Je bent hier
Home > Columns > Stomme Mamma’s

Stomme Mamma’s

“Stomme Mamma!!!!” gilt Ries boos, terwijl hij hard stampend door de kamer rent en de gangdeur met een klap dicht gooit.. Hij gaat voor het huis op de stoep zitten en trek zijn benen op en werpt zijn hoofd snikkend tegen zijn knieën aan..

Verslagen sta ik in de woonkamer met een onzeker gevoel.. Ik kijk starend door het raam, die inmiddels door alle regen alweer smoezelig is geworden. Ik zie dat hij zijn hoofd omdraait om te kijken of ik zie wat hij doet.. Als onze blikken elkaar treffen en hij ziet dat we oogcontact hebben, draait hij meteen zijn gezicht weer van me af en gaat met zijn rug richting het huis zitten..

De eerste echte ruzie is geboren.. Amper 3 jaar en duidelijk weten wat hij niet, maar ook wat hij wel wil.. En ja, ik weet ook precies wat ik wel en niet wil in huis, dus wat dat betreft zal dit naar mijn mening zeker niet de laatste botsing zijn..

Stomme mamma.. Ja dat heb ik ook vaak genoeg tegen mijn eigen moeder gezegd en toen ik ongeveer boven de 10 kwam nog wel ergere dingen.. En sinds dat ik zelf kinderen heb, weet ik hoe het kan voelen.. Best wel verdrietig en soms zelfs wel een beetje schokkend..

Ik ben mezelf er best van bewust dat die kleintjes binnen mijn gezin echt niet de eigenlijke betekenis van bepaalde “K” en “L” woorden hebben.. Die kramen ze soms ook te pas en onpas uit, maar weten ook duidelijk dat ik daar niet van gediend ben.. Meestal komen die woorden ook na het bezoek aan school, want daar is het “stoer” om het, vooral zo hard mogelijk, te gillen.. Ik leg altijd duidelijk uit aan mijn kinderen dat het niet “stoer” is om iets te zeggen of te doen, als je eigenlijk helemaal niet weet wat het is.. Dat is juist “stom”..

Dus ja Stom.. Ja, ik geloof wel dat de grijze massa in hun schedel de definitie van Stom kunnen ervaren.. Ik heb het immers ook vaak genoeg gezegd.. Wat je nu doet, is stom.. Dus eigenlijk heb ik het aan mijzelf te danken, dat ik de juiste verwoording bij een bepaalde emotie heb gegeven.. Des te meer treft mij deze kwestie hard in mijn soms nogal tere zieltje..

Het laatste wat ik wil is dat ze me stom vinden, maar ik weet dat ik door moet zetten. Ik kan ook maar niet alles goed vinden.. Regels zijn regels en daar moet hij, maar ook de rest van het gezin zich aan houden..

Dus wat dat betreft: Nee Ries, je mag de afwaszeep niet over de vloer van de keuken uitsmeren als ik even niet kijk of als jij denkt dat ik je niet zie.. Dan vind je me maar stom.. Ik hoop dat als jij later groot bent en zelf kindertjes heb, je zo “slim” bent om op deze kwestie terug te komen..

Dat vond ik ook altijd zo “stom” als mijn moeder dat zei..

Stom gevoel dat nutteloze opmerkingen je aan het denken zetten.. En stom dat Stom eigenlijk zo’n stom woord is..

One thought on “Stomme Mamma’s

  1. er komt in ieder mama’s leven een punt dat je kids je ‘stom’, ‘stout’ en noem maar op vinden/noemen
    Hoort er allemaal bij, maar als moeder zijde kunnen deze woorden je toch wel raken. gewoon erdoor heen bijten

    Inderdaad, het woord stom is eigenlijk best wel een stom woord 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top