Je bent hier
Home > Columns > Uit huis (plaatsing)

Uit huis (plaatsing)

Een paar weken geleden hoor ik op het nieuws dat de GGZ Rotterdam tegenwoordig de ouder uit huis haalt als er sprake is van kindermishandeling, in plaats van het kind. Ook als er vermoedens zijn dat de veiligheid van het kind in gevaar is, kan het huisverbod voor de ouder worden ingezet.
Mijn eerste gedacht is ‘een goede zaak’!

Helaas hebben we meegemaakt dat een ons bekend jongetje door zijn moeder is omgebracht. Het jongetje had een stoornis, gedragsproblemen. De moeder is waarschijnlijk opeens ‘geflipt’.
Later kregen we te horen dat een oudere zus van het ventje al eerder uit huis geplaatst was en dat voor een ander broertje Jeugdzorg al was ingeschakeld. Je gaat je dan toch afvragen of dit afschuwelijke drama niet voorkomen had kunnen worden.
Maar als ik er langer over nadenk, komen er steeds meer vragen omhoog.
Wie bepaalt wanneer er sprake is van kindermishandeling? Moeten ouders van een huilbaby ook al vrezen om uit huis te worden gehaald? Wat gebeurt er met de overige kinderen binnen het gezin? Daar wordt dan namelijk zomaar de ouder van weggetrokken, terwijl broer of zus misschien wel vastloopt.
Gaat een huisverbod alleen in wanneer er een tweede ouder achterblijft om voor de kinderen te zorgen? Of komen er anders pleegouders in het gezin?
En wanneer ga je als ouder ‘over de schreef’? Als je je kinderen te veel afsnauwt of iets verder gaat dan de corrigerende tik? Ik kan me indenken dat de meest lieve en zorgzame ouder in een situatie terecht kan komen waarin je het overzicht kwijtraakt en niet reageert zoals je zou willen. Maar is dan de belasting voor de ouder te groot? Of het vermogen om een goede ouder te zijn te klein?
Misschien zou het een goed idee zijn om een hulpverlener continue binnen het gezin te plaatsen. Dan hoeft het kind zijn vertrouwde omgeving niet uit en ontstaat er ook geen trauma van een ouder die opeens ‘weg’ is. Dit is dan geen time-out voor het gezin, maar misschien komt zo wel aan het licht waar de problemen vandaan komen.

Het is een onduidelijke materie waar volgens mij nooit het juiste antwoord op kan worden gegeven.
Het fijnste is natuurlijk als er met zowel ouder als kind niets aan de hand is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top