Je bent hier
Home > Columns > Vuurwerk – geld de lucht inschieten

Vuurwerk – geld de lucht inschieten

keep calm and watch fireworkZoals zovelen kan ik zeer genieten van een goede vuurwerkshow. Op een veilige afstand naar prachtige lichtjes kijken verveelt nooit. Jaarlijks staan we dan ook buiten, of indien het regent voor het raam vuurwerklichtjes te bewonderen, nadat we geproost en wat oliebollen naar binnen gewerkt hebben.

Oud en Nieuw staat bekend om het afsteken van vuurwerk en het daarbij behorende fraaie gezicht. Een eeuwenoude traditie waaraan men jaarlijks miljoenen euro’s uitgeeft. Oorspronkelijk werd vuurwerk tijdens de jaarwisseling gebruikt om de kwade en boze geesten van het afgelopen jaar te verjagen en men dus positief aan het nieuwe jaar kan beginnen. Of men nog hierin gelooft denk ik zelf niet. In onze nuchtere samenleving heeft het afsteken van vuurwerk weinig met geloof te maken, maar draait het om het plezier dat we ermee hebben.

Zelf ben ik nooit fan van het afsteken van vuurwerk geweest. Kijken op veilige afstand wel, maar afsteken? Hell no. Noem mij maar een watje maar vuurwerk afsteken vind ik veel te eng. Ik ben ook veel te bang om een lichaamsdeel te verliezen. Het afsteken van vuurwerk laat ik mooi aan anderen over die er hopelijk meer verstand van hebben. Het is toch behoorlijk tragisch als je jezelf met vuurwerk verwondt door gestuntel en gebrek aan kennis.

Als gezin steken we geen vuurwerk af. Manlief heeft het enkele jaren geleden wel gedaan maar tegenwoordig doen we dit niet meer. Wat ik jaarlijks wel doe is een voorraad aan sterretjes kopen en hiermee aan de slag gaan. Het is meer voor de kinderen maar zelf vind ik het ook wel leuk.

Buiten dat ik nooit een fan van het afsteken van vuurwerk ben geweest vind ik het zonde om zo veel geld de lucht in te knallen. Voor een beetje vuurwerk tel je al gauw tientallen euro’s neer. Wil je dus een redelijk voorraadje inslaan, dan ben je al gauw honderd(en) euro(‘s) kwijt. Superzonde vind ik dit. Als moeder van vijf jonge kinderen kan ik zo veel andere en zeker betere dingen bedenken waaraan ik dit geldbedrag wil spenderen. Wat te denken van een dagje uit met het gezin of gezellig uiteten? Of zullen we het nieuwe jaar maar inluiden met een middagje shoppen? Om het nog wat meer aan te dikken ga ik maar eens een lijstje maken genaamd: ‘wat te doen met ons ‘vuurwerkgeld’. Hiermee ga ik gelijk van start met één van mijn vele voornemens, namelijk: het bijhouden van lijstjes.

Ik wens jou en jouw gezin een knallend maar veilig Oud en Nieuw en een Gezond en Liefdevol 2014!

Wat vind je van vuurwerk en gaan jullie afsteken?

 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

5 thoughts on “Vuurwerk – geld de lucht inschieten

 1. Nee wij zijn ook totaal niet van het vuurwerk afsteken.
  Vind het echt zonde geld wat er dan in 10 minuten doorheen gaat!
  Zelf vind ik het vuurwerk hier ook niet zo geweldig, meeste mensen doen maar wat.. siervuurwerk vind ik vaak wel mooi, maar die knallen.. bluh!

 2. Wij steken al jaren geen vuurwerk meer af. Belachelijk duur ook tegenwoordig… Kan je beter aan nuttige dingen uitgeven 😉

  Ik wens je al het goeds voor 2014!

 3. Ik vind het doodzonde wat er allemaal aan geld de lucht in gaat. En dan met name het knalvuurwerk dat je al weken van te voren hoort. Siervuurwerk op oudejaarsavond vind ik fantastisch om te zien maar die enorme dieptebommen, blegh. Ik ben ook helemaal geen held, wil het niet afsteken en heb het ook nog nooit gedaan. Ik ga ook nooit naar buiten om 00.00 u. Man is ook niet zo’n vuurwerkschieter, alhoewel hij onze zoon er, als hij er oud genoeg voor is, wel mee wil laten kennis maken. Omdat het toch bij oud en nieuw hoort maar ook om hem er dan op een goede, veilige manier kennis mee te laten maken.

  Gezellig avond voor jou en je gezin en alvast de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

 4. Zo een amateuristisch DIY vuurwerk, dat vind ik maar niks. Da’s inderdaad geld weg schieten. Maar een professioneel vuurwerk, dat vind ik wel heel leuk om te zien. Happy New Year!

 5. Ik vind vuurwerk ook zonde van het geld en met name eng. Siervuurwerk kan ik waarderen helaas is dat er steeds minder. Happy new year!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top