutselen jullie graag met je kindje(s)?
Liefs Julia

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top