Je bent hier
Home > Geld & Budget > Sparen naar financiële draagkracht

Sparen naar financiële draagkracht

Het belang van het hebben van ‘spaarcentjes’ kennen we allemaal denk ik wel. Ook jouw omgeving weet jou dat ongetwijfeld te vertellen. En zelf ben ik een voorstander van ‘een appeltje voor de dorst’ hebben. Dus ook ik zal volmondig adviseren om met sparen te starten. Maar helaas is het ‘opzij zetten van centjes’ niet altijd mogelijk. Sparen is namelijk enkel mogelijk wanneer hier financiële ruimte voor is. Velen lijken dit voor het gemak te willen vergeten of verwaarlozen. Maar laten we dat gewoon niet doen. In dit artikel deel ik een methode die ook bij jou succesvol zal zijn.

Een redelijk bekende methode om gedurende een jaar een goed startbedrag te sparen is met de 52 weeks challenge. Hierbij zet je wekelijks het bedrag dat bij het weeknummer hoort opzij. Dus in week 1 van het jaar zet je €1 in een potje. In week 2 zet je €2 opzij en ga zo maar door. Een redelijk simpele manier om te sparen. En velen beginnen ook vol goede moed hieraan. Waar deze methode van sparen in het begin lekker makkelijk is, zal het zo rond het midden van het jaar voor velen zwaar worden. Vrijwel iedereen kan wekelijks muntjes opzij zetten, maar hoe verloopt dit proces wanneer je geen muntjes maar brief geld opzij moet zetten? Zo wordt er bijvoorbeeld in week 30 van je verwacht dat je €30 opzij zet en in week 31, €31. Dit betekent dat je in 4 weken tijd (1 maand) een bedrag van €126 (30+31+32+33) opzij moet zetten. En dan gaat het bij velen mis. Want laten we wel wezen: niet iedereen is financieel in staat om wekelijks een bedrag boven de 30 euro opzij te zetten. Voor wie dit haalbaar is, is het natuurlijk top. Maar voor personen voor wie dit een te hoog bedrag is, zal dit demotiverend werken en zullen zij vervolgens afhaken. En dat is zonde! Dus laten we het anders aanpakken.

Wil jij serieus spaarcentjes opbouwen, dan stel ik voor om eerst naar je financiële situatie te kijken. Zorg ervoor dat je een goede inzicht hierop hebt. Weet wat je inkomsten en uitgaven zijn en houd dit wekelijks/maandelijks bij. Weet wat je aan het einde van iedere periode (maand) aan geld overhoudt. Het bedrag dat je de dag voordat je salaris gestort wordt overhoudt, is je uitgangspunt. Dat bedrag vertelt je namelijk of je wel of niet in staat bent om te sparen. Houd je geld over, dan is sparen aan te raden. Houd je niets over of sta je zelfs in de min, dan is sparen niet de juiste keuze. Dan is het beter om eerst aan besparen te beginnen. Neem je uitgaven door. Kijk waar je mogelijk kunt besparen om zo aan het einde van de periode toch wel geld over te houden. Op bijvoorbeeld boodschappen kun je heel goed besparen. Lees hier onze tips: Besparen op boodschappen. Is dit gelukt? Dan is sparen de volgende stap.

Ik ga er dus vanuit dat je maandelijks wat geldt overhoudt. Dan kun je met het geld dat je overhoudt gaan sparen. Maar let op, niet alles opzij zetten. Deel het bedrag dat je overhoud door tweeën en laat een deel op je rekening staan. Het ander deel zet je opzij. Op een spaarrekening of thuis in een spaarpot. Wat voor jou beter werkt. Maar spreek wel met jezelf af om niet aan het geld te komen. Doordat je niet het totaal bedrag dat je in die periode overhoudt opzij zet, geef je jezelf (in de nieuwe maand) wat meer financiële ruimte. Ook bouw je, wanneer je het geld niet uitgeeft, een (tweede) buffer op. Dit is ideaal voor incidentele uitgaven.

Houd je volgens je inkomsten en uitgaven per maand €50 over, deel je dit bedrag door tweeën. Je zet dan €25 op een spaarrekening of in je spaarpot en €25 laat je op je rekening staan. Wanneer je in een nieuwe maand niet aan die €25 komt, houd je aan het einde van deze maand geen €50 maar 50+25=€75 over. Dit bedrag deel je ook door tweeën. Dan gaat wederom een deel naar je spaarrekening. Deze methode van sparen pas je iedere maand toe. Weliswaar zal je aan het einde van het jaar niet duizenden euro’s gespaard hebben, maar heb je wel een redelijk bedrag zonder hoofdpijn kunnen sparen. En dit naar jouw financiële draagkracht.

Sparen doe je naar financiële draagkracht. Met andere woorden: je kunt alleen succesvol sparen als je daadwerkelijk financieel de ruimte hiervoor hebt.

Liefs,
Nicky

Volg jij mij al op Instagram?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top