Je bent hier
Home > Headlines > Persoonlijk | Ik voel een knobbeltje in mijn buik

Persoonlijk | Ik voel een knobbeltje in mijn buik

Zelfzorg: dat is een ding waar ik veel beter in moet worden. Ik bak er eigenlijk weinig van. Zo gebeurt het met regelmaat dat ik met pijn loop maar dan het niet de moeite waard vind om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Waarom? Omdat ik bij mezelf denk dat het wel beter zal gaan als ik bijvoorbeeld meer vocht binnen krijg, beter op mijn voeding let of meer rust en minder stress. Moet ook wel zeggen dat dit in het algemeen vaak helpt maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. Zo ook nu.

Het begon eigenlijk vrij snel na de bevalling zo’n 10 maanden terug. Mijn buik voelde niet als voor de zwangerschap, maar dat is wanneer je pas bevallen bent normaal. Je lichaam moet immers nog herstellen en alles in de buik moet ook weer terug op zijn plekje. Een uiterst acceptabele verklaring voor het feit dat mijn buik rechts vreemd aanvoelt. Maanden gaan voorbij en terwijl ik voel dat mijn lichaam aan het herstellen is wordt hetgeen in mijn buik aanweziger. Ik voel zijn aanwezigheid in mijn buik, wanneer ik in mijn buik druk voel ik het, een soort bolletje. Maar ook wanneer ik beuk voelt het alsof er een balletje tussen mijn buik en bovenbeen geklemd zit. Pijn doet het niet echt maar ik voel wel duidelijk zijn aanwezigheid, dat daar in mijn buik niet alles in orde is. Een afspraak met de huisarts maken zou in dit geval een logische stap zijn, maar dat deed ik niet. Ik zag er duidelijk tegenop. Wellicht was ik bang iets te horen te krijgen waar ik totaal niet klaar voor ben. Want de gedachte dat het een kwaadaardige knobbel zou kunnen zijn bleef in mijn hoofd hangen. Nee… daar kan ik nu totaal niets mee. Wie weet gaat het na een tijdje wel van zelf weg..

Wishful thinking….zo bleek, want nu maanden later is er weinig veranderd. Ik heb zelfs het idee dat het ‘ding” aan het groeien is. Maar nog steeds voelde ik niet de drang om een afspraak bij de huisarts te maken. Het was dan ook pas toen ik over jongste dochterlief ongerust werd, ze leek naar mijn mening scheel te kijken, dat ik een dubbele afspraak maakte. Na een korte onderzoek kon mijn huisarts mij vertellen dat ze ook iets voelt. En omdat we het ‘ding’ rechtsboven in de buikholte tegen de voorkant van de lever aan voelen, denkt ze aan de galblaas. In 2013 was al geconstateerd dat ik galstenen heb, daar kan het mee te maken hebben. Ik kreeg een doorverwijzing om een echo te laten maken. En een dagje later was het al zover.

Ik heb dus galstenen maar dat is dus niet het grote probleem. Tijdens de echo kon de arts mij vertellen dat ik een zeer forse galblaas heb, dat is dus het ding dat zo aanwezig is. Mijn galblaas is zorgelijk groot en het verbaasd de arts nogal dat ik niet enorm veel pijn heb. Terwijl een gezonde galblaas 8 tot 10 centimeter lang, en maximaal 3 centimeter breed is, heeft mijn galblaas een afmeting van 13-5,5 centimeter. Veel te groot dus. Eindconclusie: mijn galblaas moet mogelijk verwijderd worden maar ik moest het verder met mijn huisarts bespreken. Naast wat het probleem is werd mij verteld dat ik echt beter voor mezelf moet gaan zorgen. Dat ik veel eerder aan de bel had moeten trekken. Story of my life.. Ja, dat heb ik veel vaker gehoord.

Ik moet dus rekening houden dat mijn galblaas volledig verwijderd zal gaan worden. Dit zal via een kijkoperatie (laparoscopie) zijn of een klassieke insnede onder de ribbenboog (conventionele galblaasoperatie). Vandaag heb ik in het ziekenhuis een afspraak bij de chirurgie om te bespreken wat we precies gaan doen. En mogelijk zal er ook gelijk een datum geprikt worden.

Ik verga niet van de pijn maar het is ook weer niet zo dat ik mij top voel. Ik heb last van mijn buik maar bovenal word ik de gehele dag door, door misselijkheid gekweeld. Ik denk dat ik dat nog het meest vervelend vind. Voor de buikpijn kan ik nog paracetamol slikken maar de misselijkheid.. Ik moet zeggen dat ik van mijn huisarts wel een recept voor een middeltje gekregen heb, maar omdat ik nog volop borstvoeding geef wil ik naast paracetamol liever geen andere geneesmiddelen innemen. Straks is het gesprek in het ziekenhuis. Ik vind het spannend.

Liefs,
Nicky

Volg jij mij al op Instagram?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

2 thoughts on “Persoonlijk | Ik voel een knobbeltje in mijn buik

  1. Het is zeker eng om opeens iets in je buik te voelen. Gelukkig is het geen kwaadaardige knobbel. Sterkte vandaag bij de chirurgie.

  2. Wat heftig Nicky, sorry lees dit nu pas! Hoe is het verder gegaan? Heel veel sterkte!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top