Je bent hier
Home > Headlines > Borstvoeding update: Verder met kolven of stoppen?

Borstvoeding update: Verder met kolven of stoppen?

In de afgelopen periode heb ik berichtjes ontvangen met de vraag ‘of ik nog borstvoeding geef’. Ik realiseer me eigenlijk nu pas dat ik sinds mijn vorige update ‘hoe ik 3 jaar moedermelk afkolven ervaar‘ niets meer over mijn borstvoeding-journey heb geschreven. En dat er lezers zijn die toch wel benieuwd zijn naar de gang van zaken. Dus hierbij een update. Wij zijn immers alweer een jaartje verder en dochterlief is inmiddels ook 4 jaar geworden.

Verder met kolven of stoppen?

Wie mijn borstvoedingsverhaal kent weet dat ik altijd al gezegd heb dat ik heel graag moedermelk wil blijven geven totdat dochterlief 4 jaar is. De vraag of ik al gestopt ben is dus helemaal niet gek. Nou, laat ik eerst maar melden dat het mij gelukt is om dochterlief tot haar 4de levensjaar moedermelk te geven. Een doel dat ik voor mezelf gesteld heb en voor mij belangrijk is. Ik ben dan ook enorm blij en dankbaar dat dit ons gelukt is. Over de vraag of ik inmiddels al gestopt ben kan ik kort zijn: nee, ik ben nog niet gestopt. Ik kolf nog altijd moedermelk af. En hoe lang ik dit nog wil gaan voortzetten is op het moment twijfelachtig.

Kolven doe ik dus nog steeds, maar wel aanzienlijk minder vaak dan voorheen. Waar ik eind vorig jaar 4 á 5 keer per dag aan het kolven was, is dit nu 3 en soms zelfs 2 keer geworden. Op het werk kolven is toch heel andere koek dan thuis in je eigen vertrouwde omgeving. Waar je naast privacy jouw eigen tijdsindeling bepaalt. Het was dus te verwachten dat mijn melkproductie minder zou worden. En helaas ziet dochterlief dit terug aan de hoeveelheid moedermelk die zij aangeboden krijgt.

Als het aan dochterlief ligt moet mama niet enkel doorgaan maar moet ze ook nog eens meer gaan kolven. Of beter gezegd meer moedermelk produceren. Dochterlief laat mij namelijk geregeld weten dat ze meer moedermelk zou willen krijgen. De afgelopen maanden moest zij het doen met de helft van wat zij voorheen kreeg en dat bevalt haar niet. Dat dochterlief van mijn moedermelk geniet is overduidelijk maar daarnaast biedt het haar ook de nodige rust. Op de momenten dat ze onrustig is en moeilijk in een diepe slaap kan komen biedt moedermelk uitkomst. Het kalmeert en helpt haar in slaap te vallen. Het draagt als het ware bij aan haar nachtrust. En dat is voor mij een reden om (voor nu) door te willen gaan.

Alhoewel het natuurlijk minder is dan voorheen, produceren mijn borsten nog moedermelk. En zolang er iets uitkomt blijf ik kolven. Dat is een gedachte die ik heel lang in mijn hoofd had zitten. Maar ik moet zeggen dat deze gedachte aan het bijstellen is. Dat moet ook wel want buitenshuis werken met kolven combineren vind ik persoonlijk best wel lastig.

Zoals ik hierboven vermeld heb is het voor mij nog niet duidelijk of ik hiermee door wil gaan of stoppen. Er spelen verschillende factoren mee waardoor ik voor mezelf nog geen duidelijk beeld heb. Maar zolang ik nog geen beslissing genomen heb waar ik 100% achtersta, blijf ik kolven. Uiteraard ook op het werk.

Voel ik zelf de drang om te stoppen? Nee, dat helemaal niet. Maar op het werk kolven is niet iets wat ik nog lang wil voortzetten. Ik neig sterk naar stoppen met kolven op het werk. Dit zou dus betekenen dat ik dan slechts 2 keer per dag kan kolven: in de ochtend voor het werk en voordat ik naar bed ga. Maar dit zou vanzelfsprekend dan ook weer betekenen dat mijn productie nog meer afneemt. En borstvoedende moeders weten wat hierna volgt, namelijk nog minder productie. En als ik helemaal eerlijk ben moet ik bekennen dat ik er toch nog niet klaar voor ben om dit hoofdstuk voorgoed te sluiten.

 

Liefs,
Nicky

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Borstvoeding update: Verder met kolven of stoppen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top