Je bent hier
Home > Columns > nachtdienst

nachtdienst

Het is 21.40, de wekker gaat. Ik moet mijn bedje uit. Ben er nadat ik Lyanne op bed heb gedaan voor de nacht zelf ook ingedoken. Even snel 2 uurtjes slapen voordat ik onderweg ga voor mijn nachtdienst. Voordat ik de auto in stap snel nog even mijn mail checken, wat kletsen met vriendlief, hondje uitlaten en snel nog even wat drinken.  Vandaag al de 3e dag op rij dat het er zo aan toe gaat. Cindy zit in de nachtdienst en heeft er 4 achter elkaar. We zijn gelukkig over de helft en na deze (jah onderhand is het 02.00 en ben ik aan het werk) staat er nog 1 dienst in het verschiet.

Veel mensen kijken je vreemd aan als ze je vragen wat voor werk je doet en je antwoord dat je de vaste nachtdienst ben. Op de een of andere manier schrikt dit af. Nou ik kan je vertellen, ik vindt het heerlijk.
Over het algemeen is het vrij rustig in mijn diensten. Kan ik hier en daar nog wat tv kijken, klusjes doen, wat haken of internetten. Er zijn niet veel mensen die dat allemaal kunnen doen tijdens werktijd. Natuurlijk moet je wel elk moment paraat staan voor je clienten mochten deze je nodig hebben en sta je wel alleen voor de verantwoordelijkheid van 88 clienten. Maar dat vergeten we voor het gemak even!

Wat maak ik allemaal mee tijdens mijn diensten? Nou, over het algemeen slapen de meeste mensen gelukkig. Op dit moment hoor ik een client hard brullen om zijn moeder en de arme ziel weet niet meer dat deze al tijden overleden is. Hopelijk maakt deze client met zijn gebrul de andere clienten die rondom hem een slaapkamer hebben niet wakker, want dan heb je de poppen aan het dansen. Deze client kan je soms een hele nacht in de weer houden. Maar daarbij houdt hij dus ook de gehele nacht zijn buurman wakker. En dit is zeer begrotelijk. Gelukkig is deze buurman doof aan 1 oor en hoop ik altijd maar dat hij dan in ieder geval slaapt op zijn goede oor. Dan hoort hij het allemaal net wat minder.

Verder hebben we te maken met “standaard bellen” die dus vrijwel iedere nacht komen. Dit zijn routine klusjes die niet veel tijd in beslag nemen. Zo nu en dan komen er ook wel eens “vreemde bellen” waarbij je het idee heb dat je het op een rennen moet zetten omdat er wat vreselijks aan de hand moet zijn aangezien deze client nooit belt. Meestal is het in deze situaties zo dat de client per ongeluk op de bel heeft gedrukt en zich van geen kwaad bewust is. Maar zo nu en dan komt het wel eens voor dat een client gevallen is en hierbij een heup gebroken heeft. Gelukkig is dit in mijn dienst nog niet gebeurt.

Nu zit ik leuk een heel relaas te schrijven over mijn nachtdienst terwijl dit jullie niet eens interesseert. Hiervan ben ik me dan evengoed ook om 02:08 wel van bewust. Daardoor zal ik er nu een einde aan breien. Maar voor de mensen die meer tijd overdag willen hebben, hierdoor meer tijd overhouden voor de kindjes en de kindjes over het algemeen minder naar de opvang moeten raad ik zeer zeker de nachtdienst aan! Je moet er alleen wel tegen kunnen, je ritme omver gooien en weinig slaap. (tenminste ik dan, want ik haal Lyanne om 1300 weer van de opvang aangezien ik het niet nodig vindt dat ze daar de gehele dag is zodat ik wat uit kan slapen)

Werk ze allemaal morgen, als jullie eruit gaan stap ik lekker mijn bedje in!

One thought on “nachtdienst

  1. vind het knap dat je het kan elke week een vast antal nachten achter elkaar werken.
    ik werd al beroerd van avonddiensten draaien tot 10 uur… dan had ik echt mijn ritme niet meer.
    (al heb je dat nu met een kind ook niet helemaal)
    gelukkig dat er niets ernstigs is gebeurd en dat ij lekker tijd hebt voor andere dingen (haken!)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top