Je bent hier
Home > Headlines > Zwanger van het zesde kindje | Suikertest

Zwanger van het zesde kindje | Suikertest

Het stond al weken gepland: de onder zwangere vrouwen welbekende suikertest. Ja, ook ik werd aangeraden hieraan deel te nemen. Iets met nieuwe beleid bij zwangere vrouwen boven de 30 jaar, als ik mij hierin niet vergis. En omdat ik uiteraard wil weten of ik dit heb stemde ik toe en werd er een datum ingepland. Woensdag 13 februari was het dan zover en moest ik me om 08:00 uur in het ziekenhuis melden.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die tijdens de zwangerschap kan optreden. Met het uitvoeren van de suikertest wordt er gekeken of een zwangere vrouw dit heeft.

Oorzaak zwangerschapsdiabetes

Door de hormonale gesteldheid tijdens de zwangerschap hebben vrouwen meer insuline nodig om suiker uit de voeding te verwerken. Insuline zorgt ervoor dat de suikerhuishouding in het lichaam in balans is. Wanneer dit dus niet in balans is wordt je bloedsuikergehalte te hoog en is er sprake van zwangerschapsdiabetes. Dit gebeurt in de meeste gevallen pas na de twintigste week van de zwangerschap.

Suikertest met 23 weken

Met 23+2 weken zwangerschapsduur kreeg ik de suikertest. En zoals vele zwangere vrouwen onder ons heb ook ik verhalen over de suikertest gehoord waardoor ik er tegenop zag. Vrouwen zouden na het innemen van het glucosedrankje misselijk zijn geworden of erger nog, hebben moeten overgeven. Dat is dus geen pretje!

Om 08:00 uur moest ik me woensdag 13 februari in het ziekenhuis melden. Ik moest nuchter zijn, wat wil zeggen dat ik vanaf twaalf uur in de nacht niets meer mocht eten of drinken. Er werd om te beginnen eerst bloed bij me afgenomen en kreeg ik vervolgens het drankje met een inhoud van 750 ml om leeg te drinken. Lekker is het drankje zeker niet maar super smerig ook weer niet. Mijn persoonlijke ervaring is dat het wel meevalt.

Na het innemen van het drankje moest ik maar liefst twee uurtjes in het ziekenhuis wachten. Het ziekenhuis mocht ik niet verlaten, wat ik overigens wel van plan was aangezien we maar ruim vijf minuten van het ziekenhuis vandaan wonen. Dat was voor mij een tegenvaller, maar verder niets aan te doen. Daarnaast mocht ik, door kans op duizeligheid en misselijkheid, niet veel lopen. Het werd dus twee lange uurtjes op mijn kont zitten. Naast licht duizeligheid, de misselijkheid had ik voor het drankje ook al, voelde ik me verder wel okay. En verbazend genoeg had ik, zoals andere dagen, geen hongergevoel.

Na de twee uurtjes werd ik weer opgeroepen. Er werd weer bloed bij me afgenomen en mocht ik naar huis. Uitslag van de test zou ik de volgende dag tijdens mijn afspraak bij de verloskunde te horen krijgen. Uiteindelijk is de suikertest me meegevallen.

Uitslag suikertest

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me om de uitslag niet druk gemaakt heb. Ik ging er eigenlijk van uit dat de uitslag wel goed is. En dat is het gelukkig ook. Mijn bloedsuikergehalte ziet er goed uit en is hiermee dit hoofdstuk positief afgesloten. Yayyyy!!!

Heb jij tijdens je zwangerschap ook een suikertest moeten doen?

Liefs,
Nicky

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top