Je bent hier
Home > Columns > Stimuleren van positieve gedrag

Stimuleren van positieve gedrag

Een kind opvoeden is erg moeilijk. En soms zijn er zoveel negatief gedrag dat het heel moeilijk is om positief te blijven. Maar het is zeker de investering waard om je erover heen te zetten. Je kind opvoeden is voornamelijk het belonen voor positief en gewenst gedrag. En het geven van het goede voorbeeld! Belonen is reageren op positief gedrag van je kind, zodat het gedrag blijft of toeneemt. Want wanneer je je kind beloont, stimuleer je het zelfvertrouwen van je kind en creëer je een gevoel van veiligheid, wat de basisbehoefte van een kind is.

Het belonen van je kind moet eigenlijk een gewoonte zijn. Om op positief gedrag van je kind te reageren, moet je zien en benoemen wat je kind goed doet. Bijvoorbeeld: als je kind zelfstandig, zonder dat je er wat van hebt moeten zeggen, zijn speelgoed opruimt. Uiteraard wil je dat dit vaker gebeurd, moet je het opmerken en benoemen. “Wat goed dat je (uit je zelf) de speelgoed opgeruimd hebt. Dat vindt mama erg knap van je!” Hiermee laat je je kind merken dat je zijn gedrag positief vindt en dat je er erg blij mee bent. Een knuffel en of zoen erbij maakt het helemaal compleet. Hiermee tover je zeker een ‘extra’ brede glimlach op het gezicht van je kind.
Door het ontvangen van complimenten zal je kind meer zelfvertrouwen krijgen en een beter zelfbeeld ontwikkelen. Je kind zal vaker beloond willen worden, waardoor het hetzelfde gewenste gedrag vaker zal laten zien. Het is erg belangrijk dat je je kind op het juiste moment beloond. Belonen doe je dan ook gelijk na het opmerken van het positief gedrag. Wacht hier niet te lang mee!
Een goede manier om het positieve gedrag van je kind toe te laten nemen is dus door belonen. Hiermee laat je merken dat je het positieve gedrag heel erg waardeert en dat je erg trots op hem bent.
Het is raadzaam om niet (al te vaak) met materiële dingen te belonen maar juist met aandacht. De verschillende vormen van belonen:

•compliment geven
•knuffel, dikke zoen, een duim omhoog, etc.
•samen iets leuks doen, spelletje spelen
•langer buiten spelen
•computer spelletje spelen
•film kijken
•trakteren op iets lekkers, snoepje, koekje etc
Je beloont je kind bij gewenste gedrag en om dit gedrag vaker voor te laten komen. Maar ook wanneer het kind iets nalaat wat normaal juist straf oplevert. Bij belonen is het belangrijk dat je kind beseft dat hij door zijn gedrag een beloning heeft verdiend.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top