Je bent hier
Home > Headlines > Voeding Tips | Zen Mommy’s (to be)

Voeding Tips | Zen Mommy’s (to be)

Een gezonde levensstijl wordt extra belangrijk als je net mama bent of binnenkort wordt. Veel mommy’s (to be) zijn zich hiervan bewust maar voor de meesten is het naleven van een gezonde lifestyle een lastige uitdaging. Je moet aan veel dingen denken en in het dagelijks leven kom je makkelijk in aanraking met slechte invloeden. Natuurlijk hoef je je leven niet compleet om te gooien, maar een aantal dingen is belangrijk om te veranderen tijdens de zwangerschap. Waar moet je op letten voor je eigen welzijn en je kleine wonder?

We gaan niet op alles in maar focussen ons in dit artikel op het belangrijke onderdeel: gezonde voeding, en daarbij horend (innerlijke) rust.

zen mommyWat is een gezonde basis voor je voeding? De do’s en don’ts.
Voeding is de brandstof van ieder lichaam en alles wat zich daarin bevindt. Jij bepaalt de basis van je kindje wat later heel erg belangrijk zal blijken. Een simpel voorbeeld: eet jij veel suiker tijdens je zwangerschap? Dan is de kans groot dat je zoontje of dochtertje later gevoelig is voor een suikerverslaving met ernstige gevolgen van dien.

Do’s

  • Leer verpakkingen en etiketten begrijpen om de juiste keuze te maken in de supermarkt. In het overgrote deel van de supermarkt producten zit suiker. Zelfs in salades, soep en vlees. Sommige fabrikanten denken net wat slimmer te zijn door suiker een ander naampje te geven. Bekijk de achterkant van een verpakking en laat de alarmbellen afgaan als je één van de volgende stoffen ziet staan: alle vormen waar ‘suiker’, glucose of fructose bij staat, maltodextrine, maltose, sacharose, sucrose en melasse.
  • Eet voldoende groenten en fruit. Alle fruit en groenten bevatten van zichzelf een complexe samenstelling van natuurlijke verbindingen die helpen met het verbeteren van de algehele gezondheid. Hoe groener de groente, hoe meer voedingsstoffen er in zitten. Eet daarom veel bladgroenten om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen.
  • Drink (groene) smoothies en voldoende water. Ieder proces in je lichaam heeft water nodig om goed uitgevoerd te kunnen worden. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, droogt je huid uit, vallen je haren sneller uit en brokkelen je nagels af. Je kunt ook een lekkere pot verse muntthee zetten of zelf een gezond vruchtensapje maken door een paar stukken fruit (sinaasappel, appel, frambozen, limoen) op te snijden en in een kan water te gooien. Even in de koelkast zetten en voilà!

Don’ts

  • Witte pasta, bloem en wit brood. Dit zijn snelle koolhydraten die voor een hoop ellende zorgen in je lichaam. Je lichaam verbrandt snelle koolhydraten super snel en zet ze om in suikers. Hierdoor heb je continu trek en (helemaal tijdens de zwangerschap) kun je veel kilo’s aankomen. Erger nog is dat je bloedsuikerspiegel enorm gaat pieken van snelle koolhydraten waarbij je lichaam grote hoeveelheden insuline aanmaakt. Insuline is normaal gesproken een bron van energie voor je spieren en organen maar een overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet.
  • Geraffineerde suikers. Zoals eerder aangegeven, zitten in de moderne maatschappij bijna alle supermarkt producten vol met stiekeme geraffineerde suikers. En deze suikers zijn super ongezond voor je lichaam. Een korte opsomming: suiker maakt dik, zorgt voor ontstekingen in het lichaam, zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, een tekort aan vitaminen en mineralen, voedt schimmels en is mede verantwoordelijk voor veel aandoeningen, van ‘klein’ (migraine, eczeem, astma, oververmoeidheid, stress, slapeloosheid, darmproblemen, allergieën) tot groot (obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten).
  • E-nummers en vulstoffen. De meeste E-nummers groeien niet in de natuur en zijn simpelweg gifstoffen die zich ophopen in je lichaam. Op lange termijn zorgen ze voor jezelf voor kwalen, in een groeiend lichaampje is dit niet anders.
  • Stimulerende middelen: alcohol, sigaretten, drugs, cafeïne. Ze doen niets goed en maken heel veel stuk in je lichaam. Verdere uitleg is niet nodig.

Aanvulling van een gezonde basis
Experimenteer met pure natuurproducten en ervaar wat gezonde voeding met je doet.  Je gezonde basis kun je aanvullen door supplementen waar jij extra behoefte aan hebt. Prenatal Nutrients is een voorbeeld van een dagelijkse aanvulling van vitaminen en mineralen special voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven. Foliumzuur (B11) zit in dit supplement en speelt een grote rol in de ontwikkeling en groei van een ongeboren kind. Zo is het grotendeels verantwoordelijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen maar ook voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Magnesium boost
Moeder worden of moeder zijn kan meer stress of onrust geven dan anders. Het mineraal magnesium is stress verlagend, zorgt voor ontspanning van de spieren en boost je immuunsysteem en je energielevel, iets wat je extra goed kunt gebruiken in deze fase van je leven. Hoe krijg je magnesium binnen? Via rauwe noten, avocado, gedroogde vijgen, zonnebloempitten, groene groenten enzovoort. Ook superfoods als rauwe cacao(poeder), hennepzaad en macapoeder bevatten magnesium. Voeg gerust een theelepel van een superfood toe aan je smoothie, strooi wat hennepzaad over je salade of voeg rauwe cacaopoeder toe aan je muffins.

Innerlijke rust
Ben je vaak misselijk? Maak thee met versgeraspte gember! Goed ademen kan de misselijkheid verminderen of verhelpen. Of probeer eens een lesje (zwangerschaps)yoga, zo werk je direct aan je innerlijke rust. Heb je de basis onder de knie? Pak thuis een yogamatje erbij en begin dagelijks met een kleine reeks ontspanningsoefeningen. Yoga kan ook heel gezellig zijn met je kindje samen! Zo zijn er speciale mama & baby yoga sessies waar je leuke ideeën op kunt doen voor thuis.

Geschreven door: Lisanne

2 thoughts on “Voeding Tips | Zen Mommy’s (to be)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top