Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Vrouwen en make-up

Vrouwen en make-up

Waarom draag ik make-up?, is een vraag die ik mezelf zo nu en dan stel. Vind ik het daadwerkelijk echt mooi? Is het een verwachting vanuit de maatschappij dat wij vrouwen make-up moeten dragen? Zijn wij vrouwen zo geprogrammeerd? Is het de invloed vanuit de televisie en bladen? Is het het beeld dat beroemdheden geven met hun perfecte make-up dat ervoor zorgt dat wij er ook zo uit zouden willen zien? Zorgt make-up er echt voor dat wij ons beter en zelfverzekerder voelen? Of maken wij vrouwen ons op voor het andere geslacht? Voor mij was dit een reden om op onderzoek uit te gaan en in mijn omgeving navraag te doen. En de uitkomst wil ik graag met jullie delen.

Bijna iedere vrouw draagt make-up. De een wat meer dan de ander. De een houdt van felle kleuren terwijl een ander meer van ‘nude’ houdt. Het reden waarom dames make-up gebruiken verschilt per persoon. Waar de een make-up gebruikt om er zakelijker uit te zien gebruikt een ander make-up om er verleidelijk/sensueel over te komen. Maar over het algemeen wordt make-up gebruikt om er ‘mooier’ uit te zien. Om de mooie kenmerken in je gezicht te benadrukken en de minder mooie te verdoezelen. Met make-up kun je een bepaald beeld van jezelf creëren.

Vraag je aan willekeurige dames wat de reden is dat zij make-up gebruiken dan krijg je verschillende antwoorden. Maar volgens velen zijn bovengenoemde redenen het doel om make-up te gebruiken. Maar niet voor iedere make-upgebruiker zijn dit de hoofdzakelijke redenen. Oudere vrouwen benoemen het verdoezelen en benadrukken van kenmerken de belangrijkste reden om make-up te gebruiken. Terwijl een jonge dame dezelfde make-up gebruikt om er enigszins ouder uit te zien.

Veel vrouwen kunnen zonder make-up door het leven gaan maar een kleine groep geeft ook aan niet zonder te kunnen. Kunnen wij hier dan spreken over een obsessie? Hebben wij vrouwen bewust of onbewust in ons achterhoofd toch het idee dat wij er niet uit zouden zien zonder make-up?

In het dagelijkse leven gebruik ik naast mascara en oogpotlood geen andere vormen van make-up. O ja, lippenbalsem behoort ook tot mijn make-up-assortiment. Maar goed, persoonlijk gebruik ik geen make-up omdat ik dat simpelweg niet nodig vind. Maar dit wil zeker niet zeggen dat ik make-up niet mooi vind. Integendeel, bij veel dames vind ik make-up prachtig staan. Zolang make-up correct opgebracht wordt is het mooi. Maar helaas moet ik ook toegeven dat niet iedere vrouw naar mijn mening op een juiste manier make-up weet aan te brengen. Bijvoorbeeld wanneer het als schmink gebruikt wordt. Of dat dames de plank totaal misslaan door gebruik van verkeerde tinten foundation. Make-up heb je in alle kleuren van de regenboog en juist daarom is het erg belangrijk dat je weet welke kleuren bij jou passen.

Make-up behoort simpelweg in onze samenleving en je ontkomt er praktisch niet aan. Het is, naast kleren, schoenen en haarproducten een product waar vrouwen veel te veel geld aan uit geven. Omdat vrouwen van nature naar perfectie streven, in dit geval om er zo mooi mogelijk uit te zien, speelt de cosmetica-industrie hier dik op in. Want met make-up kun je oneffenheden verbergen of op zijn minst verminderen. Iedere vrouw bezit een natuurlijke schoonheid; gebruik daarom make-up om hier de nadruk op te zetten en niet om achter te schuilen. Gebruik met mate make-up en wees ook bewust van jouw eigen natuurlijke schoonheid.

Question: Als vrouw zijnde is het jouw plicht om jezelf mooi op te maken, niet alleen voor je partner maar ook voor jezelf en je omgeving. Mee eens?

It is your duty to make yourself beautiful and eye-catching!

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

5 thoughts on “Vrouwen en make-up

  1. Hai Nicky, een plicht voor mijn omgeving is het zeker niet , wel voel ik me lekker als ik me mooi op heb gemaakt, maar er zijn ook dagen dat ik dat heel niet doe, goed stuk trouwens!!!

  2. Een goede stuk! Maar ik vind zeker niet dat het een plicht is voor ons vrouwen om ons op te maken, en zeker niet voor de omgeving. Ik gebruik make-up omdat ik dat mooi vind en doe het dus voor mezelf en niet voor een ander 🙂

  3. Mijn make-up bestaat uit een streepje oogpotlood en een streepje in mijn wenkbrauwen omdat die anders onzichtbaar zijn maar ik ben zeker niet het type wat zonder make-up de straat niet op durft. Meestal ben ik ook te lui om het er ’s avonds voor het naar bed gaan weer af te halen dus regelmatig kan ik ’s morgens volstaan met wat er nog op zit van de dag ervoor. Mascara gebruik ik weleens maar alleen bij speciale gelegenheden, voor dagelijks gebruik is me dat teveel gedoe.

  4. nee zeker geen verplichting en doe het ook zeker niet voor me man ik doe het voor me zelf om dat ik het leuk vind en ja we worden inderdaad wel beïnvloed door bladen en tv maar zo kom je ook op de hoogte van de laatste mode je moet altijd trend zetters hebben de rest volgt ik heb ook wel dagen dat ik geen make-up draag of alleen een natuurlijke look

  5. ik ben zelf echt niet gek van make up, bij mezelf althans. als ik eens mascara op heb is hte al veel haha, en nu ik zwanger ben heb ik er ook helemaal gen zin in of de fut voor. gelukkig houd me vriend er totaal niet van en vind het alleen maar beter zo scheelt me weer veel energie. als ik al wat uit de kast haal en begin is het wel altijd mooi natuurlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top