Je bent hier
Home > Headlines > Bekkenklachten tijdens de zwangerschap herkennen en wat te doen?

Bekkenklachten tijdens de zwangerschap herkennen en wat te doen?

Hoe herken ik bekkenklachten tijdens mijn zwangerschap en wat kan ik hier aan doen?

Wat zijn bekkenklachten tijdens de zwangerschap?

Als je voor het eerst zwanger bent, kun je vanaf halverwege je zwangerschap last krijgen van bekkenklachten. De klachten kunnen erger worden naarmate je zwangerschap vordert. Bij een volgende zwangerschap beginnen de klachten vaak al eerder, omdat de versoepeling van je bekken al eerder begint als gevolg van een eerdere zwangerschap.

Doordat je zwanger bent, groeit jouw buik, jouw baarmoeder en jouw kindje. Hierdoor wordt de druk op jouw bekken groter. In samenhang met het verweken van jouw bekken kan dit voor pijn zorgen tijdens de zwangerschap.

Waar herken je bekkenklachten aan?
Dit zijn veelvoorkomende klachten van bekkenpijn:

  • Lage rugpijn, die soms uitstraalt naar één of beide benen
  • Pijn rond het schaambeen
  • Pijn bij lang zitten
  • Beurs of moe gevoel in de onderrug

Verwar bekkenklachten niet met Bekkeninstabiliteit
Bij bekkeninstabiliteit zijn de klachten nog een stuk heftiger dan bij bekkenpijn. De botten zitten heel erg los waardoor het lijkt alsof de verbinding tussen de schaambotten helemaal weg is. Je bent veel sneller moe dan normaal en kunt niet lang in dezelfde houding staan, zitten of liggen.

Wanneer hulp zoeken? En bestaat de kans tot blijvende klachten?
In principe kun je niet echt hulp krijgen tegen bekkenklachten, je bekken moet juist verweken (er moet een kind door!) maar je kunt wel in overleg gaan met je verloskundige of een fysiotherapeut over oefeningen en bewust balans hebben in je lichaam:

  • Probeer bijvoorbeeld traplopen zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Zorg dat je altijd met twee benen op de grond staat en je bekken recht hebt.
  • Loop niet te ver of te lang.
  • Vermijd zoveel mogelijk tillen en bukken, als je echt moet tillen (moest ik ook toen ik zwanger was van mijn tweede) til dan echt vanuit je knieën.
  • Kijk uit met in bed stappen, ga eerst op de rand zitten en draai dan in bed.
  • Praat met je werkgever over de klachten, heb je bijvoorbeeld veel trappen op het werk of moet je veel huishoudelijke taken doen? Dat is niet handig voor je bekken.

Actief zijn tijdens de zwangerschap kan bekkenklachten doen voorkomen!
Na de bevalling ben je meestal niet direct van je bekkenklachten af. Het volledige herstel van je bekken kan een half jaar tot een jaar duren. In zeldzame gevallen kom je er niet meer helemaal van af. Als je klachten blijft houden na de bevalling, bespreek dit dan vooral met een arts.

Eigen ervaring met bekkenklachten

Mijn eerste zwangerschap ging erg voorspoedig, totdat ik vanaf een week of 25 lichte bekkenklachten kreeg. Ik had hier niet veel aandacht voor en uiteindelijk ben ik met 36 weken spontaan thuis bevallen. Ik heb mijn bevallingsverhaal als een beschreven op mijn blog.

Ik raakte na de geboorte van de eerste vrij snel zwanger van een tweede kindje. Dit was onverwachts en ik had dit zelf nog niet door. Totdat ik vanuit het niets last kreeg van mijn bekken. Ik vernam bekkenklachten tijdens het lopen, tijdens het traplopen en met het stofzuigen. Toen mijn menstruatie uitbleef heb ik een test gedaan. Mijn lichaam had gelijk, ik was zwanger van een tweede kindje.

Ik denk persoonlijk dat mijn lichaam te kort de tijd heeft gehad om te herstellen. Gynaecologen en verloskundigen schrijven niet voor niets dat je een jaar moet nemen om te ontzwangeren. Mijn bekken waren gewoon nog niet sterk genoeg na die eerste bevalling. Ik heb tijdens mijn tweede zwangerschap de hele zwangerschap last gehad van bekkenklachten. Niet extreem, maar het zat er wel. Ik ben hiervoor naar de fysiotherapeut geweest, maar die kon niet veel voor mij doen. Mijn lichaam moest nu eenmaal week worden voor weer een bevalling. In gesprek met mijn werkgever heb ik aangepast werk gekregen dat verlichtend was op mijn pijn. Thuis heb ik hulp gekregen in het huishouden, omdat juist bukken, tillen en stofzuigen zwaar waren. Mijn man bracht vaker de oudste naar boven, zodat ik wat ontlast werd.

Tussen mijn tweede en derde zwangerschap zat meer tijd en hierdoor het ik bij mijn derde zwangerschap geen last gehad van bekkenklachten. Maar wees er alert op en bespreek dit thuis en op je werk, soms met simpele aanpassingen ervaar je veel meer verlichting!

Door: Lisanne

Wie is Lisanne?
Ik ben Lisanne, 32 jaar, getrouwd met Sander en mama van drie kindjes. Op mijn blog Gezin met vijf neem ik je mee in mijn iet wat chaotisch leventje en behandel ik opvoedingsvraagstukken, schrijf ik over uitjes en probeer ik soms wat leuke recepten uit. Kom je ook een kijkje nemen?

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top