Je bent hier
Home > Columns > Offerfeest en liefdadigheid

Offerfeest en liefdadigheid

Een jaarlijks terugkerend feest in de Islam is het Offerfeest, ook wel bekend onder de naam Slachtfeest. Het Offerfeest wordt gevierd ter ere van de profeet Ibrahim. Hij was bereid zijn zoon te offeren om zijn toewijding aan Allah te bewijzen. Het Offerfeest duurt vier dagen en valt altijd op de tiende dag van de Hadj-maand. Dat is gelijk aan ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan. Dit jaar is het Offerfeest vanaf zondag 16 juni tot en met donderdag 20 juni.

Het Offerfeest wordt ook wel ‘slachtfeest’ genoemd, omdat gezinnen die het kunnen betalen een dier kopen, vaak een schaap, dat ze vervolgens slachten. Dit gebeurt op de eerste dag van het Offerfeest met als doel om dichter tot Allah te komen. Het is de bedoeling dat een deel van het geslachte vlees wordt gebruikt om een feestelijke maaltijd voor te bereiden. Samen met familieleden wordt de maaltijd gegeten. Een ander deel van het vlees kan het gezin aan naasten geven en/of aan bijvoorbeeld minderbedeelden in hun omgeving. Een andere gewoonte tijdens het Offerfeest is dat mannelijke familieleden cadeaus aan hun vrouwen en kinderen geven. En personen die het geld ervoor hebben denken ook aan de armen, door cadeaus en/of geld te schenken.

Wij zijn geen Moslim en vieren het Offerfeest niet. Wel krijgen wij er veel van mee omdat wij in een buurt met veel Moslims wonen. Ook zijn veel collega’s van mij Moslim. Ik merk dan ook hoe belangrijk dit feest voor hen is. Maar ook hoe belangrijk het voor hen is om te geven/schenken. Zo ontving ik van een lieve collega op de eerste dag van het Offerfeest een cadeautasje met leuke spulletjes erin. En werd tienerdochter door een wildvreemde enorm verblijd. Hoe? Dat zal ik jou vertellen…

Het zou je maar overkomen

Tienerdochter van 16 jaar werkt als caissière bij een bouwmarkt en kwam op de eerste dag van het Offerfeest superblij thuis. In haar hand hield zij een witte enveloppe: ‘Van een klant gekregen’, vertelde ze met een glimlach van oor tot oor. ‘Ik mocht de enveloppe pas openmaken wanneer ik thuis ben’, ging ze door.
‘Je hebt een hele mooie lach, altijd blijven lachen’, zei de klant tegen mij. ‘Ik heb een cadeautje voor jou omdat het vandaag Offerfeest is’, ging hij verder. ‘En toen legde hij uit wat het Offerfeest is. Ik zei nog tegen hem dat het niet hoeft maar hij gaf mij de enveloppe toch. Ik moest het wegzetten en pas wanneer ik thuis ben openmaken. Ik heb het net beneden open gemaakt en weet je wat erin zit?’ Met een brede lach op haar gezicht maakte dochterlief de enveloppe open en wat ze vervolgens tevoorschijn haalde was zichtbaar meer dan zijzelf had verwacht. Vijf briefjes van € 50,- haalde ze giechelend uit het enveloppe.

Aan dochterlief haar gezicht kon je goed zien dat zij niet kon geloven dat een wildvreemde haar een enveloppe met € 250 gaf. Puur om vanuit zijn geloof iets terug te geven. Om zijn dankbaarheid aan Allah te uiten. Dit is iets wat ikzelf nog nooit heb meegemaakt, noch van gehoord heb. Maar uiteraard ben ik superblij voor dochterlief. Ik heb haar overigens laten beloven dat ze het geld niet aan onnodige dingen zoals zoetwaren moet opmaken. Maar dat ze het geld beter kan besteden aan iets wat enigszins lang mee zal gaan. Een nieuw paar schoenen bijvoorbeeld.

 

Liefs,
Nicky

Volg jij mij al op Instagram?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top