Je bent hier
Home > Headlines > OpHef Sinterklaas film

OpHef Sinterklaas film

Wat een ophef allemaal over de nieuwe Sint film…
En dan bedoel ik niet over de kinderfilm Sinterklaas en het pakjes mysterie die nu in de bioscoop draait, maar de nieuwe film van Dick Maas wat het gespreksonderwerp van de dag lijkt te zijn. De Reclame Code Commissie moest er zelfs aan te pas komen..

Is het niet heel tegenstrijdig allemaal?
Ja…het kan een best beangstigende Sint zijn maar is de Sint voor kinderen ook juist niet die lieve bisschop met die baard die cadeautjes brengt met zijn zwarte Pieten? Zouden de kinderen er echt zo’n last van hebben? Rond de decembermaanden verzinnen ouders toch allerlei verhalen rond de Sint? Je fantasie moet in deze tijd toch al over uren maken door alle vragen die je toegeworpen krijgt van je kinderen. Ook gewoon de Sint en zijn Pieten kunnen voor heel veel kinderen beangstigend zijn.
Een man met een baard en staf met zijn zwarte Pieten met oorbellen, mutsen met veren die snoep uit delen en dan de liedjes die gaan over wie stout is krijgt de roe en mee naar Spanje gaan!?

Hierop kunnen we dan toch ook wel wat verzinnen? Zitten wij ouders niet allemaal stiekem te wachten op weer een goede Nederlandse film?
Ik snap best dat je niet altijd een antwoord erop kan hebben en dat het Sint feest een leuk feest moet blijven. Het is allemaal al zo spannend voor de kinderen.
Maar wat me dan wel verbaasd zijn de andere filmposters die net zo shockerend kunnen zijn voor kinderen, billboards over een nieuwe website met erotische artikelen waar een vrouw in lingerie op staat met een voorwerp in haar handen waarop ik het antwoord moet geven aan Maud dat het een telefoon is en de reclame op de radio over Durex Play gaat met een hese stem tussen liedjes van Nick & Simon en Marco Borsato.
Ach…het blijven goede publiciteitstunts! Als er maar over gesproken wordt.
Sinterklaas is weer in het land. We hebben er weer zin in!
Gezellig met de kindjes met lekkers voor de tv kijken hoe hij aankomt met zijn stoomboot, daarna meteen naar het dorp omdat hij daar ook al is en ’s avonds schoentje zetten.
Zo hard en mooi mogelijk zingen, wachten op de gelukkige gezichtjes als ’s morgens de schoentjes gevuld zijn en er leuke raamtekeningen op het raam staan.
We hebben er in ieder geval weer zin in en de kinderen kunnen niet wachten!

6 thoughts on “OpHef Sinterklaas film

 1. Ik denk dat kinderen goed in staat zijn onderscheid te maken tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ Sinterklaas.
  Je hebt goede en slechte mensen en ookal heb ik zelf de film niet gezien denk ik dat deze film kinderen duidelijk maakt dat niet iedereen even goed is of goede bedoelingen heeft
  En dat er mensen zijn die de identiteit van anderen gebruiken om slechte dingen te doen
  Het is aan de ouders om bij de posters en dergelijke uitleg te geven
  Je kunt als ouder (helaas) niet je kinderen van alles beschermen, zo ziet de wereld niet in elkaar

 2. Ben t met je eens Dais, kan me voorstellen dat sommige ouders t lastig vinden om hier een verhaal bij te verzinnen, maar als Nederland ergens goed in is, is t in t verzinnen van verhaaltjes….neem de hele Sinterklaascomplottheorie van volwassen naar kindjes toe. En ook andere reclames roepen vragen op bij kinderen. Moet ook eerlijk zeggen dat ik niet denk dat veel kleine kinderen de man op de poster zullen herkennen als Sinterklaas. Want in hun ogen is Sinterklaas toch een vriendelijke man.
  Wij vieren dit jaar voor t eerst Sinterklaas en we hebben er ook super veel zin in…naar de film gaan doen we nu maar even niet 🙂

 3. Ik ben het er niet helemaal mee eens… Tuurlijk zullen er kinderen zijn die op re rechterfoto er geen sinterklaas in zien of die weten wel het verschil tussen de echte sint en een film.. of wat dan ook….
  Maar mijn 2,5 jarige die net een beetje begint te snappen wat het hele sinterklaasgebeuren nou is en het toch al een beetje eng vind met alle zwarte pieten en die man met die ellelange baard… ALs zij zo’n poster ziet, zie ze er gelijk de sint in, want ze is er nu heel erg mee bezig.. en haar pietenangst zal er ook niet op vooruit gaan….
  Mn stiefzoon van 6 zou ook slapeloze naschten krijgen van zo’n poster, terwijl dit misschien voor hem wel het laatste jaar is dat hij erin gelooft…

  Het is een film voor volwassenen… als je deze film wilt zien, heb je waarschijnlijk toch al de trailers ervan gezien, dus waarom dan niet posters zoals die aan de linkerkant….
  Volwassenen blij en kinderen blij.. dus probleem opgelost! hahaha

 4. Hey Dais leuke column!!
  Je hebt helemaal gelijk vind ik, ik heb die film vorige week gezien en het is inderdaad gewoon een aktiefilm met als thema sinterklaas maar die linker poster zal volgens mij bij geen een kind vragen oproepen wie dat is.
  En die rechter poster heb ik trouwens nog nooit ergens gezien dus ik weet niet of die ook daadwerkelijk buiten op de straat hangt maar dan zullen kinderen daar denk ik ook geen sinterklaas in zien.
  En daarnaast zijn kinderen toch ook heel vergeetachtig als ze de ‘echte’ sint weer hebben gezien bij hun in de buurt op straat of in het winkelcentrum en helemaal als er s’ochtends weer wat in die schoentjes zit dan is er maar één sinterklaas in hun ogen en das de echte!

 5. Helemaal mee eens Dais,kinderen zien alleen maar de goede sint.
  Heel mooi geschreven,doe het je niet na,RESPECT!!!!

 6. Dag Daisy,

  Je column over de ophef Sinterklaas film viel me op, erg goed geschreven en van alle kanten belicht, goed gedaan, ga zo door! Kijk uit naar je volgende column…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top