Je bent hier
Home > Headlines > Movie Sunday | Split

Movie Sunday | Split

Ik merk dat ik steeds kritischer naar films kijk. Dat is natuurlijk goed want hierdoor kan ik een film beter beoordelen. Maar nadeel hiervan is wel dat mijn ‘tevredenheidslat’ steeds hoger wordt. Ik heb inmiddels een andere kijk op films ontwikkeld. Voorheen zou ik een film als Split geweldig gevonden hebben terwijl ik nu van mening ben dat het zeker beter had gekund.

Het verhaal

Kevin (James McAvoy), die lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, wordt door een van de persoonlijkheden die in hem leeft, aangezet tot het ontvoeren van drie tienermeisjes waaronder de scherpzinnige Casey (Anya Taylor-Joy, The Witch).

Samen met zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher (Betty Buckley) moet Kevin een overlevingsstrijd voeren met alle persoonlijkheden die in hem schuilen. (bron: pathe.nl)


Mijn Mening / Split Recensie

Bij het zien van de trailer van Split werd mijn nieuwsgierig gewekt. De film zag er spannend en veelbelovend uit. Nu, achteraf gezien, moet ik zeggen dat wanneer je de trailer gezien hebt je praktisch de hele film gezien hebt. Door de trailer verwachtte ik veel te veel waardoor ik met een ontevreden gevoel achterbleef. Zo vond ik de film wat langdradig en had ik graag wat meer van de ‘bovennatuurlijke’ 24ste persoonlijkheid willen zien.

De film begint met de ontvoering van drie tienermeisjes door een vreemde man. Al snel komen de meiden tot hun schrik tot de ontdekking dat hun ontvoerder maar liefst 23 persoonlijkheden heeft waaronder één die zich dus om duistere redenen geroepen voelde om hen te kidnappen. Naarmate de film vordert leren wij meer over een aantal persoonlijkheden en hun persoonlijke eigenschappen waaronder hun kledingdracht. Dat de persoonlijkheden onderling een overlevingsstrijd voeren en dat er een 24ste persoonlijkheid genaamd ‘The Beast’ op komst is wordt ons duidelijk gemaakt. Wanneer één van de persoonlijkheden zich als een negenjarig jongetje genaamd Hedwig voorstelt, speelt één van de meiden door manipulatie hierop in met de hoop het jongetje zover te krijgen dat hij hen helpt te ontsnappen.

Split is een fascinerende thriller met een goede verhaallijn. Het is een sterke film en het acteerwerk van James McAvoy is zeer goed. Alle persoonlijkheden die belicht worden heeft hij goed en geloofwaardig overgebracht. Naast James McAvoy speelt Anya Taylor-Joy als Casey één van de ontvoerde meiden. Ook zij heeft haar personage als een angstig maar scherpzinnig meisje goed over weten te brengen. Haar starende blik en trillende ogen dringt door het scherm. Het is vanaf het begin van de film overduidelijk dat zij niet zo’n fijn verleden heeft. Via flashbacks komen we dan ook gedurende de film meer over haar te weten. Wat ik persoonlijk niet altijd even goed begreep. Heb de film dan ook twee keer moeten kijken.

Split neemt je mee in de wereld van een persoon met meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Het belicht de innerlijke strijd van een persoon met een gespleten persoonlijkheid. Het is een goede, leuke en spannende film om naar te kijken en je blijft gedurende de film geboeid.  Maar geweldig vind ik de film niet. Als je het mij vraagt kon er veel meer uit de film worden gehaald. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb van de film genoten maar naar mijn gevoel mist het elementen. Ook moet ik zeggen dat ik de twist op het einde van de film niet begreep. Het blijkt dus dat je de andere films van M. Night Shyamalan gezien moet hebben wil je de twist kunnen begrijpen. En je raadt het al….zijn andere films, waaronder Sixth Sense, heb ik niet gezien. Wie het einde begrijpt mag het mij zeker uitleggen 😉

De film heeft overigens een open einde, wie weet komt er ooit nog een vervolg op.

Split is nog steeds in Nederlandse bioscopen te zien.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top