Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Informatief | Een gezonde (op)voeding

Informatief | Een gezonde (op)voeding

Opvoeden is tegenwoordig een job met een zwaar takenpakket. Er zijn zo veel dingen waar je als ouder rekening mee moet houden. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en er komt ook nog bij dat kinderen niet meewerken, voor je gevoel dan. En iedereen wil een gezond kind.
Hoe zorg jij ervoor dat jouw kind een gezonde (op)voeding krijgt?

Laten we bij de basis beginnen. De basis, dat ben jij als ouder. Van kinderen is bekend dat zij volwassenen nadoen, ook op voedingsgebied. Ontbijt jij als ouder bijvoorbeeld niet, dan is het moeilijk aan je kind verkopen dat hij/zij wel moet ontbijten. Kinderen hebben een goed voorbeeld nodig. Heel veel voedingsproblemen ontstaan doordat ouders veel verwachten van hun kind en weinig kritisch naar zichzelf kijken.
Kinderen ontwikkelen op deze duur hun eigen smaak en het is belangrijk om daar veel geduld mee te hebben. Want het loopt niet altijd zo vlotjes als jij zou willen. Laat je kind zo snel mogelijk aan verschillende smaken wennen. Hoe meer smaken hij lust, hoe gevarieerder en gezonder hij eet. Leer je kind ook structuur aan te brengen in zijn voedingspatroon. Dit doe je door drie hoofdmaaltijden per dag te stimuleren en maximaal vier keer een tussendoortje.

Let wel op met honing, geef dit niet aan je kind vóór zijn eerste verjaardag. Honing is een natuurproduct dat besmet kan zijn met sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt. Baby’s kunnen ernstig ziek worden van deze bacterie; daarom is extra voorzichtigheid geboden met honing.

Vitamine D
Tot zijn vierde verjaardag heeft je kind voldoende vitamine D nodig. De extra vitamine D is nodig voor de opbouw van de botten en tanden. Bij de apotheek of drogist kun je speciale tabletjes met vitamine D kopen voor je kind.
Veel ouders geven hun kind onnodig veel melk(producten). Je kind heeft voldoende aan 2-3 bekertjes (300 ml) melk(producten) per dag. Als je veel meer melkproducten geeft, kan je kind minder trek krijgen in zijn andere eten. Na de eerste verjaardag liever geen zuigfles of tuitbeker meer geven. Een gewone beker verdient de voorkeur, zo stimuleer je het kauwen en praten bij je kind.

Tekst: Diëtist, Samira Bourhaleb

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top